Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Feltárul a győri vár elrejtett, ismeretlen kapuja

Egy város nem tégla, kő, beton halmaza. Egy városnak lelke, szelleme van. Mi ebből a lélekből, szellemből szeretnénk annyit bemutatni, amennyi ebbe az épületbe belefér, aminek a megismertetésére lehetőségünk nyílik.

A ház a bemutatását úgy szoktuk elkezdeni, hogy barátainkkal, vendégeinkkel megállunk a szomszédos Kőtár kapuja előtt és elmondjuk , hogy az 1780 – as években ennek a háznak a területéről azt jegyezték fel : „ hasznavehetetlen telek ’’ Ezt azért írták , mert a szomszédos sárga polgárház és a bástya ágyúteraszára vezető boltíves kapuzat között mindössze 10 négyszögölnyi terület volt. A ház későbbi tulajdonosai mind a terület kicsinysége ellen küzdöttek, amikor módjuk nyílt rá, ráépítettek a bástyára. Így került a vár ikerkapujának fele az épületen belülre. A Kőtár kapuja elől lehet látni, ahogyan a bástya kétemeletnyi magasságban behatol az épület tömegébe.

Az épületen belül van a boltozott, ágyúteraszra futó folyosó, fölötte 2 m vastag földfeltöltéssel, és a vár másfél méter vastag fala, mely jelentős területet vesz el a ház második szintjéből is.

Ahogyan mondani szokták, a szellem kis helyen is elfér . Mi ezen a területen igyekszünk bemutatni részleteket a város, vár történetéből. Rámutatunk a fölöttünk elhelyezkedő Káptalandomb történeti és szakrális jelentőségére. Művészeti kiállításainkat a ,,Mesterek köszöntése’’ sorozaton belül Hefter László, Ferenzy Noémi díjas üvegművész barátunk kiállításával indítjuk a jövő év tavaszán.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


A kiállítóhely elnevezése Múzeumház. Ez ugyan három betűvel több, mint több mint a múzeum szó, de mögöttünk nem áll olyan apparátus, amely egy múzeumban szükséges.

Mi egy kiállítóhelyet, egy gazdag történetű , érdekességekkel és titkokkal teli házat működtetünk majd. A Bécsi kapu tér - történeti jelentősége mellett - Győr egyik legszebb tere. A polgárházak közül a Múzeumház lesz az első, amely megnyílik a nagyközönség: a város lakossága és a turisták előtt. Győr történetének egy darabját adjuk vissza a város közönségének és tesszük közkincsé. Ez tekinthető a közösség, a város érdekében végzett munkának, felajánlásnak is, melynek haszna nem itt nálunk, és nem csak anyagiakban, hanem szellemiekben, kulturális élményként jelentkezik.

Az épület történetét nem ismertetem most részletesen . Megtette ezt szakavatott módon Székely Zoltán művészettörténész barátunk a Győri tanulmányok 32. számában található "A Szemenyei ház" című tanulmányában. Tisztelettel ajánlom figyelmükbe írását.

A Múzeumház céljai:
-A kortárs / benne a győri és térségbeli/ képzőművészet bemutatása, népszerűsítése
-Az ífjúság érdeklődésének felkeltése a kortárs képzőművészet iránt
-Hozzájárulás Győr történelmének turisztikai bemutatásához
-Hozzájárulás a Káptalandomb erős egyházi arculatának megerősítéséhez
-Reprezentatív közösségi tér, ,,nyitott ház ’’ kialakítása ("Múzsák találkozása")
-A turisták komfortérzetének növelése

A püspökséggel és az Egyházmegyei Múzeummal, a várossal, intézményeivel és múzeumaival együttműködve közös vagy egymást kiegészítő kiállításokat, programokat szervezünk. Már itt és most szeretném meghívni Önöket jövő év tavaszára, mikor a Lébény- Győr- Káptalandomb projekt többi elemével együtt nyitjuk meg az emeleti
kiállításainkat.

Olvasóink írták

  • 2. Tündenéne 2011. december 13. 08:42
    „"A ház a bemutatását" ??? Ez megint mit jelent?”
  • 1. anikopeter 2011. december 12. 12:54
    „A 38 képből aránytalanul sok(26) a teázó kis csoportot ábrázolja és csak a maradék a lényeget.
    Hasznosabb lenne fordítva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi díjátadó ünnepség a győri József Attila Művelődési Házban

A KIT-DOFK kuratóriuma 2011. december 1-én a győri József Attila Művelődési Házban tartotta… Tovább olvasom