Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Érettségi két év alatt

Szeptembertől már két év alatt is fel lehet készülni az érettségire a felnőttek győri középiskolájában.

A város átvállalja azok költségét, akik hiányszakmát tanulnak. Az egyedülálló képzés iránt már akkor voltak érdeklődők, amikor az intézmény még meg sem hirdette.

A szakértők is jóváhagyták, így elindulhat a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Kollégium és Felnőttek Középiskolája levelező és esti tagozatán a kétéves érettségi felkészítés. Az átdolgozott pedagógiai program, tanterv és vizsgarendszer szeptembertől debütálhat, a 35 diákkal indítható osztály iránt már tucatnyian érdeklődtek.

– Heti két nap elfoglaltság délután három órától este nyolcig, intenzívebb otthoni felkészülés, interneten elérhető oktatási segédanyagok – kezdte a legfontosabb tudnivalókkal Kaukerné Kovács Edit, az intézmény igazgatója és Körmöci Katalin, a felnőttoktatási tagozat vezetője.

Szavaikból az is kiderül, hogy a kétéves felkészítés a városban és vonzáskörzetében egyedülálló. – Az újításra egyrészt azért volt szükség – folytatták –, mert család és munka mellett csak kevesen tudják vállalni a hosszabb, három-négy éves képzéseket. Emellett az új, hároméves szakképzésből kikerültek a közismereti tantárgyak, amelyeket a felnőttoktatásban be lehetne számítani. Így egy hagyományos rendszerben – egy négyéves felkészítést alapul véve – legalább hét évbe kerül, míg valaki eljut az érettségiig. Ez nagyon hosszú idő.

A kétéves képzés az önkormányzati rendelet alapján tandíj- és térítésidíj-köteles. Annak számára, aki nyolcadik után jelentkezik, az első év – amely a 9. és 10. évfolyam anyagát foglalja magába – ingyenes. A második év félévenként várhatóan 34 ezer forintba kerül. A város ezt a költséget átvállalja azok helyett, akik úgy választják a képzést, hogy közben valahol másutt hiányszakmát tanulnak. Aki munka mellett végzi, azoknak térítési díjat kell fizetniük, körülbelül 17 ezer forintot félévente.

Hogyan lehet jelentkezni? A jelentkezési lapot a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Kollégium és Felnőttek Középiskolája honlapjáról (www.kliszi.sulinet.hu) lehet letölteni vagy kérni a tanulmányi osztályon.

Postán (cím: 9025, Kossuth L. u. 7.) vagy személyesen lehet eljuttatni az intézménybe augusztus végéig. Az iskola július 15–augusztus 15. között zárva tart, kivéve az ügyeleti napokat, július 21-én és augusztus 11-én.

Olvasóink írták

  • 2. dorombolok 2011. július 13. 10:35
    „És akkor mennyire lesz ÉRETT a delikvens? Vagy mindegy?”
  • 1. nane 2011. július 09. 21:59
    „Végre valami jó ötlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomásokat avatnak Győrben

207 frissdiplomást köszöntenek a győri Széchenyi egyetem vezetői és a végzettek családtagjai. Tovább olvasom