Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Elmarad idén a hagyományos Nyúli Húsvét

Ezrek bánatára idén nem fut a nyúl, mert elmarad a 9. "Nyúli Húsvét". A település honlapján közzétett hír láttán azt hinnénk: ilyen szomorú helyzetben vannak ma a fesztiválok. A Nyúli Húsvét esete azonban más: a főszervező idén nem tudja vállalni a vállára nehezedő terhet.

– Nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést a többiekkel, én mindenképpen szerettem volna, ha valaki összefogja a főszervezői munkákat. Sajnos sok fejtörés után végül úgy döntöttünk, hogy nem lenne, aki a teljes felelősséget átvállalhatja, miközben persze a számtalan részfeladat elvégzése komoly csapatmunka volt – mesél az okokról Braunné Barta Katalin.

A Nyúli Húsvétnak minden évben egyik fő látványossága a nyúlszépségverseny volt. A kép 2009-ben készült. Fotó: Kisalföld-archívum
A Nyúli Húsvétnak minden évben egyik fő látványossága a nyúlszépségverseny volt. A kép 2009-ben készült. Fotó: Kisalföld-archívum

A pontos indok magánjellegű, de annyit elmondott: egy családtagja betegsége miatt nem tudja idén az energiáit másra fordítani, egy fesztivál szervezése pedig különösen sok időt venne igénybe.

Ezért a Nyúli Húsvét honlapján már közzé is tették, amire egy levélírónk így hívta fel a figyelmet: "Egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek a hagyományteremtő Nyúli Húsvét rendezvényei, a `Fut a Nyúl´ futóversenytől kezdve a néptáncosok, mazsorettek, kézművesek bemutatkozásán át a bográcsban főtt finom ételekig, a nyúlszépségversenyekig, s még sorolhatnánk.

Szép színfoltja volt nemcsak Nyúl község életének, hanem az egyre messzebbről is ideutazó látogatóknak is örömet szereztek ezek a színvonalas rendezvények" – írta lapunknak a győri Cseszregi Magdi.

A dolog azért is szomorú, mert Braunné Barta Katalin éppen tavaly nyilatkozott úgy: a Nyúli Húsvét önjáróvá kezdett válni, s 2011-ben először a támogatók keresték meg a szervezőket. Az érdeklődés idén sem maradt el: 20–30 támogató jelentkezett, és sajnos közölni kellett velük, hogy idén nincs mit támogatni.

– Nagyon reméljük, hogy 2013-ban törés nélkül tudjuk folytatni a munkát, de nyilván a szokásosnál is szélesebb körű propagandára lesz szükség, hogy a vendégek, a szponzorok visszataláljanak – mondja a főszervező.

A Nyúli Húsvétot egyébként gazdái következetesen nem hívják fesztiválnak, mivel családias jellegét szeretnék megőrizni. Ugyanakkor 2004-es önmagát régóta kinőtte a rendezvény, hiszen az első alkalommal 200-an vettek részt rajta, tavaly már csak a Fut a Nyúl versenyre ennek duplája jelentkezett, s a látogatók száma több ezer volt.

Természetes, hogy az időjárás meghatározó tényező, s aki a húsvéthoz köti a programot, az ingoványra épít. Tavaly nagyon szép idő volt, tavalyelőtt meg majdnem mindent elmosott az eső.

A polgármester is őszintén sajnálja, hogy nem lesz idén Nyúli Húsvét – mondta el megkeresésünkre Schmiedt Henrik. A település első embere szerint a szervezők kitűnő munkát végeznek, és a Rendezvényműhely Közhasznú Egyesület olyan programot hozott össze, ami minden évben megújul és számos egyedülálló elemet tartalmaz, mint a futóverseny, a nyúlszépségverseny és az oldtimer traktorok találkozója.

Emellett a program megmozgatja az egész települést, részt vesznek benne a civil szervezetek, s még az ország távoli pontjain is öregbíti Nyúl hírnevét.

Olvasóink írták

 • 5. dns666 2012. április 01. 22:49
  „Tisztelt Maya31, csak hogy tisztán lássunk:
  A szervezéshez semmi köze a polgármesternek, és az önkormányzatnak, csupán annyi hogy támogatást és vagy helyszínt nyújtottak a rendezvényhez.Mellyel idén is biztos hozzá járultak volna a rendezvényhez.
  A rendezvény távol áll a politikához.
  A Rendezvényt egy közhasznú egyesület szervezi évek óta, TÁMOGATÓK hozzájárulásával melynek semmi köze az "emberek pénzéhez". Ez egy privát kezdeményezés és szervezés.
  Pár telefon és tollvonás? Igen ítélkezni egyszerű, csak hogy tisztán lásson legkésőbb félévvel a rendezvény előtt elindulnak az előkészületek.
  Lehet még is csak időigényes?
  Szerintem nem kell olyan dologban ítélkezni amelybe nincs betekintése.

  Azt hiszem egyértelmű az elmaradás oka ha figyelmesen elolvassa a cikk első pár sorát.
  Ez csak egy kis megértést kíván a negatív hangulatkeltés helyett.
  Üdvözlettel: Dns”
 • 4. maya31 2012. március 26. 21:51
  „A falu "első embere" sajnálkozik? Ne sajnálkozzon, hanem intézkedjen. Azért mert a szervezőnek gondja van, miért marad el a nyúli buli? Keressen másik szervezőt, ha meg nem talál, vannak elegen az önkormányzatnál,( az emberek pénzébő)l, igazán tehetnének pár telefont, és tollvonást az ügy érdekében. Nem annyira időigényes megszervezni egy kis húsvétot a faluban. Valami elkezdödött évekkel ezelőtt, amit már szinte keresnek az emberek, most meg puff és ennyi. Megy le a szinvonal, biztos már nem kell bizonyítania a polgármester Úrnak? Azt se feledje, hogy nincs odahegesztve a hátsója a polgármesteri székhez, lesz még választás.....”
 • 3. Adyvárosi 2012. március 26. 20:02
  „Idén eddig 2 program lett volna a faluban. Az első a Polgárőr Bál , így utólag már nem is csoda hogy elmaradt, most a húsvét.... lehet fogadni valahol arra hogy a Falunap, és a Búcsú is elmarad?”
 • 2. acsali 2012. március 26. 17:36
  „Mitől lesz valaki egyesek szemében a falú első embere? Mert 4 évre egy réteg megválasztotta? Mert a Hémában úgy elúszott az Eus pénz, hogy az út felújítására nem futotta? A Cinege útfelújítása kinek a telkének hoz hasznot? a Kápolna előtti járdaépítés érték-ár aránya torz? stb.”
 • 1. Mankapunka 2012. március 26. 11:31
  „Akkor még az mennyire sajnálja,akinek ez volt az egy kikapcsolódása Nyúlon,mert másra nincs ennyi szabad ideje,mert azok a legjobb bulik,amik helyben vannak tele ismerőssel,és jó légkörrel.

  Marad a kocsma,és környéke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolhapiaci elefántok Győrben

Kellemes kényszerűség – ez a bolhapiacok lényege. Egyre több van megyénkben, ezért szombaton… Tovább olvasom