Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Esővíz helyett nyírfasor az árokban

Sok helyen a felesleges csapadék elfolyását megakadályozzák: a vízelvezető árkokat gyakran betemetik.
Az olvadás – különösen, ha nagy mennyiségű hóról van szó – és a tavaszi esőzések miatt sok helyen gondot jelent a felesleges csapadék elvezetése. Az erre a célra szolgáló árkokat és átereszeket sok helyen betemetik a tulajdonosok; vannak, akik esztétikai okokra hivatkoznak, mások az udvarba való bejárást akarják megkönnyíteni, de akad, aki azért temette be a csatornát, hogy könnyebben tudjon közlekedni a fűnyíróval.

A csapadékvíz elvezetése a közterületeken önkormányzati feladat, így az árkok betemetését az önkormányzat szankcionálhatja, helyi rendelet alapján. Az ebben meghatározható szabálysértési bírság legfeljebb harmincezer forint lehet, nem tudunk azonban olyan településről, ahol pénzbüntetésre ítéltek volna valakit.

Sok esetben nem is bizonyítható, hogy az árkot a jelenlegi tulajdonos temette be, enélkül pedig nincs alapja a szabálysértési eljárásnak. Új ház esetén, a használatbavételi engedély kiadása előtt ugyan az építési hatóság ellenőrzi az árok meglétét, annak tisztán tartása azonban a tulajdonos felelőssége.

Gönyűn, az Irányi Dániel utcában legalább húsz háznál temették be, sőt, sok helyen facsemetékkel, bokrokkal is beültették az árkokat, egy kiemelkedő szépérzékkel megáldott lakó pedig szabályos nyírfasort álmodott a háza elé.

A falunak szerencséje van, hiszen a környék homokos-kavicsos szerkezetű talaja még a nagy nyári záporok után is viszonylag könnyen elnyeli a vizet, ilyenkor azonban, amikor a talaj alsó rétegei még fagyottak, nem tud elfolyni a felolvadt hó.

Az önkormányzat minden évben körlevelet küld a lakóknak, amelyben felhívja a figyelmet az árkok rendben tartásának fontosságára, ennek azonban csekély hatása van. Ahol bizonyítható az eset, például friss építési törmelék „díszlik" az árokban, a lakókat egyenként is megkeresi az önkormányzat, ami Törzsök Gyula, Gönyű első embere szerint nem növeli ugyan a polgármester népszerűségét, de általában hatásos.
A polgármester szerint a betemetett árkok az útfelújításokat is lassítják, egy negyvenmillió forintos útfelújításnál ugyanis 6–8 milliós pluszköltséget jelent az elvezetőárkok szabaddá tétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falu-Security Győrújbaráton

Az országban elsőként működik Falu-Security Győrújbaráton, a lakóinak közbiztonságára vigyáznak. Tovább olvasom