Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Felvirágoznak a falvak?

Repkednek az uniós milliárdok a magyar vidék megújításáról szóló híradásokban. A minisztérium uniós forrásokra hivatkozik, megyénk településeinek vezetői azonban szkeptikusak, leginkább a pályázatok önrészének előteremtésének lehetőségét nem látják.
„Az Új Magyar Falu program keretében 2013-ig mintegy 4-5000 milliárd forint forrás áll rendelkezésre a most induló, a magyar vidék európai szintű fejlesztésére" – mondta a hét elején Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Repkedő milliárdok

Úgy tűnik pénz lesz mindenre: oktatásra, utakra, munkahelyekre, fejlesztésre. A programban a mezőgazdasági üzemek korszerűsítésére, az állattartó telepek modernizálására, a gépek és az technológiai berendezések, valamint az informatikai eszközök megújítására 624 milliárd forint fordítható. Jut 9 milliárd a fiatal gazdálkodóknak az elinduláshoz és 59 milliárd a vízgazdálkodás fejlesztésére. Az innováció ösztönzésére 227 milliárd forint fordítható. Az óvodai nevelés és az alapfokú oktatás magas színvonalának biztosítására 140 milliárd forintot költhető. Út- és közlekedésfejlesztésre mintegy 600 milliárd, amelyből 56 milliárd forint jut a kerékpárutak fejlesztésére. A vasúthálózat és a tömegközlekedési szolgáltatások támogatására közel 385 milliárd forint áll rendelkezésre. A vidéki életminőség javítására, ideértve a közúti közlekedés javítását, a szabadidős létesítmények építését, a hulladékgyűjtők felállítását, a parlagfűirtást is, több mint 200 milliárd forint jut. A szakállamtitkár szerint „az Új Magyar Falu program megvalósulása esetén a vidéki térségek számára jó esély teremthető az átlagos nyugat-európai fejlettségi szint eléréséhez".

Szép remények?

A Vasárnapi kisalföld által megkérdezett polgármesterek egybehangzó véleménye szerint azonban a falvak helyzete egyre nehezebb. Csökken a vonzerejük, hisz egyre több településen kell lemondani az alapvető szolgáltatásokról, ráadásul az oktatási intézményeket is egyre nehezebb fenntartani, azok sorra bezárnak.

„Szép az Uniós támogatás összege, de az önkormányzati bevételek csökkenése miatt egyre nehezebb az önrész előteremtése. Szükséges lenne államilag támogatott, az eddigieknél kisebb hitelkamatú kölcsönre. A minisztériumnál pályázható önerőmérséklés kevés. Véleményem szerint az EU forrás a falvak fejlődésének egyedüli lehetősége. Azt is mondhatnám, aki kimarad az lemarad. Ezt pedig nem akarhatjuk" – fogalmazott kérdésünkre Babos Attila, Dunaszeg polgármestere
Bedő Csaba, a Mosonszentmiklósi polgármester szerint a beígért nagy pályázati pénzek nem érkeznek. „Lehet, hogy már az ajtó előtt vannak, de még halkan kopognak, és ami a lényeg, a pénz még nincs idebent. Az EU-s pénzek főleg az évtized vége felé érkeznek, de addig is kellene fejleszteni. Pénz nélkül illetve önerőből pedig csak korlátozott fejlesztéseket lehet megvalósítani. Nagyobb beruházásról pedig pályázati pénz nélkül nem is álmodhatunk."

„Szemet gyönyörködtető számok"

Az anyagi háttér és tartalékok mellett van még egy nagyon fontos momentum, ami úgy látom, hogy a jobb anyagi háttérrel rendelkező falvak rovására változik. Sok városközeli településnél olyan urbanizációs folyamat indult meg, amely a falu szó értelmének elvesztésével fenyeget. A legtöbb önkormányzat nem engedheti meg magának, hogy erre a feladatra külön alkalmazzon egy vidék- vagy térségfejlesztési menedzsert, pedig ez lenne az igazi megoldás" – összegezte véleményét Szabó Zsolt, Abda polgármestere.

„A milliárdok szemet gyönyörködtető nagy számok, kellő bizakodásra adhat(ná)nak okot. Sajnos az utóbbi évek tapasztalata az volt, hogy mire ideérnek a források, alaposan megcsappannak, megemelkedik a szükséges önerő, így az anyagilag rosszabbul álló települések nem tudnak részesülni a fejlesztési pénzekből" – mondta Szigethi István, Hegykő polgármestere.

Többekben az is megfogalmazódott, hogy vajon új forrásokról beszélünk-e, vagy a régiek újracsomagolásáról? „Az ország nyugati részén lévő települések eddigi tapasztalat szerint a töredékét kapják a pályázati pénzeknek."

Tíz beruházás?

A szakértők számítása szerint, a támogatásoknak köszönhetően a vidéki térségekben minden egyes faluban átlagosan tíz beruházás valósulhat meg, amely vagy munkahelyet teremt, vagy a település fejlesztésével járul hozzá a vidéki élet jobbá tételéhez. Kezdhetjük számolni, bár félő, a tíz újdonság a minisztérium nem is kicsi optimizmusát tükrözi.

Vasárnapi Kisalföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi szomszédolás: Bécs és Pozsony

Bécs, Pozsony - Nem adtuk fel, és a múlt heti megyei vásári kalandok után az osztrák és a szlovák… Tovább olvasom