Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Elviszik Schuster repülőgépét Abdáról

Hosszú hónapok várakozása után csütörtökön ismét nekiálltak az Abda határában álló, Il–18-as repülőgép bontásának. Ez az a gép, amelyet Rudolf Schusternek, illetve a kassai repülőmúzeumnak adtunk oda még januárban.
A hajtóművekkel és a szárnyban lévő motorok kiszerelésével kezdték meg (tulajdonképpen folytatták) csütörtökön az abdai repülőgép bontását.
A történet csaknem egy évvel ezelőtt kezdődött: tavaly év végén a szlovák katonaság szerette volna elszállítani az Il–18-ast, de a 35 méter hosszú géptestet csak akkor tudták volna elvinni, ha félbevágják. Ezt azonban a magyar állam nem engedélyezte. A repülő – amelyről épp a Kisalföld derítette ki, hogy a 80 éves, volt szlovák államfőnek szánja Magyarország – azóta ott áll.

Többször írtunk róla, a gép mellett ugyanis kizöldült a természet, de nem történt semmi. Rendre azt a választ kaptuk a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-től is, hogy mivel a szállítás költségét Szlovákia állja, ezért nekik kell közbeszerzési pályázaton olyan céget találniuk, amely el tudja vinni a gépet. Most már tudjuk, hogy sikerült találni. Becsák Béla Ádám, a cég értékesítője csütörtökön Abdán, a repülőtest mellett elmondta lapunknak, hogy a szlovák leányvállalatuk révén pályázhattak és nyerhettek.

Teljesen váratlanul ismét bontani kezdték csütörtökön a Schusternek szánt repülőt. Fotó: Mészáros Mátyás
Teljesen váratlanul ismét bontani kezdték csütörtökön a Schusternek szánt repülőt. Fotó: Mészáros Mátyás

Az első napon a motorok kiszerelése volt a feladatuk, mégpedig azért, hogy a szárnyakat le lehessen aztán szerelni. A tervek szerint november 15-én két daru érkezik: egy 200 és egy 70 tonnás, ezzel darabokra szedik az Il–18-ast. Ha ez megtörtént, november 17-én megkezdődik a 35 méteres géptest szállítása. Ehhez teljes biztosítás és felvezetés szükséges, mert a főutat nyilván elfoglalják.

Mint kiderült, nem ez az első ilyen feladata a győztes magyar cégnek, korábban a TEK számára már szállítottak repülőt. Ez azért akkor sem hétköznapi feladat...
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A színpadon örökifjak

Olyan nagy kedvük van a közös bemutatkozáshoz a nyugdíjasoknak, hogy évente két fesztivált is kell szervezni klubjaik műsorainak. Tovább olvasom