Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Felújított emlékmű a győri vadászzászlóalj tiszteletére

˝A konfliktusokat nem erőszakkal kell megoldani˝ - ez az egyik üzenete a restaurálása után szerdán átadott I. világháborús győri emlékműnek.


A felújított 11-es győri vadászzászlóalj emlékmű átadási ünnepségét  szerdán tartották a Kálóczy téren.

A műalkotás restaurálása egyben a tér megkoronázása is, melynek felújítása három éve kezdődött, s mára igazán szép, kellemes hellyé vált.

˝A városlakónak, városvezetőknek fontos feladata a régi emlékművek megőrzése, hiszen ezekkel tisztelgünk a múlt emberei előtt. Az elmúlt négy évben minden városrészben történt hasonló felújítás, ezt a megkezdett utat folytatnia kell a mindenkori városvezetésnek˝ - mondta el beszédében dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Lebó Ferenc szobrászművész, dr. Németh Viktor önkormányzati képviselő, Fekete Dávid a győri Fidelitas alelnöke.
A képen balról Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Lebó Ferenc szobrászművész, dr. Németh Viktor önkormányzati képviselő, Fekete Dávid a győri Fidelitas alelnöke. Fotó: Takács Zsolt.

Lebó Ferenc, a restaurálást végző szobrászművész megemlékezett a zászlóalj történetéről, csatáiról, dicsőségeiről.

A harcokban 2000 győri és Győr környéki fiatal vesztetette életét, nekik állított méltó emléket 1933. júlus 5-én Weichinger Károly építész, városrendező, Réthy Gyula kőfaragó.

Az emlékmű napjainkra azonban romos állapotba került, a zászlóalj jelzését ellopták, így rendkívül időszerű volt a felújítása.

A felújított I.világháborús emlékmű méltó megkoronázása a Kálóczy térnek. Fotó: Takács Zsolt.
A felújított I.világháborús emlékmű megkoronázása a Kálóczy térnek. Fotó: Takács Zsolt.

Dr. Németh Viktor önkormányzati képviselő is hangsúlyozta a restaurálás szükségességét, kiemelve a számára két fontos üzenetet:

˝Aki a múltat nem becsüli, a jelent nem érdemli˝ - a képviselő szerint meg kell adni a tiszteletet azoknak a fiataloknak, akik életüket áldozták a hazáért.

˝A konfliktusokat nem erőszakkal kell megoldani, konszenzusra, tárgyalásokra van szükség˝ - amikor erre az emlékműre nézünk, gondoljunk a szülőkre, rokonokra, akik gyászolták az I. világháborúban elesetteket - mondta az ünnepélyes átadáskor dr. Németh Viktor.

A műemléken vadászkürt, a zászlóalj jelképe látható, a kürt hajlatában a 11-es számmal; körben pedig azok a településnevek olvashatók, ahol a zászlóaljat az I. világháborúban bevetették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napra-Forgó kerékpártúra - időszakos fennakadás lehet a közlekedésben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott Napra-Forgó Közalapítvány 2010. szeptember… Tovább olvasom