Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Fontolgatják a védőoltás kifizetését

Győrújbarát - Százhalombatta, Petőháza és Fertőszentmiklós után Győrújbarát is hadat üzen a méhnyakráknak. A település önkormányzata a védőoltás anyagi finanszírozását fontolgatja, ez ugyanis még nem tb-támogatott, azaz a szülőknek körülbelül 90 ezer forintjába kerül.
A hétfőn estébe nyúló ismeretterjesztő előadást követően az önkormányzat az iskolával karöltve felmérte az igényeket, s azt is, a szülők legalább töredék részben hozzájárulnának-e a költségekhez. Juhászné Árpási Irma polgármester egyelőre nem mondott számokat, ám az jelzésértékűnek tűnt, hogy mind dr. Gardó Sándor szülész-nőgyógyász professzor előadására, mind pedig az előzetes egyeztetésre közel százan eljöttek.

Valastyánné Rábl Stefánia megbízott iskolaigazgató kérdőívvel is készült, megjegyezte, nem szeretnék, ha anyagiak miatt akár egyetlen kamasz lány is kimaradna a megelőzést célzó programból.

Holperné Villányi Ildikó
Holperné Villányi Ildikó

Azok a lányok is megkapnák az oltást, akik máshová járnak iskolába. dr. Gardó Sándor neve, előadása az itt élőknek is garanciának tűnt a méhnyakrákkal, annak megelőzésével kapcsolatban.

– Megkértek, s nagyon örültem az apropónak, hiszen a HPV elleni védőoltás egyedülálló orvostörténeti bravúr – mondta el lapunknak a szülész-nőgyógyász professzor. – Évente mintegy 1200 méhnyakrákos beteget szűrünk ki, ám a nők felét sajnos elveszítjük.

Dr. Gardó Sándor
Dr. Gardó Sándor

Holperné Villányi Ildikóéknál hárman is érintettek az oltást illetően, a lányok 14, 15 és fél és 17 évesek. Az édesanya rendkívül jónak tartja a lehetőséget, háromszor kilencvenezer forintot ugyanis nem tudnának megfinanszírozni. A hozzájárulás bármilyen formáját szívesen fogadnák, a hasonló, ismeretterjesztő előadásokra pedig szívesen eljönnek.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. március 18. 15:46
    „Örülök a hírnek,remélem lesz belőle valami!Mint a többi községben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15-én jött az első ˝fekete vonat˝

Szerecseny - Hatvan éve, 1949. március 15-én állt meg először a vonat Szerecsenyben. A nagy eseményt… Tovább olvasom