Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ezek lesznek a járások Győr-Moson-Sopron megyében - térkép

Január 1-től hét járási hivatal kezdi meg működését Győr-Moson-Sopronban. A járások beosztása a Magyar Közlönyben jelent meg.

Járások beosztása nagyobb térképen való megjelenítése

A járások kialakításának elveiről és az előkészítés  feladatairól tavaly szeptember 1-jén döntött a kormány, 2013  januárjától országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi  kormányhivatal kezdi meg működését. A nagyobb településeken  ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől péntekig  8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban lesz lehetőség.   

A kormány júliusban fogadta el a járási hivatalokról szóló rendeletet, amelyben azok felállítását, működését  és illetékességi körét szabályozzák. A fővárosi kormányhivatal  szervezeti egységeiként működő 23 kerületi hivatal az  államigazgatási ügyeket veszi át a kerületektől, tehát ezekben  intézik majd a gyermekvédelmi, gyámügyi és szociális ügyeket, ide  tartoznak majd az okmányirodák, továbbá a munkaügyi és  népegészségügyi kirendeltségek, összesen körülbelül 80 ügykör.

A tárca tájékoztatása szerint minden egyes járásszékhelyen lesz  járási hivatal, amely a megyei kormányhivatalok szervezeti  egységeként működik majd. A kormányrendelet tételesen rögzíti az  egyes járási hivatalok székhelyéhez tartozó településeket is.

Kérhetik az áthelyezést
A rendelet értelmében arra is van lehetőség, hogy a járási  hivatal illetékességét megváltoztassák, és új járási hivatalt  alakítsanak ki. A jogszabály kimondja: ha települési  képviselő-testület határozatban kezdeményezi a településnek másik  járási hivatal illetékességi területéhez történő átcsatolását,  illetve új járás kialakítását, a fővárosi és megyei kormányhivatal  megvizsgálja az átcsatolás, illetve új járás kialakításának  indokoltságát. Az ilyen kezdeményezés különösen indokoltnak minősül,  akkor ha ezzel az államigazgatási feladatok hatékonyabb ellátása  biztosítható, vagy ha a közlekedési feltételek jelentősen  megváltoznak - olvasható a rendeletben.

