Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Fölszállott a páva: magasra jutott a Rába

Sikeres évvel büszkélkedhet a Rába néptáncegyüttes, aminek igazi csúcsát a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató döntője jelentette. A jövőt illetően ezzel magasra tette magának a mércét a nagy múltú, lelkes csapat.
Erdélyi körút (Pálpataka, Gyimesközéplok, Visa), II. és III. fesztiválhelyezés (Ajka, Zalakamara), a hagyományos nagyműsor, de a csúcs a Rába néptáncegyüttes 2012-es krónikájában a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató verseny döntője, ahová szépszámú közönségszavazattal jutott be a lelkes győri csapat. Éppen ezért a döntős, a Rábaközből összeállított műsorszámukat hálából a nézőknek, illetve az ősszel fiatalon elhunyt táncos-muzsikus barátjuk, Jagudics Balázs emlékének ajánlották. Nem ők lettek ugyan kategóriájukban a győztesek, de a Magyar Művészeti Akadémia 300 ezer forinttal ismerte el részvételüket.

Sikeres évet zárt a Rába néptáncegyüttes, aminek igazi csúcsát a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató döntője jelentette.
Sikeres évet zárt a Rába néptáncegyüttes, aminek igazi csúcsát a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató döntője jelentette.


Ahogy Delbó Eszter és Antal Áron, a Rába művészeti vezetői elmondták: a versenyben nem is a tánctudás, a stílus és a motívumok jelentették a gondot, hanem az, hogy a koreográfiát négy percre kellett tömöríteniük, vagyis négy percben kellett bemutatni a választott táj vagy falu jellemzőit. Igazából a végére már a kameraláztól is sikerült megszabadulni a táncosoknak. Persze az egészséges izgalom megmaradt, hiszen ekkora közönség – ország-világ – előtt még nem volt lehetőségük megmutatni tudásukat.

A rábások a tavalyi sikersorozattal magasra tették maguknak a mércét, ezért adódott a kérdés: hogyan tovább? „A minőség marad a fiataloknál és az utánpótlásnál, a kicsik csoportjánál is!" – hangsúlyozta egyhangúlag a két művészeti vezető. Idén is terveznek – a közönség körében népszerű – nagyműsort, amelynek összekoreografálásánál, előadásánál továbbra sem engednek a negyvennyolcból, vagyis a százból, a százszázalékos produkcióból. Azt remélik, hogy a Fölszállott a páván letett szakmai névjegyük új lehetőségeket nyit meg a támogatók felé és esetleg nem kell kizárólag a tagdíjakból és a fellépti díjakból összegyűlt forrásokra szorítkozniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés a Reflexnek

A tervezett heiligenkreuzi hulladékégető elleni küzdelemben kifejtett aktív közreműködésért,… Tovább olvasom