Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Ferge: hárommillióan élnek szegénységben

Nyár óta országosan nyolc-, kilencszeresére ugrott a krízissegélyt kérelmezők száma, ami jelzi, hogy a megélhetés egyre bizonytalanabb.

A peremhelyzetűek többsége pedig sok esetben nem lát kiutat helyzetéből.

Bár az unió a 2010-es évet a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni évként hirdette meg, elgondolkodtató, hogy a szegénységben élők többsége vajmi kevés lehetőséget lát a tényleges változásra: hárommillióan élnek szegénységben, a létminimum alatt, ahogyan Ferge Zsuzsa írja, ˝kisebb-nagyobb hiánnyal˝. ˝A fogyasztást persze, a minimum alá szorítják, de így sem sikerül mindig kigazdálkodniuk a havi rezsiszámlákat. Ha egyszer elmaradnak, indul az adósságspirál...˝
 
Győr ˝szomorú arca˝ az egyik legszegényebb környéken. A Stromfeld utcai szalagházak és a benne élők sorsa bizonytalan – információink szerint ezt az épületet is előbb-utóbb lebontják. Illusztráció: Be
Győr ˝szomorú arca˝ az egyik legszegényebb környéken. A Stromfeld utcai szalagházak és a benne élők sorsa bizonytalan – információink szerint ezt az épületet is előbb-utóbb lebontják. Illusztráció: Bertleff András

Portálunkon is számos, hasonló helyzetben lévő családról írtunk már. Azokban a gyermekes családokban ugyanis, ahol nincs kereső vagy csak egy kereső van és jóval az átlag alatti a fizetés, ott bármilyen takarékosság mellett felborul a háztartások egyensúlya és sok mindent nélkülözniük kell. Az erről szóló részletes elemzés a Magyar Szegénységellenes Hálózat utolsó füzetében található, ezzel kapcsolatban pedig érdemes nagyító alá venni a válság hatásait, a gyermekszegénység csökkentésére tett konkrét intézkedéseket. Részletezhetnénk itt az Országgyűlés által szinte teljes egyetértésben elfogadott ˝Legyen jobb a gyermekeknek!˝ Nemzeti Stratégiát, ám a három évvel ezelőtt körvonalazott célok azóta is csak azok maradtak: a válság ilyen mértékű következményeivel, a munkanélküliséggel, emígy pedig a szegénység növekedésével senki nem számolt.

A téma számos kérdést felvet, erről is tanácskoztak kedden a Széchenyi-egyetem szociális munka tanszéke, a Magyar Szegénységellenes Hálózat és a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület közös rendezvényén. Az esélyegyenlőségi programok keretében a hallgatók fotókon jeleníthették meg, mit jelent számukra és környezetükben a szegénység, emellett megismerkedhettek a megyei civil szervezetek munkájával. 

Olvasóink írták

 • 5. Goldmund 2010. április 19. 14:09
  „Azt, hogy ennyi szegény van, nem utolsósorban a Ferge Zsuzsa által kikövetelt szociális politikának köszönhetjük: nyomni a segélyt minden mennyiségben, elvárások támasztása nélkül, ebből lett a "szociális célú gyermekvállalás", ahogy finoman emlegetni szokták, majd a 8-10 gyerekből 8-10 tanárverő iskolásgyerek lett, és valószínűleg 8-10 bűnözőt nevelnek ki családonként.
  Mindezt azon az áron, hogy a gazdaság belerokkant ezen réteg segélyezésébe.”
 • 4. piroskaésabarkasz 2010. április 16. 20:16
  „Ezt a pazar milliőt!Innen kitörni ,lehetetlen!”
 • 3. mais 2010. április 16. 09:05
  „Sajna nagyon sokan szegénységben élnek ... bárcsak ne lenne ezen a világon szegénység !”
 • 2. janika 2010. április 15. 09:34
  „Szerintem beterelik majd Őket egy -egy elhagyott katonai laktanyába! Persze úgy, hogy ne legyenek ennyire szem előtt az "´ Új-gazdagéknak"! lehet,hogy majd egy kápolnát is építenek nekik,mint a Likócsi hajléktalanoknak! Legyen hol imádkozni nekik!”
 • 1. hungaricumi 2010. április 14. 21:50
  „A Fidesznek biztos van erre is megoldása. Esetleg programja is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varázslatos sokszínűség - Kiállítás a Kovács Margitban

A Kovács Margit ÁMK és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárainak munkáiból nyílt… Tovább olvasom