Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Felfüggesztették a színidirektort

A győri közgyűlés úgy döntött, hogy fegyelmi eljárást indít a Győri Nemzeti Színház igazgatója ellen.
A győri közgyűlés csütörtök délutáni zárt ülésén úgy döntött, hogy fegyelmi eljárást indít Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója ellen. Indokként a gazdálkodási területen tapasztalt ismétlődő, nagyszámú és jelentős súlyú hiányosságot, valamint jelentős összegű költségvetési túlköltekezést hozott fel a testület. A színidirektort a vizsgálat befejezéséig felfüggesztették állásából. Az igazgatói feladatokat az eljárást lezáró döntésig, de legfeljebb kilencven napig Forgács Péter színművészre bízták.

A győri közgyűlés fegyelmi vizsgálóbiztosnak Kalmár Ákos újvárosi önkormányzati képviselőt (Fidesz) nevezte ki. Neki harminc napon belül kell véleményét a testület elé terjeszteni. Lapunk úgy tudja, hogy a fegyelmi eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot három tartózkodással, tehát csaknem egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés.

Németh: Gazdasági kérdés

Németh Zoltán alpolgármester az ülést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: nem új keletű ügyről van szó. Felidézte, hogy a közgyűlés 1999 júliusában és 2002 augusztusában is fegyelmi eljárást kezdeményezett az igazgató ellen. Előbbi vizsgálat után Korcsmáros György megrovásban részesült, utóbbit követően büntetést nem szabtak ki, csak utóvizsgálatot rendeltek el. Az alpolgármester szerint ez is bizonyítja, hogy nem politikai, hanem ciklusokon átívelő gazdasági kérdésről van szó.

A politikus jelezte: zárt ülés lévén konkrétumokkal nem állhat elő, de néhány általános jellegű információt megosztott a sajtóval. Azt mondta: a színigazgató önkormányzati rendeleteket sértett meg, fedezet nélkül vállalt pénzügyi kötelezettséget, s volt olyan eset is, hogy szerződés nélküli, el nem végzett munkáért fizetett az intézmény. Hozzátette: a túlköltekezés mértéke elérheti a Gyermekek Háza és a Vaskakas Bábszínház teljes éves költségvetését. (Az idei büdzsétervezetben együttesen 133 millió forint szerepel a két intézmény neve mellett.) Németh Zoltán úgy vélte, ha ezt a színház esetében megengedik, akkor precedenst teremthetnek a többi intézménynek. Jelezte azt is, hogy Korcsmáros Györgyöt nem hívták meg az ülésre, de ez jogilag nem is kötelező.

Elég meggyőző előterjesztés

Bécsi Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Kisalföldnek elmondta: az előterjesztés „elég meggyőző" volt a tekintetben, hogy komoly gazdasági problémák vannak a színházban, amelyeket ki kell vizsgálni. Az azonban rosszulesett a frakciónak – hangsúlyozta –, hogy a direktort nem hívták meg, és hogy nyílt titokként beszélik a városban, ki lesz a következő igazgató. (Németh Zoltán kérdésünkre azt mondta: ő nem tud egyetlen nevet sem. A pletykákban és a sajtóban az Eperjes Károly–Nagy Viktor páros szerepel.)

Korcsmáros nem érti

„ Nem értem a felfüggesztést. A színház nem bűnösebb, mint korábban, és nem bűnösebb, mint a másik több mint ötven eladósodott intézmény. A szerintem nyolcvan-, a revizorok szerint százhúszmilliós hiány arányaiban nem nagyobb, mint például az egyik középiskola (a Lukács – a szerk.) mínusz 60 milliója" – nyilatkozta lapunknak Korcsmáros György, aki tőlünk értesült a döntésről. Hozzátette: ezek után zavarok lesznek az alkotóközösségben. „Tizenöt év igazgatói munka után talán megérdemeltem volna, hogy a vizsgálat idején én vezessem tovább az intézményt. Nem tudom, miként gondolhatja bárki, hogy Forgács Péter barátom, akit én hoztam Győrbe, de akinek semmilyen vezetői gyakorlata nincs, megnyugtatóan tudja irányítani a színházat. Nem ellene, hanem a városvezetés ellen beszélek. Tudomásul veszem, hogy ellenem megy ki a játék, és nem a város és a nézők érdekében" – jegyezte meg.

Forgács tovább is vállalná

Forgács Péter lapunknak úgy nyilatkozott: két napig gondolkodott, elvállalja-e a megbízást. Végül azért mondott igent, hogy a társulat ne féljen, ami direktorváltásnál jellemző. Hozzátette, hosszabb távon is vállalná az igazgatói megbízást. „Nem tagadom, pályáztam már ilyen posztra korábban" – mondta. Forgács Péter szerint nagy változás nem történik a következő hetekben, de a jövő évi műsortervet ő állítja össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefokoztak több irodavezetőt

A tizenegyből négy osztály irányítását bízza új emberre a győri városvezetés. A korábbi irodavezetők több mint egyharmadát lefokozzák. A győri közgyűlés két héttel ezelőtt határozott arról, hogy átalakítja a polgármesteri hivatal szervezetét. A korábbi 18 iroda helyett 11 osztály és 4 önállócsoport működik. Tovább olvasom