Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

(Érzelmi) rokon is lehet donor

Egyre több hazánkban az élő donor, aki elsősorban vesét, májat ad egy-egy szervátültetésre várakozó betegnek.
A napokban a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért civil szervezet által szervezett győri találkozón Szalamanov Zsuzsa, a kuratórium elnöke örömmel számolt be arról, hogy a körülbelül – nincsen pontos adat – 3500 transzplantáltból néhány százan valamelyik családtagjuk, rokonuk, vagy éppen házastársuk, közeli barátjuk által adott szervvel élnek. Az utóbbit, vagyis hogy nemcsak genetikai, hanem úgynevezett érzelmi rokon is lehet donor, néhány éve engedi a törvény.

Szalmási Donát féléves korában kapott májat édesapjától Szalmási Vilmostól. Ma már 14 éves, mozgékony, eleven, több sportban bizonyít sikerrel. Fotó: Magasi Dávid
Szalmási Donát féléves korában kapott májat édesapjától Szalmási Vilmostól. Ma már 14 éves, mozgékony, eleven, több sportban bizonyít sikerrel. Fotó: Magasi Dávid

A soproni Szalmási Donát féléves korában kapott májat édesapjától. A transzplantáció után kezdetben allergiás gondok nehezítették mindennapjait, de a most 14 éves fiú idővel kinőtte azokat. Mozgékony, eleven gyerek, számos sporttal – tenisz, atlétika, síelés – próbálkozik, mégpedig ahogy versenyeredményei mutatják, sikerrel.

– Annak idején, mivel nem voltunk még uniós ország és Eurotransplant-tagok sem, esélyünk sem mutatkozott arra, hogy Donát külföldi donortól kapjon szervet, és a pici gyermekek májátültetését a mai napig külföldön – a miénk Londonban volt – végzik. Ezért teljesen természetes elhatározásként adódott számomra, hogy a fiamnak felajánlom a májam egy darabját – említette lapunknak Szalmási Vilmos.

A győri fórum egyik különleges megnyilatkozása volt, amikor Velkey-Guth Hilda idézte fel családjuk elmúlt néhány esztendejének történetét, mégpedig a szervátültetések tükrében.

– Édesanyámtól Alport-szindrómát – öröklött vesegyulladás – örököltem, ami bizony családunkban többeket érintett még. Így először ikerfiaim egyikénél, Simonnál vált szükségessé a transzplantáció, ő az unokabátyámtól kapott vesét. Majd ikertestvérénél, Ádámnál vált szükségessé a veseátültetés, neki egy másik nagybátyja adott új szervet – mesélte érdeklődésünkre a ceglédi asszony.

– A sor itt még nem ért véget, mert kétezer-tízben Mátyás fiam kapott unokaöcsémtől új vesét, és ugyanabban az évben nekem is szükségem lett transzplantációra. Nekem a nagybátyám ajánlotta fel az új szervet. A közvetlen családon belül még volt egy átültetés, amikor testvér testvérnek adott vesét. Hála isten, azóta is mindenki egészséges, aki adott és aki kapott, az is, és mindenki a sajátjának érzi a rokonoktól kapott, életmentő ajándékokat.
Szalamanov Zsuzsa ezenkívül még számos történettel csatlakozott. Így például megemlítette azt a budapesti férfit, aki a feleségétől kapott vesét és boldog házasságukban öt szép gyermeket. Beszélt arról az édesanyáról is, aki csontvelővel, majd tüdőlebenyével mentette meg gyermeke életét, illetve arról a 68 éves édesapáról, aki 40 éves fiának adott vesét.

– A szervátültetési várólistákon jelenleg több mint ezer beteg szerepel. Közülük évente körülbelül négyszázan kapnak új szervet. Ezért örvendetes, hogy az utóbbi években négy-ötszörösére nőtt a segítő élő donorok száma, mert ezzel egyre több rászoruló kap lehetőséget a megújított életre – hangsúlyozta végül a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumának elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

RTL II - A Vidanet előfizetői a kezdetektől láthatják

A Vidanetnek az elsők között sikerült megállapodnia a cégcsoporttal. Tovább olvasom