Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Filmpremierekkel az artmozikért Győrben is

A magyar mozik nehéz helyzetének javítása érdekében Európában egyedülálló filmforgalmazási modellt dolgozott ki a Magyarhangya mozgalom. A filmszínházakat érintő problémákra válaszul új típusú bérletrendszert vezetnek be, amelyhez várhatóan a győri Hrabal is csatlakozik.
A művészmozik válságban vannak: megszűnt az állami támogatás, ellehetetlenültek a független filmforgalmazók, megváltoztak a mozizási szokások. A témával korábban többször is foglalkozott a Kisalföld, s most ismét visszatértünk rá egy országos mozgalom apropóján.

– Az elmúlt években ötödével esett vissza az artfilmeket nézők száma, ezen a statisztikán javítani kell. Ezért dolgoztunk ki egy olyan modellt, amely a 20–35 éves korosztályt célozza meg – nyilatkozta Donáth Péter, a Magyarhangya mozgalom vezetője.

A mozgalom kidolgozott egy új típusú, közösségalapú filmforgalmazási modellt és egy mozibérletrendszert, amely Európában elsőként Magyarországon indul el. A hangyaPASS hat friss, huszonéveseknek szóló, fesztiválnyertes film megtekintésére jogosít, amelyek Magyarországon még nem kerültek bemutatásra – tájékoztatott Donáth Péter, majd hozzátette: – A bérletrendszert közösségi alapokon forgalmazzák, a filmeket egyetlen alkalommal lehet megtekinteni az ország közel húsz városában, egy időben. Az akcióhoz valószínűleg a győri Hrabal mozi is csatlakozik.

Hajnal Zoltán, a Hrabal vezetője megkeresésünkre elmondta: bízik az alternatív közönségszervezés sikerében, reméli, hogy az akciónak a későbbiekre pozitív hatása lehet.

A hangyaPASS-t a tervek szerint május 9-től lehet megvásárolni. Az első filmet május 24-én mutatják be, az utolsót pedig június 28-án vetítik majd, s az akciónak folytatása is várható. „Mindegyik film előtt bemutatunk három előzetest, amelyekből a közönség megszavazhatja a következő hat filmet, amelyet az év második felében, hasonló rendszerben mutatunk be" – közölte Donáth Péter. (További információ: www.magyarhangya.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászol a győri egyetem: elhunyt Koralewsky Vilmos

Életének 62. évében elhunyt Koralewsky Vilmos okleveles villamosmérnök, a győri Széchenyi István… Tovább olvasom