Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Évi 300 millióba kerül a reform

Győr - A győri önkormányzat évi 300 millió forintot költ pluszban a győri oktatásra a középiskolákat érintő átszervezések után – állítja a Fidesz. A párt szerint szó sincs érettségiellenességről.
A győri oktatási reform fő célja, hogy a középfokú oktatás illeszkedjen a munkaerőpiac igényeihez, illetve hogy minden diák a képességeinek megfelelő iskolába járjon – jelentette ki Kovács Tamás, a városi közgyűlés oktatási és kulturális bizottságának alelnöke a tegnap sajtótájékoztatón. Ahogy arról október 10-én beszámoltunk, a múlt csütörtöki győri közgyűlés úgy döntött, a következő tanévben kevesebb új gimnáziumi és szakközép-iskolai osztály indítását engedélyezi, miközben erősíti a szakképzést. (A változás nem érinti a jelenlegi középiskolásokat: mindenki abban a képzésben és intézményben fejezheti be tanulmányait, ahová most is jár.)

A fideszes politikus hangsúlyozta, nem pénzkivonás történik, hanem épp ellenkezőleg: Győr a hiányszakmákat tanulókat támogató, újonnan bevezetendő ösztöndíjprogram révén évi plusz 280–300 millió forint kiadást vállal. Cáfolta az érettségiellenesség vádját, mondván: támogatják azokat a hiányszakmákat tanulókat, akik érettségi megszerzésére törekednek. Ebben a programban jelenleg 50-en vesznek részt.

Kovács Tamás beszélt arról is, mi alapján határoztak a 2009/2010-es új osztályok számáról. A döntésnél a felvételi eredményeket, valamint a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) előírásait vették figyelembe. „Figyelni fogjuk a folyamatokat, és ha kell, azonnal változtatunk" – ígérte.

Németh Zoltán alpolgármester, a Fidesz győri alelnöke értetlenséggel áll a szocialisták kritikái miatt, miután úgy vélte, éppen ők voltak azok, akik 2000-ben és 2003-ban nem megfelelő előkészítés után alakították át a győri oktatási rendszert. A különbségek között kiemelte, hogy az akkori gyakorlattal szemben most nincs szó iskolabezárásról, nem vonnak ki pénzt az oktatásból, a diákok nem kerülnek „menet közben" másik intézménybe, és időben, jóval a jelentkezési lapok beadása előtt tiszta helyzetet teremtenek. Megjegyezte azt is: a képzéseket nem támogatott, támogatott, kiemelten támogatott kategóriába soroló RFKB elnöke Kun András, a városházi MSZP-frakció vezetője, akinek nagy szerepe volt az évtized eleji „szocialista típusú" átszervezésekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három utca megújult

Győr-Ménfőcsanak - Összesen 114 millió forintos költséggel három lakóutcát újítottak fel… Tovább olvasom