Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Élménybeszámoló a pekingi Madárfészekből

Megyénkből Nagy Péter, a Győri Vizisport Egyesület ifjú tehetsége kapta a lehetőséget, hogy ingyen utazzon Pekingbe az olimpiára. Amennyiben a kenus folytatja sikereit, a 2012-es londoni olimpia éremesélyese lehet. A sportolót a kínai fővárosban értük utol.
– Hogyan kerültél kapcsolatba a sporttal?

– Kenuzni eredetileg azért kezdtem, hogy a felesleges energiámat lekössem. Ám Horváth István nevelőedzőm segítőkezeinek hála, megszerettem ezt a sportot. Azóta a Győri Vízisport Egyesület tagja vagyok, habár az egyetemi tanulmányaim miatt Budapesten is gyakorlok.

– Össze tudod egyeztetni a tanulást az edzésekkel?

– Az iskola, a sport és az utazás nagyon sok időt vesz el. Főleg, hogy kétfelé edzek. Szerencsére lehetőségem van, hogy gyakran hazajárjak – erre legfőbb motivációm a mama főztje, és persze a barátnőm –, ilyenkor a győri edzőtársaimmal gyakorlok.


A Kínai Nagy fal és a hősök

– Ennek köszönheted a hatalmas lehetőséget, hogy nézőként kijutottál a pekingi olimpiára.

– Igen, ez fantasztikus lehetőség. Ráadásul nemcsak a szállás és az ellátás van ingyen, de a szervezők arról is gondoskodtak, hogy különböző programokon vegyünk részt. Mindamellett, hogy a döntőket megnézhettük, lehetőség nyílt városnézésre is. Sőt, a terveink között szerepelt a Kínai Nagyfal megmászása, hisz a monda szerint nem lehetsz hős addig, amíg meg nem másztad azt. Végül, az építményre nem kúsztam fel, de rengeteg fotót készítettem róla. Terveztük, hogy meglátogatjuk a Tiltott várost is, de ez elmaradt.

– Milyen az olimpiai város?

– Meg kell hagyni, hogy a kínaiak nem vicceltek az olimpiával kapcsolatban. A stadionok környékére bejutni olyan, mintha az ember repülni indulna. Rengeteg biztonsági előírás van, amit be kell tartani. Igaz, nincs szemét az utcán, minden szép tiszta és por sincs. Bár a magas páratartalom miatt rendkívül nyomott levegő, de a látvány mindenért kárpótol.

– Mit láttál a versenyeken?

– Ami a szurkolókat illeti, vannak elég érdekes arcok. Fantasztikus hangulatot teremtenek, s ez teljesen magával ragadja az egész közönséget. A legnagyobb élményem a Madárfészekben volt, még sohasem éreztem ehhez foghatót. Amikor a stadionba értünk, hirtelen meghallottuk a cirka hatvanezer szurkoló üvöltését, ugyanis ekkor kezdődtek a magasugró döntők. Elképesztő volt.


Szerencsére sikersport

– Milyen a szállás?


– A szálloda kiváló, az egyetlen probléma vele, hogy rendkívül messze van Pekingtől, s ezért nagyon sokáig tart a versenyek helyszínére eljutni.

– És a társaság?

– A kajak-kenuról szerencsére elmondhatjuk, hogy igazi sikersportág, így szerencsére nem vagyok egyedül. Több versenytársam is kint van: három olyan sráccal járjuk együtt a helyszíneket, akikkel közösen szerepeltünk az Európa-bajnokságon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zűr a világhálós űrben

A különböző internetes portálok fórumain nem ritka: az internetszolgáltatók kellemetlen ügyeit… Tovább olvasom