Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Elszánt állati életmentők

Elhanyagolt lovat, rövid láncon tartott kutyát és fagyoskodó kopasz cicát is mentettek már a győri állatvédőrök. Egyre több bejelentést kapnak. Sokszor nem is kegyetlenség áll a háttérben – a tudatlanság, a pénztelenség és a felelőtlenség kárát látják az állatok.
Szabó Réka világéletében rajongott az állatokért, kisgyermekkorában egy egész balatoni családi nyaralást végigsírt, mert útközben látott egy elgázolt kutyát. A törékenynek tűnő, modellarcú fiatal hölgy öt éve elszánt állatvédő, egyike a Győri Állatmenhelyen dolgozó négy állatvédőrnek, végzett ebrendész, és egy állat-egészségügyi szakasszisztensi képzés hallgatója.

Szabó Réka öt éve elszánt állatvédő, végzett ebrendész, és egy állategészségügyi szakasszisztensi képzés hallgatója.
Szabó Réka öt éve elszánt állatvédő, végzett ebrendész, és egy állategészségügyi szakasszisztensi képzés hallgatója.

Munkájáról annak apropóján beszélgettünk vele, hogy egy évvel ezelőtt alakult meg az országos állatvédőrség. A tanfolyamot Réka az elsők között végezte el.

– Az a dolgunk, hogy a törvényi szabályozás ismeretében segítsük a felelős állattartást. Hozzánk lehet bejelenteni, ha valaki nem megfelelően gondoz, nevel egy állatot, elhanyagolja, bántalmazza. A menhelyhez hetente két-három jelzés érkezik. Ilyenkor nyomába eredünk a panasznak, jegyzőkönyvet veszünk fel és megpróbáljuk megértetni a tulajdonossal, miért kell betartania a rendelkezéseket.

Horváth Imola, Nagy Kata és Körtvélyesi Evelin állatvédőrök, illetve Tábori Bálint állatgondozó, aki munkatársaival a bejelentések nyomába ered. Fotó: Mészáros Mátyás
Horváth Imola, Nagy Kata és Körtvélyesi Evelin állatvédőrök, illetve Tábori Bálint állatgondozó, aki munkatársaival a bejelentések nyomába ered. Fotó: Mészáros Mátyás

A rendőrség a segítségünkre van, és ha életveszély áll fenn, vagy az ellenőrzés alkalmával sem javul a helyzet, elkobozzák az állatot és eljárás is indulhat. Egyre többen keresnek bennünket, ami jó, mert azt jelenti, hogy az emberek érzékenyek arra, mások hogyan bánnak az állatokkal. Az elmúlt fél évben húsz-huszonöt esetben kellett intézkednünk. Mentettünk már kopasz macskákat a fagyhaláltól, kölyökkutyát, aki egy piszkos kis erkélyen tengődött a legnagyobb hidegben is. Találkoztunk elhanyagolt lovakkal, kecskékkel és bárányokkal.

Az emberek sokszor nem kegyetlenkedni akarnak, hanem tudatlanok, vagy pénztelenség miatt hanyagolják el az állataikat. Ugyanakkor az is felelőtlenség, ha elmulasztják az ivartalanítást és alomszámra próbálnak megszabadulni a szaporulattól. Pedig kevesebb is lehetne a kidobott állat...

Réka elmondta: Győrben az állatmenhely szervezeti hátteret ad a védőrök munkájához, a megyehatáron túl azonban nem tudnak segíteni. Ha kínzás gyanúja áll fenn, a helyi jegyzőnek kell eljárnia, főként kisebb településeken azonban rosszak a tapasztalatok. Volt néhány bejelentés, ami intézkedés hiányában kötött ki a menhelyen. Persze jó példák is akadnak, egyre több az állatbarát önkormányzat, sokszor maguk a polgármesterek hívják a védőröket, hogy tanácsot kérjenek. (A győri állatvédőrök telefonos elérhetősége: 20/4456-572, illetve e-mail: info@menhelygyor.hu.)

 Állatokkal kapcsolatos bűncselekmények száma (országos adat): 2005-ben 495, 2006-ban 569, 2007-ben 1019, 2008-ban 1325, 2009-ben 965. A vádemeléssel befejezett eljárások száma 162 és 693 között változott. 2006-ban Győrben történt a legtöbb ismertté vált bűncselekmény.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áruházat nyit Győrben az OBI

OBI áruház nyílik jövőre a megyeszékhelyen. A volt textil telephelyére kerülő beruházás építéséhez… Tovább olvasom