Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Feleznék az állami neveltek pótlékát?

Győr-Moson-Sopron - Ha a parlament jóváhagyja, a jövőben a családi pótléknak csak a felét kaphatná meg az állami gondozott nagykorúságakor.

A másik felét fel lehetne használni havonta a saját ellátására: ruhára, cipőre, nyelvoktatásra, bár a területen dolgozók szerint félő, hogy az összeg az intézmények fenntartásához szükséges pénzt pótolná.

A szakminisztérium az ellátás javítását reméli a jelenlegi törvény tervezett módosításától, ám ezzel a terepen dolgozók nem biztos, hogy egyetértenek.

– A tervezet, miszerint a gyermekek családi pótlékának felét az intézmények fenntartására lehet majd fordítani, azt vetíti előre, hogy a Bajnai-kormány jövőre összességében kevesebb forrást szán a gyermekvédelemre, a kieső összeget pedig a gyermekek családi pótlékából kívánja fedezni. Az elmúlt időszakban az állami hatóság számunkra azt sem tette lehetővé, hogy a családi pótlékból a gyermeknek zsebpénzt fizessünk – sorolta Kara Ákos, a bentlakásos intézményeket fenntartó megyei önkormányzat alelnöke.

Hegyi Attila, a megyei gyermekvédelmi központ igazgatója úgy vélekedett, mindez csak pluszforrásokkal együtt jelenthet pozitívumot, azaz, ha a fél családi pótlék a normatíva mellett jelentkezik. A gyermekvédelem amúgy is kopott cipőben jár, az állami normatíva sok helyen csupán a költségek negyedét fedezi (a többit a megyei önkormányzat fizeti), így az igazgató elképzelhetetlennek tartja, hogy erről a területről újabb bőrt húzzanak le.

– Egyelőre minden bizonytalan, ám abban egységesek a munkatársak: felháborító lenne, ha a villanyszámlát a neveltjeink családi pótlékából kellene kifizetni – tette hozzá Háromszéki Ildikó szakmai egységvezető, a Bóbita Gyermekotthon intézményvezetője.

Rácz Zoltánné ötödmagával nevelkedett intézetben. A ma már kétgyermekes édesanya 1984-ben érettségizett a győri Rejtő textilipari szakközépiskolában és a Soproni József Attila Nevelőotthon végzőseként 10 ezer forint életkezdési támogatást kapott. Az összeg – az árak ugyan össze sem hasonlíthatóak a jelenlegivel –, akkoriban ugyancsak jól jött a végzős diáknak. Az egykori gondozott úgy véli, most is hasznos lenne a családi pótlék összegyűjtése, hisz az életkezdés így is, úgy is rendkívüli nehézségek elé állítja a fiatalokat.

– Az összeg az akkor számított két-három havi keresetnek felelt meg és nagyon örültem neki – emlékszik vissza Rácz Zoltánné. – A lakásigénylésemet még az akkori, a sajnos azóta elhunyt igazgató, Szécsényi Mihály intézte. Egy év múlva lakást kaptunk a férjemmel, az életkezdési összegnek emígy azonnal lett helye.


Életkezdés helyett ma otthonteremtés

Az életkezdési támogatás neve ma otthonteremtési támogatás, mindenkori összegére vonatkozóan a törvény háromféle összeget nevesít 1 millió 140 ezer forinttól 1 millió 710 ezer forintig. Mindez azonban a törvény szerint csak azokat érinti, akik 3 évnél több időt töltenek intézetben.

Olvasóink írták

  • 2. JÓZSINÉNI 2009. szeptember 17. 21:53
    „Szerintem az lenne a legjobb,ha az állami gondozottak elmennének dolgozni a bányába.Így fenntudnák tartani az intézményeket és saját magukat . Sőt akár még beugrót is fizethetnének,hiszen nem akárhová mennek.Kíválló nevelők /akiket máshová nem vettek fel/nevelik a nebulókat a bőrtön felé.”
  • 1. janika 2009. szeptember 17. 11:48
    „Most.hogy annyira verik a nyálukat a hírközlésben, már kezdtem, azt hinni, hogy az állami vezetők bérét csökkentenék a felére! Még, akkor sem mennének a bankokhoz kölcsönért, hogy meg tudjnak élni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol Rábapatonánál

Több autó ütközött kedden kora reggel a 85-ös főúton, a rábapatonai leágazónál. Tovább olvasom