Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Elszíneződhet az ivóvíz

Győr - Legfontosabb szakaszához érkezett a nyári felkészülés a vízműveknél: a szakemberek megkezdték az utcai és a főnyomóvezeték-hálózat öblítéseit – tudtuk meg Zalka Csabától, a Pannon-Víz zrt. győri vízágazatának vezetőjétől.

A téli és tavaszi időszakban lényegesen kevesebb vizet fogyasztunk, mint a nyári csúcsidőben. Győrben és vonzáskörzetében egy átlagos napon 20–25 ezer köbméter víz fogy, ez a nyári kánikulák idején 40–45 ezer köbméterre nő. Ahhoz, hogy a megnövekedett fogyasztást is biztonsággal ki tudják szolgálni, fel kell készíteni a vízellátó rendszert. A víztisztító telepeket, a kutakat, a szivattyúkat a közelmúltban ellenőrizték, a víztermelési kapacitással nem lesz gond, csúcsidőben sem kell vízkorlátozásra számítani.

– Május elejétől öblítik az utcai vízhálózatokat és elosztóvezetékeket – mondja Zalka Csaba. Az öblítéseket az esti, éjszakai órákra ütemezik, hogy a vízvezetékek áramlási vonalai reggelre letisztuljanak. Május 11-től, hétfőtől a főnyomóvezetékek kerülnek sorra, Révfaluban, Szigetben és a révfalui híd alatt. A nagy átmérőjű vezetékeken megnyitják az öblítőcsonkokat és a hálózati szivattyúkat teljes kapacitással járatják, így érik el a leghatékonyabb öblítést – magyarázza a szakember.

A munkálatok idején, május 11-től 15-ig a város területén az éjszakai órákban átmenetileg előfordulhat nyomáscsökkenés és ivóvíz-elszíneződés. Az időnként megjelenő barnás elszíneződést, esetleges üledéket az ivóvíz vasvegyületei okozzák. Sem az üledék, sem az elszíneződés nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat, ezt a vízmű akkreditált laboratóriumának folyamatos vízvizsgálatai szavatolják. Az öblítéseket várhatóan május végére befejezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakos tolvajok – időseket raboltak ki

Győr - Kisbácsai házának kerítésén mászott be a tolvaj egy 90 éves asszonyhoz az egyik kora reggeli… Tovább olvasom