Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Enyészettől megmentett múlt

Harmincmillió forintos beruházás eredményeként néhány hónap alatt megújult az Enessey–Tschórl kúria.

Magyarországon néhány ével ezelőtt hirdette meg a kormány azt a kastélyprogramot, amelynek az volt a célja, hogy az épített örökségünk részét képező évszázados kastélyok, kúriák állami segítséggel megújuljanak.

A kormány meghirdette

Magyarországon néhány évvel ezelőtt hirdette meg a kormány azt a kastélyprogramot, amelynek az volt a célja, hogy az épített örökségünk részét képező évszázados kastélyok, kúriák állami segítséggel megújuljanak, megmeneküljenek az enyészettől. 

 – Két évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy részesei leszünk e programnak. Enesén hajdan három úrilak épült. Szerencsére megmaradtak, nem tette őket a földdel egyenlővé az esztelen rombolás. Két évvel ez előtt a polgármesteri hivatal épületét, az egykori Enessey-Barcza kúriát sikerült méltó módon felújítani.

Idén a faluban csak kastélyként emlegetett Enessey-kúria került sorra – nyilatkozta a Kisalföldnek Mesterházy József azon a szombati ünnepségen, amelyen átadták a közösségnek a néhány hónap alatt megszépült épületet.

A község polgármestere elmondta: új héjazat került a téglák tanúsága szerint 1856-ban „született" épületre, amelyben megújult a vizesblokk, a padozat, a villamos rendszer, a homlokzat, átalakult a színpad, megújultak a külső nyílászárók és új széke ket is vásároltak, valamint a beruházás fontos részeként míves kovácsoltvas kerítés veszi körül az épületet.

Azt a klasszicista stílusú kúriát, amit Enessey Kálmán, a megyei közéletben szol gabíróként jelentős szerepet betöltő enesei földbirtokos építte tett a XIX. század közepén a régi úri lak helyett.

30 millió forint

A rekonstrukciós munkála tok harmincmillió forintba kerültek, amiből huszonegymillió forint a SAPARD-támogatás, hárommillió a belügyminiszté riumi EO-önrész és hatmillió pedig az enesei önkormányzat hozzájárulása.

Két épület megújult

Mesterházy József terveikről megjegyezte: a kastélyprogramban már két régi épület meg újult, a harmadikra, a Purgly-Kesserű kúriára, a mai óvoda épületére reményeik sze rint jövőre kerül sor. A polgár mester szerint azért is nagyon fontos a megőrzés, hiszen a község közigazgatási területén az el múlt tíz évben három úri lak, a Péterházi-, Sziklósi-, Szabó-kúria, a Fud és Hugot pusztai kastély tűnt el az épített történelmi emlékek közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr a huszonnegyedik órában van

Több cég néhány év tapasztalattal a háta mögött nem biztos, hogy úgy döntene, Győrben telepedik le – hangzott el a héten aegy szakmai rendezvényen. A befektetők szerint lassú ügyintézés, nem megfelelő munkaerő-utánpótlás, sokszor kiszámíthatatlan feltételek jellemzők a városra. Érzékelhető, hogy valami elkezdődött Győrben, de mélyreható változásokra még kísérlet sem történt. Tovább olvasom