Meghallgatták a tizenhármak kérését
A márciusban nyilvánosságra került térképtervezet ellen számos megyei település emelte fel szavát és kérte más járáshoz való besorolását. "Eszerint a Mosonmagyaróvári járástól a győrihez menne Mosonszentmiklós, a csornaitól szintén a megyeszékhelyhez csatlakozna Győrsövényház, Bezi és Fehértó. A Csornai járáshoz csatlakozna Bodonhely és Sobor, a tétiektől menne Tényő, Kajárpéc és Sokorópátka, utóbbiak a Győri járást erősítenék. A Pannonhalmi járástól Győrság csatlakozna a megyeszékhelyhez, a kapuváriaktól pedig elkívánkozik Agyagosszergény, Fertőendréd, valamint Csáfordjánosfa és Magyarkeresztúr. Utóbbi a csornaiakhoz csatlakozna, előbbiek Sopronhoz." - írta a Kisalföld. Nos, a Magyar Közlönyben megjelent adatok alapján mindannyiuk kérése meghallgattatott.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. Pofátlan 2012. augusztus 22. 21:19
  „Ásványráró és Hédervár 1954-ig mindig a győri járásban volt, akkor átcsatolták őket az óvárihoz az elvtársak. Sajnos a községi vezetés semmibe vette Ásványrárón a lakossági igényt a győri járáshoz való tartozásról. Fogadhatunk orvost pénzért Győrben ezután is, ha nem akarunk öregen az óvári kórházba kerülni. Mosonszentmiklós pedig mindig óvári járásbeli volt, furcsa hogy átkerül Győrhöz.”
 • 59. Jerry 2012. augusztus 22. 20:22
  „kotorék,ne erőltesd,én már kértem pancsertől ezt, de csak a az orbanista sablonját fújja.már több újságcikk ,szakvélemény foglakozott a járások bevezetésének értelmetlenségével, párt politikai célzatosságával a szakmai szempontok ellen.na de z hidegen hagyja,mert csak ír,és csak a fidesz meg orbán beszédeket olvas,mint általában a narancshívők.”
 • 58. kotorék 2012. augusztus 21. 11:52
  „56. pancser 2012.08.17. 23:48
  Csak a lököttek nem látják , hogy nincs másról szó , mint a parlamentbe be nem kerülhető elvtársak helyének és befolyásolásának biztosítása !
  Kérdezze meg Orbán az országot , kinek hiányoznak a járások az ispánok és hasonló avult, de a történelem könyvekbe beillő valamik!
  Egyszerűbben kérdezem: mi lesz jobb ha ismét lesznek járások?
  Kérem tételesen felsorolni!”
 • 57. Jerry 2012. augusztus 20. 21:41
  „pancser,látom a fidesz agymosó gépe jó munkát végzett nálad.Működik a szelektív memória,a tények elhallgatása nálad, a mellébeszélés is,na meg a "nemzet, megyei, járási, utcai,lakótelepi öntudat/lanság/ is.Újra csak azt tudom tanácsolni, hogy olvass többet,/de ne csak orbán beszédeket/ és csak azután írj.”
 • 56. pancser 2012. augusztus 17. 23:48
  „Ha valaki ömleng akkor az éppen te vagy "Jerry". A Fidesz ármánykodását látod itt is, de egy épkézláb ellenvéleményt nem tudsz felmutatni. A te kis térséged elég szűk ahogy látom. A bumerángként visszatérő folytonos Fidesz kritikáid e témában nem igazak. Ahhoz, hogy működőképes legyen a közigazgatás, azt az egységet ki kell töltenie az ott lakók identitástudatának különben jobbik esetben senkit nem érdekel, de nagyobb valószínűséggel rájuk kényszerített köteléknek érzik, ebből aztán sok jó nem jön össze. Jól lemérhető ez a szoc-libek régiós ostobaságán, amikor szinte mindenki hátán felállt a szőr a a nyugati régiót alkotó megyékben, attól, hogy erőszakkal akarják őket egy karámba zárni A kistérség, nesze semmi, fogd meg ha tudod! Mondd már meg mi a mosonmagyaróvári kistérség földrajzi kiterjedése, vagy a nagytérségé. Senkinek nincsen térségi tudata nekem sincsen, van viszont utcai, városi és megyei, országtudatom. A hozzáállásod kedves "Jerry" érzéketlen az embereket semmibe vevő, a járások amellett, hogy az államigazgatást szolgálják, erősítik a lakóhelyi azonosságtudatukat, hiszen történelmi hagyományai vannak, érzelmi aspektusokkal.”
 • 55. Jerry 2012. augusztus 17. 21:48
