Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Franciásan az időskorról Győrben

XX. évfolyamát különleges eseménnyel kezdte az 1990-ben létrehozott Alapellátási Szabadegyetem. Már eddigi történetében is volt példa arra, hogy a jobbára orvosoknak szervezett tudományos előadásokra a nagyközönséget is meghívták.

Most azért is voltak sokan az átlagemberek közül is kíváncsiak a szakemberek beszámolóira, mert "nem latinul", azaz orvosi szakkifejezések nélkül, közérthető módon beszéltek az idősellátásról, annak külföldi gyakorlatáról.

Dr. Schmidt Péter, a szabadegyetem házigazdája arról beszélt, hogy az annak idején, eredetileg 4 alkalomra tervezett orvos-továbbképzés, máig 165 rendezvényt tartott; s az is hasznosnak bizonyult, hogy a háziorvosi eszmecserékbe időről-időre bevonták az ellátottakat, az érintetteket is.

Dr. Balogh Sándor egyetemi docens, az Országos Alapellátási Intézet igazgatója elmondta: még az is kérdéses, hol az időskor határa. 60 évnél? 80-nál? A WHO szerint 60 és 75 év között van az "áthajlás" kora, 60 és 75 között az idősödésé...

Leonardo da Vinci 3 kérdését is megemlítette, amire a polihisztor mester halála előtt sem tudott még válaszolni. Miért kék az ég? Miért hasonlítanak az őseikre az utódok? Miért öregszünk és halunk meg?

Dr. Feller Gábor pszichiáter a szellemi hanyatlásról, a demenciáról tartott tájékoztatást, ami gyakori időskorban. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem lehet egyenlőségjelet tenni az idősödés és a demencia közé. A korai tünetek felismerésének lehetőségére világított rá és arra, hogy terhelésekkel kell számolni a demenciás tünetek miatt az ellátószemélyeknél.

Dr. Menyhárt Miklós, a franciaországi kiküldetésben lévő bőnyi háziorvos a hazaihoz képest kinézetre szállodának tűnő francia kórház "csinos luxusának" bemutatása helyett azokról az elvekről, szemléletváltásokról beszélt, amelyek pénz nélkül is átvehetők, javíthatják a hazai állapotokat általánosságban és az idősek állapotát is.

Megemlítette, hogy az időskorúak betegsége sokszor külső hatásra jön létre, ezért nem elhanyagolhatók a családi, a társadalmi stresszhatások. Az idősödést a frankofón területeken nem a betegségek korának tekintik, hanem az ember egyéni fejlődésében az utolsó szakasznak.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 10. 19:40
    „Ja az öregek többségemár úgy is csak franciázni tud.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok álláskereső ment el a tréningre

A civilház kicsinek bizonyult, így a polgármesteri hivatal nagyterme adott helyet szerdán a munkaügyi központ közreműködésével tartott álláskeresési tréningnek. Tovább olvasom