Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Félelmet keltő esti légi parádé Győrszemerén

Egy győrszemerei olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy hetente egy este félelmet keltő óriásgépek jelennek meg a település fölött. Megkeresésünkre a pápai reptér parancsnoka úgy nyilatkozott: ha szükséges, más repülési eljárásokat dolgoznak ki.

Szinte órát lehet állítani azokhoz a katonai óriásgépekhez, amelyek csütörtökönként este hét óra tájban rendszeresen megjelennek Győrszemere térségében.

– Égszakadás-földindulás tudatja, amikor egy-egy, a pápai repülőtérhez tartozó, kivilágított monstrum elhúz a kéményünk felett. A dübörgés megszakításokkal úgy fél kilencig tart – állítja Tar Ildikó, aki gondjával lapunkat kereste meg. – Impozáns, de egyúttal félelmetes látvány, arról nem is beszélve, hogy a tizenöt hónapos kislányom nyugalmát mennyire zavarja a hat-nyolc kört leíró katonai gép zaja. A lelkemet már sikerült annyira megedzenem, hogy csak minden második körnél jut eszembe: nehogy a fejünkre pottyanjon. Mindemellett a sajátos légi parádé környezeti hatásai felett azonban nem tudok ilyen könnyen átsiklani. Egyébként hasonló kellemetlen élményről számoltak be Felpécen élő rokonaim is.

Domonkos Miklós ezredes szerint természetesen minden szokatlan jelenség, mondjuk egy óriásgép látványa, annak fényei, lassú mozgása félelemmel tölti el azokat, akik nem tudják például azt, hogy ezeket
 Domonkos Miklós ezredes szerint természetesen minden szokatlan jelenség, mondjuk egy óriásgép látványa, annak fényei, lassú mozgása félelemmel tölti el azokat, akik nem tudják például azt, hogy ezeket a repülőket mindenféle biztonsági berendezésekkel szerelték fel és a környezetre sincsenek semmiféle káros hatással. Fotó: Kisalföld-archívum

A Győr környékén időnként észlelt repülőkkel kapcsolatban megkérdeztük az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokát. Domonkos Miklós ezredes lapunknak elmondta: a látott C17-es szállítógépek hetente a meghatározott légifolyosón gyakorló repülést hajtanak végre.

– Természetesen minden szokatlan jelenség, mondjuk egy óriásgép látványa, annak fényei, lassú mozgása félelemmel tölti el azokat, akik nem tudják például azt, hogy ezeket a repülőket mindenféle biztonsági berendezésekkel szerelték fel és a környezetre sincsenek semmiféle káros hatással. Ráadásul ellenőrző mérések igazolják, hogy jóval csendesebbek, mint a magyar típusok. Persze érthető az is, hogy mindennek ellenére különös érzékenységgel reagál megjelenésükre az, akinek például kisgyermeke van – említette a repülőtér-parancsnok. – Azt tudom ajánlani az érintetteknek, ha gondolják, külföldi kollégáimmal akár a helyszínre is kimegyünk, megvizsgáljuk a zajhatást és amennyiben szükséges, úgy más repülési eljárásokat dolgozunk ki.

Miniszter a kérdésről

A minap Győrben járt Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki az új, alacsonyan vezetett légifolyosókkal kapcsolatban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy azok kijelölése még egy távlati elképzelés.

˝Környezeti hatástanulmányokat kell beszerezni és messzemenően figyelembe vesszük a lakosság érdekeit. Nem arról van szó, hogy reggeltől estig mindennap repülésekre indulnak a gépek, hanem – ritka kivétellel – évente egy-két alkalommal. Szükséges ugyanis, hogy a honvédség pilótái adott esetben kis magasságban, nagyobb sebességgel is tudjanak repülni. Ennek begyakorlása elengedhetetlen a kiképzésük során.˝

Olvasóink írták

  • 3. MTT 2010. december 09. 19:18
    „Valamivel foglalkozni kell...Laknak emberek vasút mellett, kamionforgalmas főút mellett, van ez így. Nem hiszem, hogy emiatt bárkinek is maradandó lelki sérülése lesz.”
  • 2. Truder 2010. december 06. 17:55
    „műbalhé..”
  • 1. Julianusz 2010. december 06. 12:02
    „Győrszemeréig általában településünkön keresztül jutnak ezek a gépek. Nyáron nyitott ablaknál sem okoz nagyobb zajt a házban, mint a mikró, vagy a mosókép, a porszívóról nem is beszélve. Az utcán elhaladó autók, főként a motorok sokkal hangosabbak. Nen dübörögnek, nem hirtelen keltenek zajt, amitől meg lehetne riadni, lassan közeledik a morajlás szerű hang, és lassan, egyenletesen távolodik. Szerintem tolerancia kérdése. De megkérdezném, mit csinál a 15 hónapos baba, amikor a ház előtt váratlanul hangosan zenélni, bőgni, trombitálni, csilingelni kezd a nap mint nap közlekedő utcai árus autó. vagy ha a szomszéd füvet nyír.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Bárczis˝ karácsonyi vásár

Jótékony célú karácsonyi vásár színhelye lesz 2010. december 9-én, csütörtökön 9-13 óráig a… Tovább olvasom