  „pancser, látom még mindig nem érted.a kistérség mint pl Rábaköz,Sokoró stb földrajzi elnevezés nem keverendő össze a járással,ami köztudottan közigazgatási egység.A közigazgatás mint m ár korábban írtam szalmai és nem párt politikai kérés.Egyébként még mindig nem irtad meg, hogy miért is lesz jóa járás,mert ugye a csak a fidesz akarja, nem elég indok.Főleg úgy nem ,hogy a járási székhelyek kialakítása során elsődleges szempont az volt, hogy hol fideszes a polgármester.Amit eddig helyben elintézhettek az emberek az önkormányzatnál,azért most majd be kell utazniuk a járási székhelyre.Így lesz munkahelye a fidesz klientúrának.Mivel a járási székhelyek kialakításakor a közlekedési megközelítés nem volt szempont, akár órákat is utazhatnak az emberek párperces ügyintézés miatt. Persze saját költségen,amiből rendes adóbevétele lesz az államnak.Nézz csak utána, több cikk is foglakozott ezzel a témával.Többet olvass,mint irj.Remélem,a gimiben ebből a tárgyból is ötöst kaptál,ha nem gyakorold.A többi ömlengésed szót sem érdemel,így arra nem térek ki.”
 • 54. pancser 2012. augusztus 17. 15:14
  „"Jerry" Még soha nem hallottam róla, hogy valaki azt mondta volna, hogy alpokaljai vagyok. De ha megkérdeztek egy bozsokit, hol az a falu, akkor azt mondta Vas megye kőszegi járás, máris tudta mindenki honnét jött az illető. De azt se hallottam még, hogy sokorói vagyok meg hansági, de azt igen, hogy mosonmagyaróvári járás, csornai járás , kapuvári járás az ahol a település megtalálható. Mind a három járáshoz tartozik Hanság, vagy ahogy itt mondják Hany. Nagyon elméleti ember lehetsz "Jerry" a valóságtól elrugaszkodott nejlon értelmiségi, potenciális bolsevik, aki a múltat végképp el akarja törölni! Nem ismered a valóságot nincsen tapasztalatod, nem akarsz igazodni a lakossághoz, diktálni szeretnél. A járások tekintetében még a szoci haverjaid között is vannak nem kevesen, akik eddig is hiányolták és ostobaságnak tekintették a járások megszüntetését.
  Földrajzból meg soha nem volt rosszabb jegyem ötösnél, pedig a megye legjobb gimnáziumába jártam!”
 • 53. Jerry 2012. augusztus 16. 12:58
  „1120
  1. "Új, zsíros állások jönnek létre a "haveroknak".
  2. "Létszámleépítés lesz a közigazgatásban."
  nincs ebben akkora ellentmondás,csak meg kell fordítania sorrendet.Végrehajtják a leépítést, elküldik a szakembereket,akik esetleg szólni mernek, aztán az ő helyükre fel lehet venni átszervezés címén a haverokat, rokonokat.Ez történt a rendőrségen, is lásd TEK, aztán a tűzoltóságnál, lásd Katasztrófavédelem stb.bizony, csak kicsit fel kellene hajtanod azt a narancssárga szemellenzőt, és már is tisztábban tudnál látni.”
 • 52. kotorék 2012. augusztus 15. 21:44
  „50. pancser 2012.08.15. 18:18
  Pancser ! Semmi viszonyulás ,csak a valóság ismerete , tapasztalat és logika.”
 • 51. Jerry 2012. augusztus 15. 21:29
  „pancser, csak egy érvet mondj már arról,hogy mi lesz a járás funkciója.Egyébként az nem lep meg, hogy nem tudod mi az a kis térség.Látjuk,hogy vannak m ég nálad hiányosságok.A 81 éves Józsi bácsik viszont nagyon jól tudják,hogy mit jelent,ugyanis ismerik azt, hogy hol van az Alpokalja, Bakonyalja,Hanság, Sokoró meg hol van a Rábaköz stb.Ezek a kis térségek,amket még földrajzórán is tanítottak,lehet hogy akkor éppen hiányoztál?A járásokat mesterséges határokkal hozták létre rendszerint pártpolitikusok sz oszd meg és uralkodj elv érvényesítése miatt. mint közigazgatási területeket, ne keverd a kettőt.Bár egy pancsertől, mi mást várhatnánk.Egyébként az államigazgatás tudomány,és messze áll a pártpolitikától,amit láthatóan minden pancser előképzettség nélkül űzhet.”
 • 50. pancser 2012. augusztus 15. 18:18
  „Nem kell mindjárt ellenségesen viszonyulni ehhez a dologhoz. Állami állásoknál mindig benne van, hogy az aktuális hatalom a saját embereivel tölti fel őket. Ez nem elég érv a járások ellen. Én a rendet, az átláthatóságot látom elsősorban. Sokan meg azt, hogy az állammal kapcsolatos ügyeiket a közelben intézhetik. Mi a baj hát velük?”
 • 49. kotorék 2012. augusztus 15. 16:37
  „46. 1120 2012.08.15. 12:17
  1. "Új, zsíros állások jönnek létre a "haveroknak".”
 • 48. nagyjancsi 2012. augusztus 15. 16:02
  „http://index.hu/belfold/2012/08/15/nemcsak_a_logika_dontott_a_jarasokrol/

