Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Emelkednek a győri busztarifák

Hat százalékkal emelkednek január 1-jétől a helyi busztarifák Győrött – ekként döntött tegnap a város közgyűlése. A testület az európai uniós jogharmonizáció jegyében módosította a helyiadó-fizetési szabályokat.
illusztráció
Csaknem kétórás vitát folytatott tegnap a győri közgyűlés a helyi tömegközlekedési díjtételek felemeléséről.

A képviselők elé kerülő előterjesztésben még kétféle drágítási mérték – 6, illetve 8 százalékos – szerepelt, Eredics Imre alpolgármester azonban rögtön az ülés elején ismertette: ha a nagyobb arány mellett dönt a testület, akkor a Pénzügyminisztérium nem a 6 százalékkal növelt, hanem csak az idei szintű támogatást nyújtja a Kisalföld Volán Rt.-nek. Ez azt jelentené, hogy összességében 50 millió forinttal kevesebb központi pénz érkezne Győrbe.

Kalmár Ákos (MDF) hangsúlyozta: meg kell vizsgálni, a város hogyan szerezhet tulajdont a Kisalföld Volánban. Kun András alpolgármester ezzel szemben értetlenségét fejezte ki, azt tudakolva, miből tudná az önkormányzat finanszírozni a győri tömegközlekedés sok tízmillió forintos veszteségét. Dézsi Csaba András, a jobboldali frakció vezetője azt kérdezte: miért nem kapott Győr plusz állami támogatást helyi járataira, miközben öt másik nagyváros igen? Balogh József polgármester válaszában leszögezte: nem öt másik város, hanem öt önkormányzati tulajdonban lévő Volán-vállalat kapta a támogatást, miközben a többségi állami tulajdonú cégek – így a Kisalföld Volán is – ebből a körből kimaradtak.

A közgyűlés elfogadta, hogy január 1-jétől 6 százalékkal dráguljanak a helyi busztarifák. Eszerint az elővételben váltott vonaljegy 120, a sofőrnél vett 160, a családi jegy 330 forintba kerül jövőre. A havi tanuló- és nyugdíjasbérletért 910, a havi egyvonalas bérletért 2320, a havi és a 30 napos összvonalas bérletért 3160 forintot kell fizetni.
A képviselők az uniós, és a hozzá igazodó magyar jogszabályok miatt változtattak a helyiadó-fizetési szabályokon. Jövőre még megmaradhat, de 2004-től megszűnik a hatmillió forintot meg nem haladó adóalapú vállalkozások iparűzésiadó-mentessége. Az ipari parkban létesült cégek kedvezménye legkésőbb 2007 végén tűnik el. A vállalkozásoknak 2003-ban már egységesen 700 forintos építményadót kell fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sub nélküli karácsonyt!

Bensőséges ünnepség keretében emlékezett meg a közelgő karácsonyról a győri Sclerosis-Multiplex… Tovább olvasom