Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Élmények és remények Brüsszelben

Tíz autizmussal élő fiatal, köztük egy győri járt az Európai Parlamentben.
Tíz autizmussal élő magyar fiatal – köztük a győri Vesztergom András – járt kísérőjével Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A csoport tagjai Kósa Ádám kereszténydemokrata képviselő – maga hallássérült – vendégei voltak.

Élményekkel és reményekkel gazdagon tértek haza a belga fővárosból annak az autizmussal élő fiatalokból álló csoportnak a tagjai kísérőikkel, akik az Európai Parlamentbe kaptak meghívást. Ahogy Árnics Katalin pszichopedagógustól, a győri Vesztergom András kísérőjétől megtudtuk, vendéglátójuk, a jogi végzettségű Kósa Ádám kereszténydemokrata képviselő – maga hallássérült és az első olyan képviselő, aki jelnyelven kommunikál, interpelál az üléseken – európai szinten is elkötelezett támogatója a fogyatékkal élők ügyének.

– Korábban már vendégei voltak Brüsszelben a látás- és hallássérültek, a mozgás- és értelmi sérültek is. A mi csoportunkban az országból több helyről érkeztek fiatalok, Győrt Andrással képviseltük – említette Árnics Katalin. – Nem akármilyen minőségi csapat jött össze, köztünk, sok más mellett matematikus és joghallgatóval, középiskolással, aki biomérnök szeretne lenne, kertészeti középiskolással. Kósa Ádám a parlamentben fogadott bennünket, bemutatta munkáját, majd őszinte érdeklődéssel hallgatta beszámolóinkat és ígérte segítségét. A Európai Parlamenti program után brüsszeli városnézés – belváros, Európa Park, az uniótörténeti Parlamentárium – következett.

András úgy nyilatkozott, hogy számára a repülőgépes utazás, amire nagyon készült, illetve maga a parlament épülete, az Európa Park – előzetesen mindkettőről mindent tudott – jelentette a legnagyobb élményt.

– Hogy ilyen magas fórumon is foglalkoznak a sérültséggel élőkkel, reményt ad arra, hogy a közeljövőben olyan intézkedések, határozatok születnek, amelyek például megkönnyítik az autizmussal élők integrációját, az egyéni fejlesztést, a továbbtanulásukat illetve, hogy számukra megfelelő munkahelyet teremtsenek – nyilatkozta végül Árnics Katalin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lombgyűjtés Győrben - fotók, videó

A GYŐR-SZOL Zrt. városüzemeltetéssel foglalkozó szervezeti egységének egyik legnagyobb őszi feladata… Tovább olvasom