Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Gazdaglista Győrtől Fenyőfőig

Győr-Moson-Sopron - Hatodával haladja meg az országos átlagot a megyei listavezető győriek vásárlóereje, míg az utolsó fenyőfőiek negyedével elmaradnak attól. A megyék között továbbra is a Győr-Moson-Sopronban élők a leggazdagabbak.

A világ negyedik legnagyobb piackutató vállalata, a GfK-csoport rendszeresen vizsgálja a vásárlóerő-adatok alakulását Európa valamennyi országában, így nálunk is. A hazai eredményeket kétévente publikálják külön tanulmányban, a legfrissebbet nemrégiben tették közzé. A kutatás célja a lakosság és a háztartások rendelkezésére álló, elméletileg elkölthető jövedelem meghatározása. Ehhez nemcsak a bevallott jövedelmekről összegyűjtött adatokat veszik alapul, hanem sok más forrást is.

Figyelembe veszik például a munkanélküliségi statisztikát, a vállalkozások számát, a vendégéjszakákat, a személygépkocsi- és a vezetékestelefon-ellátottságot – is. A mostani listából kiderül, hogy a két évvel ezelőtt még a legtehetősebb vidéki településként számon tartott Hévíz idén már csak a harmadik legjobb teljesítményt tudta felmutatni. A magyarországi átlagot 100-nak véve vásárlóerő-indexe 135,8.
Hévízt Budaörs (vásárlóerő-indexe a magyarországi átlag 137,3 százaléka) és a balatoni Csopak (136,5) előzte meg. A 2006-ban szintén az öt legtehetősebb helység között helyet foglaló Pest megyei Telkit Törökbálint (133,1) és Tihany (128,1) szorította ki a szűkebb élmezőnyből. Budaörs és Törökbálint sikere feltehetően nagyban köszönhető a magas jövedelmű, az agglomerációba kiköltöző lakosoknak, míg a három fürdőváros előkelő helyezése valószínűsíthetően az intenzív turizmusnak tudható be.

Megyei települések nincsenek a legjobbak között.

A GfK Hungária tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopronban – csakúgy, mint két éve – Győrben a legmagasabb a lakosok vásárlóereje, azonban indexe már nem 20,6, csupán 17,6 százalékkal van az országos átlag felett. Meglepetés, hogy nincs megyeszékhely környéki település az első ötben: a 2006-ban a 3. és 4. helyen álló Győrújfalu és Győrújbarát kiszorult onnan (ahogyan az akkor még ezüstérmes Petőháza is).
Helyükre Hegyeshalom (114), Mosonmagyaróvár (113,5) és a termálfürdőjéről ismert Lipót (112,9) került. Sopron megtartotta ötödik helyét, igaz, neve mellett már nem 113,3, csak 112,7 szerepel.
Ennek ellenére Győr-Moson-Sopron 107,4 százalékos vásárlóerő-indexével a megyék rangsorában az első. Egyedül a főváros előzi meg 135,2-es értékkel. Két éve ugyanez volt a sorrend. Az országos átlag fölötti vásárlóerőt csak Fejér, Pest, Komárom-Esztergom és Vas megye tud felmutatni. A sereghajtó 2006-hoz képest változatlanul Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (78,2), de az utolsók között van Békés megye (82,7) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is (83,9).

A GfK tájékoztatásából kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron öt legkevésbé tehetős települése Tárnokréti (83,8), Lázi (82,3), Sobor (79,9), Maglóca (77,2) és Fenyőfő (76,3). (A két évvel ezelőtt még itt szereplő Pásztori és Csér előbbre lépett, helyükre Tárnokréti és Maglóca került.) Kedvező, hogy az első Győr és az utolsó Fenyőfő közötti különbség két év alatt 70 százalékosról 54 százalékosra csökkent. Nem mindegy persze, hol szegény az ember: az országos sereghajtó borsodi Csenyéte vásárlóerő-indexe mindössze 37,6 százalékos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az irodalom, a szép szó kötelékében

Győr - A szépséget nem a szépségkirálynőkben, sokkal inkább tudásuk gyarapításában és a lélek… Tovább olvasom