Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Föld órája: Megkezdődött a visszaszámlálás

A Föld órája bolygónk legnagyobb önkéntes klímavédelmi akciója, évente több mint egymilliárd embert mozgósít. A
WWF világszervezet felhívásához tavaly megyénkből nyolc település csatlakozott és kapcsolta le a villanyt este fél kilenckor. Az idei akció napja március 26. A soproni Dózsa György Utcai Óvoda már regisztrálta részvételi szándékát a Föld órája honlapján, mégpedig első megyei jelentkezőként. A gyerekek (képünkön) izgatottan készülnek a lámpáskészítő játszóházra.

A foldoraja.hu honlapon tegnap már több mint félezer hazai magánszemély, 5 település és 38 intézmény, cég jelezte részvételi szándékát a WWF idei Föld órája akciójában. Bárki csatlakozhat, aki vállalja, hogy március 26-án este fél kilenckor hatvan percre lekapcsolja a villanyt. Az ötlet 2007-ben indult hódító útjára az ausztráliai Sydneyből, nemzetközivé 2008-ban vált. Évről évre több a csatlakozó, tavaly már 125 országban sötétültek el a települések, turistalátványosságok, gyertyafénynél vacsoráztak az éttermekben, otthonokban. Az idei akció március 26-án lesz, számos nemzet már javában készül a világszerte több mint egymilliárd embert mozgósító önkéntes akcióra.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid


Megyénkben 2009-ben még csak két település csatlakozott, tavaly azonban már nyolc. A megyeszékhelyen például kikapcsolták a díszvilágítást a székesegyháznál, a Káptalandombon, a várfalnál, a városházán és a Széchenyi téren. Világszerte olyan neves látványosságok borultak sötétbe, mint a római Trevi kút, a pekingi Tiltott Város, az Empire State Building New Yorkban, vagy a világ legnagyobb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa.

A soproni Dózsa György Utcai Óvoda az első megyei jelentkező az idei akcióra. Hessné Markó Ibolya óvodavezető a Kisalföldnek elmondta: most másodszor csatlakoztak, amióta 2008-ban elnyerték a Zöld óvoda címet, kötelességüknek érzik, hogy részt vegyenek a nemzetközi megmozdulásban. Tavaly egy szép hagyományt is teremtettek, amit idén a nagy sikerre való tekintettel megismételnek. A Föld óráját megelőző pénteken játszóházat rendeznek, amelyen a szülők és a gyerekek környezetbarát, többnyire maradék anyagokból elkészítik azokat a kis lámpásokat, amelyekkel egy gyertya segítségével otthon világíthatnak az akció ideje alatt. Az óvoda nagy gondot fordít a környezet megóvására, a szükségleteknek megfelelően, ésszerűen szabályozzák a fűtést, szelektíven gyűjtik a hulladékot, s mérhetően kevesebb vizet fogyasztanak, amióta takarékos csapokat építettek be a mosdókban és a mellékhelyiségekben.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láma bébi született Győrben - fotók, videó

Megérkezett a 2011-es év első, állatkertben született kedvence, Ignác, a láma bébi. Tovább olvasom