Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Fiatalodni kezdett a falu

Felpéc - Az elmúlt tíz évben tíz százalékkal emelkedett a lakosság lélekszáma az addig elöregedőnek számító községben.

Budapestről, sőt Amerikából is érkeztek új lakók a településre.

A felpéci faluvégen évekkel ezelőtt 72 telket alakítottak ki úgymond ˝csalogatónak˝. Takács Gábor polgármester találkozásunkkor örömmel újságolta, hogy ezek 40 százalékát már beépítették. A helybelieken kívül a környező településekről, Győrből, Budapestről, sőt, még Amerikából is érkeztek új lakók, így az addig elöregedőnek számító községben tíz év alatt tíz százalékkal emelkedett a lélekszám.

Fulks Ildikó hosszú évtizedekig élt Kaliforniában. Elmesélte, mikor egy alkalommal gyermekkori barátnőjéhez Kajárpécre látogatott, ő kalauzolta át a ˝szomszédvárba˝, ahol éppen akkor parcellázták a telkeket. Ildikó beleszeretett a csendes faluba, a hangulatos tájba, akkor és ott elhatározta: Felpécen akarja leélni hátralévő életét.

A korábban elöregedőnek számító községben már tíz százalékkal emelkedett a lélekszám.
A korábban elöregedőnek számító községben már tíz százalékkal emelkedett a lélekszám.

– A lélekszám gyarapodása megélénkítette a közösségi kapcsolatokat is. Számos rendezvény, program szórakoztatja a falubelieket – említette Takács Gábor, majd hozzátette, hogy különlegességként erősember-csapat, a közbiztonság javítására pedig polgárőrség alakult.

A polgármester elmondta: a Felpécért Alapítványnak köszönhetően rendszeresek a színvonalas kulturális rendezvények, így számos koncertet, kiállítást, turistacsalogató kézműves-, illetve kulináris programot szerveztek a most felújított kultúrházban, a tájházban és a barokk műemlék templomban.

– Reméljük, hogy a régóta emlegetett községi galéria is megvalósulhat a közeljövőben. Terveink szerint a használaton kívüli iskolaépület egyik részét a fiatalok sport- és szabadidős tevékenységéhez alakítjuk át, másik termében pedig az intézmény névadója, Magyar István tiszteletére emlékszobát rendezünk be – sorolta Takács Gábor. – Szeretnénk földrajzi adottságainkat is jobban kihasználni, sok más mellett azt a gyalogos-turistaútvonalat, amely a falunkon és környékén visz keresztül, kiemelt jelentőségű látványosságunkat, az ősborókást. Szeretnénk a pincesorunkat is bekapcsolni a vidék borturizmusába, és tervezzük, hogy egy új kilátót és melegedőt építünk a hegyoldalban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékpark Kisbajcson

Emlékpark kialakítására és a ravatalozó külső felújítására kilencmillió forint támogatást kapott… Tovább olvasom