Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Engedély nélkül működő lovas szolgáltatókat vizsgáltak

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 25 engedély nélkül működő lovas szolgáltatót vizsgált Győr-Moson-Sopron megyében.
A vállalkozások bírságra és jogszabályi kötelezettségük teljesítéséig eltiltásra számíthatnak - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

Az MKEH október 10. és 20. között négy különböző rendőrkapitányság közreműködésével vizsgálta Győr-Moson-Sopron megyében a lovas szolgáltatókat - derül ki a közleményből, amelyben a hivatal emlékeztet: az üzletszerű lovas szolgáltató tevékenység folytatása bejelentéshez és jogszabályi feltételekhez kötött.

A vonatkozó szabályozás 2009. január 20. óta hatályos és egyéves moratóriumot biztosított a szolgáltatóknak a szabályozás megismerésére és a jogosultság megszerzésére. Az egy éves moratórium alatt alig több mint 40 vállalkozás jelentkezett csak be a hivatalhoz - olvasható a közleményben.

A hivatal hangsúlyozza, hogy tavaly - még az ellenőrzési tevékenység megkezdése előtt - több fórumon is tájékoztatták a lovas szolgáltatást végző vállalkozásokat a bejelentési kötelezettségről és az elmaradás lehetséges jogkövetkezményeiről, 2011-től pedig növekvő hangsúlyt fektetnek a jogosulatlan lovas szolgáltatók ellenőrzésére.

Lakossági bejelentések alapján már országszerte több helyszínen végeztek vizsgálatokat, legutóbb a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén a Tahitótfalui Rendőrőrssel közösen a Szentendrei-sziget és környékén található valamennyi engedéllyel nem rendelkező lovarda telephelyén - áll a közleményben.

A Győr-Moson-Sopron megyei vizsgálatokkal kapcsolatban a MKEH kiemeli: a 25 helyszínen bejelentés nélkül lovas szolgáltató tevékenységet folytató vállalkozások bírságra és jogszabályi kötelezettségük teljesítéséig, a jogosultságuk igazolásig a tevékenység gyakorlásától való eltiltásra számíthatnak. A hivatal hozzáfűzi, hogy szükség esetén a MKEH ismételt ellenőrzésekkel és bírság kiszabásával szerez érvényt a jogszabályi előírásoknak.

Olvasóink írták

 • 2. halas001 2011. november 17. 11:40
  „Na már most Goldmund:

  Annyit azért illene tudni, hogyha valaki vállalkozó akkor igen is van bejelentési kötelezettsége, amit a jogszabály kötelező jeleddel előír az ART- ben, ennek elmulasztása bírság megfizettetésére kötelezi a hatóságot.
  Miután ezen vállalkozók nem pénztárgép kötelesek(?) valahogy azért az adózásukat is ellenőrizni kéne, plusz még támogatásban (TÁMOP) is részesülhetnek a meghirdetett alapokból.
  Miután a lovagoltatás nem karitatív tevékenység, hanem egy jövedelem termelő gazdasági ügylet, - hiszen az óradíjak 1500-3000 forintig terjednek-, miért vannak felháborodva az érintettek, hogy az állam is szeretne tudni az adóalanyokról és adózásukról
  Ha a lovagoltatás az SZJA rendeletben nincs taxatíve felsorolva az adómentes tevékenységek között, akkor minimum a bejelentkezést el kell végeznie az illetőknek, különösen akkor ha már fel is hívták rá a figyelmét.
  Ennek elmulasztása normál vállalkozóknál alaphangon 200.000.- Ft bírságot is jelenthet, ha a felszólításoknak nem tesznek eleget.
  A "szerencsétlen ország" elvárná mindenkitől a jogkövető magatartást, de legalább is az arra való törekvést.
  (és ezt nem aranyköpésnek szántam, mivel mi látható vállalkozók fizetünk a nem látható, de jól élő vállalkozók helyett.)”
 • 1. Goldmund 2011. november 16. 08:44
  „Na, tisztázzunk valamit:
  "Engedély nélkül működő lovas szolgáltatókat vizsgáltak" - így szól a cím.
  "A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 25 engedély nélkül működő lovas szolgáltatót vizsgált Győr-Moson-Sopron megyében. A vállalkozások bírságra és jogszabályi kötelezettségük teljesítéséig eltiltásra számíthatnak - közölte a hivatal kedden az MTI-vel."

  Persze, hogy engedély nélkül dolgoznak, hiszen nem is kell engedély! Lejjebb írják, hogy csak be kell jelenteni a tevékenységet és megfelelni a jogszabályi előírásoknak.

  "A hivatal hangsúlyozza, hogy tavaly - még az ellenőrzési tevékenység megkezdése előtt - több fórumon is tájékoztatták a lovas szolgáltatást végző vállalkozásokat "
  Gondolom ez annyit jelentett, hogy közzétették a Magyar Közlönyben. :-)

  Ez a szerencsétlen ország hosszú ideje úgy működik, hogy aki valamilyen termelő vagy szolgáltató tevékenységet végez, attól elvárják, hogy napi rendszerességgel jogszabályokat olvasson, és ha valamiről nem értesül, már közlik is vele: "A jogszabály nem ismerése nem mentesít a követekzmények alól!"
  Arra persze nem gondolnak, hogyha az a vállalkozó állandóan a Magyar Közlönyt bújná, akkor soha nem dolgozna, nem lenne bevétele, és nem fizetne adót, amiből többek közt a jogszabályok kiagyalóit is fizetik. Viszont segélyért állna sorban. Talán pont ez a cél? Hogy senki ne termeljen értéket, hanem segélyért álljon sorba? Hogy kiszolgáltatott alattvalókból álljon a nép, nem pedig önmagát eltartó öntudatos polgárokból?

  Egyébként kíváncsi lennék, melyek azok az előírások, amelyeket teljesíteniük kell. Ahány ilyen jogszabályt láttam (és különösen azok, amelyeket az Európai Unióra való hivatkozással hoztak), mind fölösleges, életszerűteln dolgokat követelnek meg. Amelyek pluszköltséget és plusz admin. terhet jelentenek a vállalkozóknak, de sem biztonságosabbá, sem jobbá nem teszik az adott szolgáltatást vagy termelést vagy munkakörülményeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-országjárás: Ángyán államtitkár Győrben

Másfél év kormányzás után már van miről beszélni, az eddig elvégzettekről és érdemes tárgyalni a… Tovább olvasom