  érdemes elolvasni”
 • 47. Tündenéne 2012. augusztus 15. 14:15
  „38. Jerry 2012.08.14. 19:35

  A többit nem tudom (bankok stb.), de a földhivatalok nem regionálisak.”
 • 46. 1120 2012. augusztus 15. 12:17
  „A járások kialakításával kapcsolatban két ellenérvet hallottam eddig az ellenzék részéről:
  1. "Új, zsíros állások jönnek létre a "haveroknak".
  2. "Létszámleépítés lesz a közigazgatásban."

  Tehát egyszerre fogalmazódik meg kritika a "több állás" és a "kevesebb állás" jelszavával!
  Na, ezért (sem) lehet komolyan venni az ellenzéki "szájtépést"...
  Itt kérem nem tárgyszerű kritika fogalmazódik meg, itt csak közönséges uszítás folyik. Aki meg eléggé ostoba (és/vagy "uszulni" akar), az "uszul" is rendesen! (Lásd a hozzászólások többségét...)
  Több, mint 2 éve ez megy. Megszoktam/megszoktuk...”
 • 45. morz 2012. augusztus 15. 11:34
  „Kell a hely a káder haveroknak.”
 • 44. S.Soproni 2012. augusztus 15. 09:56
  „Tanácselnökök mikor lesznek újra?”
 • 43. Huba63 2012. augusztus 15. 09:26
  „Ha jól tudom Hédervár Ásványráró után leledzik Mosonmagyaróvár felé. Netalán átvitték Fertőszentmiklós és Kenyeri közé félútra?”
 • 42. nagyjancsi 2012. augusztus 15. 08:52
  „Cloeon_dipterum. Valóban, akik "húzzák az igát" a közigazgatásban, azoknak kötelező alapvizsgát és szakvizsgát tenniük. De mutass nekem egyetlen megyei főigazgatót, aki nem politikai, hanem szakmai alapon került oda, ahova. A járásvezetőkre nagyon kíváncsi leszek. Az hogy az állam jó gazda ugye te sem gondolod komolyan. Agráripar? Egy romhalmaz az egész, tök mindegy ki van/volt hatalmon, mind elcseszte.”
 • 41. pancser 2012. augusztus 14. 22:48
  „Jerry kár védened a pártállam egyik gaztettét, hogy szétzúztak megszüntettek évszázados egységet. A kistérség szó még 30 éve ismeretlen volt. Aztán a a nagytérség az meg mi? Miért nincsen középtérség? Gondolom azért mert olyan hülyén hangzik, hogy az MSZMP tökfejűinek is bután hangzott. Ahogy én nem tudom mi a franc a kistérség, más se, Józsi bácsi(81) szerint tuggya a rossebb! De a járásról mindenkinek van fogalma és ez a természetes, nem a hülyén hangzó új kreált fogalom. Multinál dolgozom, nyoma nincs a régiós felosztásnak, nem tudom honnét veszed ezt a marhaságot. Ők ugyan felosztják az ország területet, a bankok, biztosítók is de még véletlenül se passzolnak a szocik ostoba régióival, ahány cég annyi felosztás. Ezt mindenki ellenőrizheti egy multi prospektusában!
  Megjegyzem a járások visszaállítását mások is szorgalmazták, például Bokros Lajos a Horn kormány volt pénzügyminisztere. "Jerry" te nem tudsz túllépni a pártszimpátiádon, pedig ha megtennéd, mindjárt tisztulna a kép. "sógorferenc" Hát ami azt illeti a sógorod nem érti a járásokat, de csak azért mert nem akarja! Te is felejtsd el a késő kádári nyelvújítást, a városkörnyéket, meg a kistérséget, a nagytérséget meg a régiót. Idegenek ezek a magyar nyelvben, a régió is mert annak rendes magyar neve tartomány!”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne várjon feleslegesen! Nézze meg mikor érdemes a NAV-hoz menni

A NAV megyei irodájában az átlagos ügyintézési idő 7-8 perc. Tovább olvasom