Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Előbb kezdődik a kullancsszezon

Győr-Moson-Sopron - Az enyhe télnek „köszönhetően" idén előbb kell számolnunk a vérszívó élősködők megjelenésével, mint egyébként várható lenne. A szokásos március helyett már most felbukkantak az első példányok.
A hetek óta tartó enyhe időjárás – megyénkben 3–4 fokkal volt melegebb egy átlagos januárnál –, a nagy fagyok elmaradása miatt már most számolnunk kell a kullancsok felbukkanásával. Egyik olvasónk a Szigetközből jelezte a múlt hét végén, hogy egy erdei kirándulás során három vérszívóval is „találkozott", és ha marad a jelenlegi időjárás, sajnos egyre többre lehet számítani. Ahogy az enyhe tél, ez is lassan tendencia lesz, hiszen már tavaly is előbbre tolódott a kullancsszezon, igaz, ezek az állatok rendkívül ellenállóak, a legnagyobb hidegben is felbukkant egy-egy, többek között a Rábaközben.

Tavaly megyénk az egyik legfertőzöttebb terület volt Magyarországon – Zala, Vas és Veszprém megye mellett –, s ez várhatóan idén is így marad. Itt ugyanis ideálisak terepviszonyok a kullancsok számára: az árnyas erdők dús aljnövényzetében gyorsan szaporodnak – nem véletlen, hogy az Alföldön és az ország keleti megyéiben szinte egyáltalán nincs fertőzöttség –, természetes ellenségük pedig nincs. A megyén belül évek óta Sopronban van a legtöbb a kullancs, elsősorban a városkörnyéki erdőkben, így a Szárhalmiban és a Brennbergi-völgy környékén. Fertőzöttségük is évek óta az országos átlag feletti a megyében, tízből legalább három, de inkább hat állat fertőzött, de voltak olyan mérések, amikor százszázalékos volt ez az arány.

Sopronban van egyébként a kullancs okozta betegségeket kezelő egyik országos központ, ahol speciális szakrendelés is működik. Szükség is van rá, hiszen évente másfél-kétszeresére nő a betegforgalom. Dr. Horváth Zoltán infektológus főorvos szerint ez nem azt jelenti, hogy minden évben megkétszereződik a vérszívók száma, hanem többek között azt, hogy az emberek – a soproniak és Sopron környékiek legalábbis – örvendetesen egyre többet tudnak a kullancsfertőzésről.

– Egyre többen és egyre korábban fordulnak orvoshoz, ha intő jeleket – például bőrpírt – tapasztalnak, a legfontosabb mégis a megelőzés: zárt ruházat, gyakori kullancsvizit, a fertőzött területek elkerülése. Sajnos úgy tűnik, idén sem lesz kevesebb kullancs, ezért meg kell tanulnunk együtt élni velük, és számolni a veszélyekkel – mondta a főorvos.

A kullancsok által terjesztett egyik legveszélyesebb betegség, az agyvelőgyulladás ellen már létezik védőoltás, egyelőre azonban még várni kell rá. A gyártó február közepére ígérte a gyógyszer-nagykereskedéseknek a szállítást, így február végén kerül a patikákba. A legtöbben a „főszezonban", május és július között keresik az oltást, méghozzá egyre többen: az egyik legnagyobb győri gyógyszertárban tavaly több mint kétszer annyi fogyott, mint egy évvel korábban. A tavaly közel 2500, gyerekeknek 2180 forintba kerülő vakcina beadását – az idei ára még nem ismert – kétszer, kilenc hónap, majd egy év múlva ismételni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyvvel fogott madarakat

Győr - Vadászok buktatták le vasárnap reggel azt a győri férfit, aki ragasztóanyaggal bevont… Tovább olvasom