Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Finisben A tanítónő a Győri Nemzeti Színházban

A múlt századelőn írták, de a cselekménye alapján akár ma is játszódhatna A tanítónő, a győri színház legújabb darabja, melyben egy gyönyörű és ambiciózus vidéki tanítónő érvényesülésének rögös útját kísérhetjük nyomon.

Finisébe érkezett Bródy Sándor színművének próbafolyamata: a hét elején először próbáltak a színészek teljes jelmezben, a végleges díszletek között. "Valójában ilyenkor születik meg a darab, ilyenkor forrnak össze a színészek a karakterükkel, s amikor a helyére kerül a látvány és a tartalom is, értelmet nyer az eddigi munka" - mondja Kszel Attila rendezőasszisztens, aki izgalmas darabot ígér a nézőknek.


Szerzője, Bródy Sándor, aki eredetileg újságíróként dolgozott, műveiben - ahogy a cikkekben is - az élet gyakorlati problémáival foglalkozott, s a saját korában provokatív kérdéseket boncolgatott.

A tanítónőben például a női ambíciók és a hagyományos "férfivilág", a függetlenségre törekvő tanítónő és a sértett férfiak világának egymásnak feszülését. Az I. világháború előtt játszódó darab története egy kis bácskai faluban zajlik, ahol a tanítói állást - az eddig megszokott idősödő tanítók helyett - egy ragyogóan szép, fiatal nő nyeri el. A tanítónőbe a falu összes férfija belehabarodik, ám ő sorra utasítja vissza a széptevő elöljárókat - kivéve egyet, akibe szerelmes lesz. A büszleségükben sértett, kikosarazott férfiak bosszút állnak: szakmai téren próbálják ellehetetleníteni a tanítónőt, kikezdve a rátermettségét, hozzáértését, hitét, értékrendjét... Hogy mi lesz a történet vége, nem áruljuk el - aki kíváncsi rá, nézze meg a szeptember 29-i premiert vagy az azt követő előadások valamelyikét!

A fentiekből talán kiderül, hogy A tanítónő története akár ma is játszódhatna - hasonló emberi játszmákkal és problémákkal. Kszel Attila elárulta, hogy problémát inkább a darab nyelvezete okozott. "A több mint százéves szövegen, a régi nyelvezeten helyenként igazítani kellett egy kicsit, hogy a mai nézők számára is érthető és élvezhető legyen, persze éppen csak annyira, hogy a darab jellege, hangulata ne változzon" - árulta el a rendezőasszisztens.

A győri Nemzeti Színház műsora >> http://www.gyoriszinhaz.hu/index.php/musor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilágyi Jéger Teréz csornai művésztanár kiállítása - fotógaléria

Szilágyi Jéger Teréz csornai művésztanár számos közös tárlaton mutatkozott be az elmúlt években. Az… Tovább olvasom