Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Európai színvonalú sportcsarnok épül

A tervek szerint július 31-ig elkészül Ikrény európai színvonalú sportcsarnoka, amely nemzetközi labdarúgó-mérkőzések megtartására is alkalmas lesz.
Az ikrényi önkormányzat tulajdonában marad a jelentős állami támogatásból épülő sportcsarnok, amelyet július 31-ig kell átadnia a kivitelezőnek. Most éppen a festési munkálatokat végzik a háromezer négyzetméteres épületben, a helyiségekben és az ezerháromszáz embert befogadó küzdőtéren, amely az építészszakmában ismert egyik legjobb minőségű sportburkolatot kapja a beruházótól. Az épületben – a tágas csarnokon kívül – lesz egy kétszer két sávos bowlingpálya, fitneszterem, szolárium, szauna, fallabdapálya, számos vizesblokk és öltöző. A csarnok alkalmas lesz arra, hogy a mozgáskorlátozottak is végezzenek sporttevékenységet: a külön e célra kialakított, rámpás bejárattól egyenes út vezet az öltözőig, ahonnan kerekes székkel is be lehet jutni az arénába.

Étterem is lesz benne

Mindemellett számos egyéb funkciót is betölt az objektum, itt lesz például a községi könyvtár, amelynek hétezer kötetes állományát eddig az iskola padlásán kellett tárolni. Saját, színvonalas vendéglátóegységet is beterveztek az épületbe, ezzel szintén régi álom valósul meg Ikrényben, mivel a községnek jelenleg nincs vendégfogadásra alkalmas, méltó étterme. Itt végzik ősztől a napközisek étkeztetését is, hogy mást ne mondjunk. És megoldódik mindezen felül a sokéves probléma: a tornateremé. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ikrényi diákoknak egy kis „zsibongóban" tartották a testnevelésórát. Végül pedig: ugyanebben az épületben lesz a központja a nyolc községet felölelő Rábcatorok Kistérségi Társulásnak. Gergó András polgármester elmondta: az önkormányzat célja, hogy az európai színvonalú objektum alkalmasint a község húsz kilométeres körzetét is kiszolgálja.

A lakosságot is várják

Ha mindez elkészül, hátravan még az utólagos tereprendezés. A polgármester úgy véli: „ikrényi" módon, társadalmi munkában fogják elvégezni az utolsó simításokat, mivel a lakosságra mindig is lehetett számítani. Jó példája ennek a három éve átadott, színvonalas orvosi rendelő, amelyet szintén kalákában építettek a helybéliek. A negyvenmilliós beruházás eredményképpen vége azoknak az időknek, amikor egy penészes, méltatlan házban tartotta rendelését a háziorvos, aki ma a Győri úton álló egészségházban vizsgálja a betegeket. Kimagaslóan igényes berendezésű már maga a váróterem is, bent pedig külön helyiséget kapott az orvos és a szakasszisztens. Az épület másik felében rendel a védőnő és a fogorvos, akinek röntgennel is fel van szerelve a rendelője.

Érzékelhető, hogy az épület átadása óta a betegek is szívesebben mennek orvosi vagy fogorvosi kivizsgálásra.
Ikrény más részei is fejlődnek, elsősorban a számos beköltöző miatt. Az önkormányzat most nyert például nyolcszázezer forintot arra, hogy végre saját játszótere legyen, amire már igen nagy szükség volt. Húsz év alatt 1000-ről 1800-ra nőtt a lélekszám, s ennek egyharmada tizennégy év alatti. A jó statisztika oka, hogy a Győr szomszédságában fekvő településen 160 telket alakítottak ki hét év alatt és további kétszázat fognak a rendezési terv szerint. Egymás után épültek az új utcák az elmúlt húsz évben, a fejlesztés a Gyöngyvirág utcával kezdődött 1985-ben. A legújabb lakók pedig azt kapják, amire minden Győrből kiköltöző vágyhat: telkeik mellett parkerdőt alakítanak ki, a most is meglévő zöldterületet vélhetően már őszre rendbe teszik és ellátják ösvényekkel.

Kinövik az óvodát

Ikrény népszerűségének hátulütője, hogy hamarosan kinövi a hatvan gyereket befogadó óvodát, főként, ha beépítik a már értékesített 43 Arany János utcai telket. Az ideköltözők nagy része fiatal, s várhatóan gondoskodik a további népesedésről, de az óvoda bővítésére egyelőre hiába pályázott az önkormányzat.

A közelmúlt beruházásaihoz tartozik, hogy megoldották az Öregmajorban élő húsz család számára a mindeddig hiányzó közvilágítást, és hárommillió forintból felépült a civilház, ahol otthont kap a négy helyi szervezet: a nyugdíjas- és az ifjúsági klub, a horgászegyesület és a polgárőrség. Ami a problémákat illeti: sok a parlagfű a településen, főként az elhagyott magánterületeken. A közterületek is hagynak kívánnivalót maguk után, de Gergó András szerint nem az önkormányzathoz tartozó részeken burjánzik a parlagfű, hanem a mezőgazdasági földeken, a bel- és külterületek határán.

S végül, aki most megy át Ikrényen, azt látja, ami jelenleg a legtöbb település képét elrontja: a győri kommunális szolgáltató által végzett lomtalanítás miatt az utcák roskadoznak a szeméttől. Amíg el nem takarítják, addig ennek az állapotnak csak a lomisok örülnek, akik már hétfőn rávetették magukat a házak előtt tornyosuló kacathegyekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a zsúfoltság a bölcsődékben

A győri bölcsődék a múlt héten tettek kísérletet arra, hogy felmérjék, jövőre hány új gyermekkel számolhatnak. Az igények igazolták a várakozásokat, a város tizenhárom intézményében nem enyhül a zsúfoltság. Április és május az év két olyan hónapja, amikor a legtöbb apróság jár bölcsődébe. Az 580 győri férőhelyre a legfrissebb adatok szerint 802 gyermeket vettek fel. Tovább olvasom