Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gazdátlan gaztengerek

Győr-Moson-Sopron - Szégyen volt valamikor, ha egy gazda portáján, területén gaz burjánzott. Ma sokszor azt is nehéz kideríteni, kié az a terület, amelyet gyom borít... Olvassa el soproni gazkörképünket is!
Vannak szépen gondozott parkok, szemet gyönyörködtető kertek, udvarok – s vannak elszomorítóan elhanyagolt területek, amelyek miatt úgy érezheti az ember, nem eleget, sőt, keveset törődünk a gaz irtásával. Pedig létezik erre törvény, súlyos, alkalmasint milliós bírságolási fenyegetéssel, hoztak helyi, önkormányzati rendeleteket, és vannak ellenőrzések is. Csak hát... (Korábban Sopronban járt a Kisalföld Gazkommandó!)

Ha például Győrött járunk, szép számmal találhatunk jól elgazosodott részeket, igaz, jobbára nem nagy, ám feltűnő területeket.

Még a nagyvárosokban is gyakori a látvány: nem tud vagy nem akar tudni a gyomról a tulajdonos... Fotó: Szük Ödön
Még a nagyvárosokban is gyakori a látvány: nem tud vagy nem akar tudni a gyomról a tulajdonos... Fotó: Szük Ödön


Truka István, a győri közterület-felügyelet vezetője inkább nem fogalmaz úgy, hogy általában nincs nagy gond a gazzal. Az emberek nem általában ítélik meg környezetüket. Tehát: akad tennivalójuk szépen ilyen ügyben is a közterület-felügyelőknek. Egy jó hónapja már kiemelten figyelik az elhanyagolt területeket. Eddig tucatnyi írásbeli felszólítást küldtek ki, és három esetben feljelentést is tettek, mert a tulajdonosok nem voltak hajlandók elvégezni, vagy elvégeztetni a kaszálást. Ezenfelül sok a helyszíni felszólítás, figyelmeztetés szóban, jobbára eredménnyel. A legtöbb gond talán azzal van, mondja a felügyelet vezetője, hogy az emberek jó része nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni, mi tartozik hozzá. Családi házas beépítésű városrészben a kerítéstől vagy a házfaltól az úttest széléig, magyarán az aszfaltig a ház tulajdonosának kötelessége gondoskodni a rendben tartásról.

A kommunális szolgáltató ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás is ezt erősíti meg: nem mindenütt kell a Komszolnak nyírni a füvet, irtani a gazt. Ami a hozzá tartozó közterületeket illeti, azok rendben lévőnek látszanak. A fűnyírással egy menetben már a város egész területén végeztek és tart a második kaszálás, ütemterv szerint. Vannak olyan részek, amelyek „látszólag" a kommunális szolgáltatóhoz tartoznak, de mégsem az a terület gazdája. Főleg építkezések környezetében látunk ilyet, mondjuk a Nádor aluljáró vagy újabban a Szauter utcai új út környezete. Kérdésünkre az igazgató elmondta: a győri Komszol alkalmasint végez megbízásos munkát más önkormányzatoknak, például Ikrénynek, de igen kevés az ilyen, s nem is tud többet vállalni, mert nincs rá kapacitás.

A főutak mentét a Magyar Közút Kft. Észak-dunántúli Regionális Főmérnöksége tartja rendben, általában az árok külső széléig. Sümegi Péter főmérnök azonban megjegyzi, csak a földhivatali nyilvántartás szerint lehet eligazodni, mi is tartozik hozzájuk. Van, ahol már maga az aszfalt sem állami tulajdonú, s van a Magyar Közútnak erdőterülete is.
A főmérnökség összesen tizenhat üzemmérnökségén saját gépeivel és munkatársaival gondozza a növényzetet. Megyénkben hozzávetőlegesen 1630 kilométernyi útról, illetve azok széléről van szó. A főmérnökség májustól októberig foglalkoztat közmunkásokat is, főleg ároktisztításra, kaszálásra. Vannak olyan növényzetgondozási munkák, amelyeket külső vállalkozóval kell végeztetni, ilyen például a vegyszeres gyomirtás.
Családi házas beépítésű városrészben a kerítéstől vagy a házfaltól az úttest széléig, magyarán az aszfaltig a ház tulajdonosának kötelessége
gondoskodni a rendben tartásról.

A soproni önkormányzat akár saját területein is büntet – ígérték az akció meghirdetésekor. Fotó: Magasi Dávid
A soproni önkormányzat akár saját területein is büntet – ígérték az akció meghirdetésekor. Fotó: Magasi Dávid

Sopronban büntetnek

Sopronban a  közterület-felügyelők június elejétől büntetik az elhanyagolt, gazos ingatlanok tulajdonosait. Az önkormányzat hadat üzent a gyomnak,  a városvezetésnek feltett szándéka, hogy felszámolja a gazos területeket. Az önkormányzat akár saját területein is büntet – ígérték az akció meghirdetésekor. A legtöbb gond egyébként az újonnan belterületbe vont városrészeken van, de gazzal mindenütt, még a belvárosban is találkozni. A rendkívül csapadékos időjárás is kedvezett a gyomnövényeknek, a holding alig győzi a kaszálást, fűnyírást a közterületeken. A büntetést egyébként nem érdemes megvárni, minimum húszezerről állítanak ki számlát és kötelezik a tulajdonost a gaztenger felszámolására is. A parlagfű ellen külön kampányt is indítottak a leghűségesebb városban.

