Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Felelőtlenség miatt keletkezett avartüzek

Az utóbbi időben elszaporodott avartüzeket döntően szabálytalan tüzelések, illetve a járművekből kidobott cigarettacsikkek okozták.


A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Schreindler Ágnes őrnagy felhívta a figyelmet arra, tilos a hulladék nyílt téri égetése.

– A tilalom kiterjed a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetésére is. Az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozhatják a kerti növényi hulladékok égetésének szabályait. Kérjük a lakosságot, hogy a kertekben az elszáradt növényzet, gallyak, kerti hulladékok égetése során körültekintően járjanak el.

– Amennyiben a helyi rendelet lehetővé teszi a növényi hulladék égetését – folytatta Schreindler Ágnes –, gondoskodni kell a szükséges oltóeszközökről, ne hagyják a tüzet felügyelet nélkül, erős szél esetén pedig kerüljék a tüzelést.

– A kirándulók figyelmét felhívjuk, hogy az erdőkben csak a kijelölt tűzgyújtó helyeket használják, ezek elhagyása után pedig gondoskodjanak a tűz eloltásáról. A tűzesetek megelőzése érdekében a közúton és vasúton utazók égő cigarettát ne dobjanak ki a járművek ablakain – hívta fel a figyelmet Schreindler Ágnes.


Megbüntetik a felelőtlen tűzgyújtókat

Sopronban az önkormányzati rendelet elsősorban a környezetkárosítást hivatott megelőzni – tudtuk meg Csuka Zsolt tűzoltóparancsnoktól. – Büntetést abban az esetben szabnak ki a közterület-felügyelők, ha a természetre káros hatású anyag égetését észlelik. A városban tavasszal május 1-jéig szabad égetni hétfőtől szombatig 8–18 óra között.  Ha alkalomszerűen tarlót, nádat, növényi maradványt égetünk, jelentsük az illetékes tűzoltóságnak a műveletet. Megtudtuk, természetkárosítás esetén a szabálysértés 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy 10 ezer forintos helyszíni bírsággal büntethető, a tűzvédelmi vétség elkövetője 3000–20.000 forintos helyszíni bírsággal vagy 60 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.

Olvasóink írták

  • 1. Dörgés 2010. március 27. 12:00
    „Na akkor az illetékesek indulhatnak a fémgyűjtögetők felé, mert megint égetik a kábeleket és a többit. Ja, ilyenkor senki nem mer szólni. Közterületes meg ráadásul keres hirtelen egy ,,tilosba" parkoló KIS autót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbabát is menekítettek a tűzből - fotókkal

Hat felnőttet és egy egyéves kisbabát füstmérgezés gyanújával vittek be a kórházba a győri Szarvas utcából. Tovább olvasom