Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Fiatalok munka és tapasztalat nélkül

Mintegy harminckét százalékkal több állástalan pályakezdő van jelenleg, mint tavaly ilyenkor – papíron. A fiatalok közül a szakközép-iskolai, gimnáziumi vagy technikumi végzettséggel rendelkezők találnak a legnehezebben munkát. Rácz Péter is ebbe a csoportba tartozik: két szakmája van, állása nincs.

– A Bercsényiben érettségiztem, majd ott maradtam még két évet, vasútüzemvitel-ellátó technikus lettem. Mikor elkezdtük a képzést, tanáraink azt mondták, hogy ez biztos állással jár, a vasútnak szüksége lesz ránk. Nem lett – kezdte Rácz Péter.

A 25 éves fiatal 2009 januárjában szerződéses katonának állt, Győrben szolgált három éven át, közben elvégezte az egyéves CNC-forgácsoló tanfolyamot. – Mindenhol azt hallani, hogy ez a szakma nagyon keresett. Ebben a reményben vágtam bele, a több mint kétszázezer forintos képzés árát hitelből fizettem ki.

Tavaly decemberben kitűnővel végeztem. Azóta próbálok ebben a szakmában elhelyezkedni, de hiába. Minden álláshirdetőt felhívok, de a személyes találkozásig sem jutottam el. Mindenkinek az az első kérdése, hány év gyakorlatom van, az pedig még nincs.

A problémával Péter nem egyedül küzd, októberben 1101 pályakezdő álláskereső volt megyénkben a munkaügyi központ nyilvántartása szerint, ez az összes munkanélküli 11,5 százaléka.

Ez a szám a szeptemberinél 9,2 százalékkal alacsonyabb, az előző év azonos időszakához képest viszont 31,9 százalékkal magasabb – áll a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának tájékoztatójában.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a központ igazgatója a nagymértékű emelkedést így magyarázta: – Nem lett több a pályakezdő munkanélküli, csak többen regisztráltatták magukat a központban. Meghirdettük az "Első munkahely garancia" programot, emiatt jelentkeztek be többen.

A program keretében szeptembertől év végéig támogatjuk a fiatalok munkavállalását, a bérüket, így a cégek lehetőséget adnak nekik.

Kétszáznegyvenhat fiatalt tudtunk ennek köszönhetően elhelyezni, őket, ha jól teljesítenek, a támogatási időszak után is alkalmazzák a vállalkozások.

Hozzátette: – Szükség van erre a támogatásra, tapasztaljuk, hogy a gyakorlat hiánya miatt nem veszik fel a pályakezdőket. A munkaadók inkább a tapasztaltakat választják.

Kurdi Ferenc, a munkaerő-közvetítő Pannon-Work értékesítési vezetője szerint "nagyon nehéz a pályakezdő fiataloknak". Úgy véli: ez nemcsak a munkaadók hibája, hanem a képzési rendszeré is.

"Tucatszám bocsátják ki a szakembereket anélkül, hogy felmérnék a valós piaci igényeket" – jegyezte meg. Jó tanácsként hozzátette: "érdemes megnézni a képzés struktúráját beiratkozás előtt. A tanfolyamon szerzett oklevél tapasztalatom szerint kevesebbet ér, mint az iskolai, mert kevesebb a képzési idő és a gyakorlat."

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2012. november 21. 11:56
    „Az engem is alaposan megdöbbentett, hogy CNC-forgácsoló képzettséggel probléma az elhelyezkedés.
    Mindenesetre, ha a pályakezdőt nem veszik fel, akkor felesleg van ebből a szakmából is, hiszen be tudják töltetni a helyeket gyakorlottakkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Expressz bébi´ született Győrben: Máté 18 perc alatt jött világra - videó

A győri Bernáth Máté alig 18 perc alatt jött a világra szülei lakásában. Az ehhez hasonló rohamos szülések nagyon ritkák, évente tíz eset fordul elő Magyarországon. Képgaléria. Tovább olvasom