Olvasóink írták

 • 7. Tünde67 2008. június 25. 14:35
  „T.fghl! Azon egyszerű oknál fogva, nem a tulajnak szólok, hogy ők nem abban a faluban laknak, ahol én, csak a telket vették meg mellettem. Egyszer sikerült még az építkezés előtt találkoznom velük, az építési engedélyeztetéssel kapcsolatban. Egyikük már jó ideje árulja is a telkét, azóta lehet már nem is az övé, a másikkal pedig nincs szerencsém összefutni, mindig sikerül olyankor jönnie, mikor nem vagyunk otthon. Ezért volt ésszerű, az Önkormányzat felé jelezni a problémámat, mivel ezeket a telkeket anno az Önkormányzat adta el, tehát ő kapcsolatban van a telek tulajdonosaival. De mivel évközben új jegyző lépett munkába a falunkban, kicsit bonyolított a dolgokon. Ez az indokom. De most is tartom, hogy nem biztos, hogy nekem kellene felhívnom a telekszomszédom figyelmét arra, hogy 1,5-2m magas a gaz a telkükön, főleg azok után, hogy ez már 4.-ik éve lassan mindig visszatérő probléma, és amiről tudomással bír a falu első embere és jegyzője. Talán kicsit kiemeltebben kellene eljárniuk az ilyen ügyekbe, ert ez a településre sem vet jó fényt, ugyanis a Győr felől érkezőket ez a kép fogadja....Nem beszélve arról, hogy én hiába vágyom rendezett portára, ha két oldalról ellep a gaztenger....Mezőörs, 2008. június 25.”
 • 6. matriné 2008. június 25. 09:48
  „Tehát, ismét a tehetetlenség,vagy inkább a tehetségtelenség és annak felszínrehozása? Van munkanélköli bőven! Munka is van bőven! pénz is van rá! Csupán az nincs akine ka feladatal enne, hogy összehozza! Nemj segályt kell osztogatni a munkaképes embereknek,hanem megszervezniu a a munkát és eltünne a szemékupacok és a gaztengerek! Prezs ahol a felelős posztokkon felelőtlen emberek ülnek a babérjaikon ott ez nem fog menni.”
 • 5. Sorponyi 2008. június 24. 22:09
  „Ami Győrben előfordul, az Sopronban is gyakori. Bosszantó - vagy elkeserítő - hogy míg a belvárosban virá, virág hátán, addig a külső területeken néhol "nyakig ér a gaz". Ez akkor is az önkormányzat sara, ha sok helyen a telek tulajdonosának lenne kötelessége a fűnyírás. Ne csak a parkoláshoz, hanem az ilyen ellenőrzésekhez is teremtsenek létszámot.
  Tisztelt "Illetékes", a kocsiból se kell kiszállnia, csak hajtdon végig példáúl az Ágfalvi úton! Hamar elhomályosodik Ön előtt is a Várkerület szépsége.”
 • 4. peet12 2008. június 24. 19:27
  „Nyolc éve lakom egy győri lakóutcában, nyolc éve nyírom az Önkormányzat üres telkein a gazt, irtom a parlagfüvet. Truka Úr vezette közterület felügyelet a belvárostól 5 kilométerre már nem lát, igaz saját önkormányzatát kellene megbüntetnie!”
 • 3. fghl 2008. június 24. 15:54
  „Kedves Tünde !

  miért nem személyesen a tulajnak szólsz?”
 • 2. neubergdüllői 2008. június 24. 07:16
  „Neuberg düllőben, még nem történt változás, még mindig úgygondolom, hogy naon sok kerttulajt értesíteni kéne a gazairól. Vagy a külterületeken nemkell büntetni? Ott normális, hogy lassan már az utat sem látni a gaztól?”
 • 1. Tünde67 2008. június 24. 06:53
  „Falun lakom, ahol jelenleg mindkét mellettem lévő építési telek üres. Minden hónapban a saját költségemre, én jelzem a T.Önkormányzat felé, hogy illene a tulajdonosoknak szólni, mert be lep a gaz. Egy darabig ment is a dolog, aztán nagyon beleuntam, nem hiszem, hogy ez az én dolgom. Pár napja az egyik telektulajdonos megjelent, szépen kigyomirtózta a kerítésem mellett a gazt, meg az összes virágomat. Ez kinek a felelőssége, ez a nem törődömség, már lassan az önkormányzatnál zaklatásnak veszik, ha merek szólni. A jegyző meg ragaszkodik hozzá, hogy ne telefonálgassak, hanem írjam le. Miért? Hogy rám hivatkozva tehessen jogi lépéseket, ahelyett hogy ő venné észre ezeket a dolgokat???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresett szakma a mérnökasszisztens

Győr - Tizenhárom Győrben tanult gépipari mérnökasszisztens vette át bizonyítványát a közelmúltban,… Tovább olvasom