Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ellenőrzés a kerékpárosokért

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében április 4-26. között fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség.

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpáros balesetek - mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői - aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek. A rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján megyénkben 2010. évben 86 esetben volt baleset okozója kerékpáros – ez az összbaleseti számokhoz (824 ) viszonyítva 10 % –, melyből sajnos 2 eset halálos kimenetellel végződött. Elgondolkodtató tény továbbá, hogy az 101 ittasan okozott személyi sérüléses esetből 23 esetet kerékpárosként idéztek elő.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át).

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) értelmében a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Amennyiben a kerékpárt toló személy (gyalogos) lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viseljen.

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116. § (1) bekezdésében foglaltak ellenőrzése és annak betartatása a Rendőrség feladata. A fenti rendeletben felsorolt kötelező tartozékokat - attól függetlenül, hogy milyen időjárási körülmények között, mely napszakban, illetve milyen útszakaszon közlekedik a kerékpáros - a járműre fel kell szerelni.


A kerékpár kötelező felszerelései a 6/1990. KÖHÉM rendelet alapján

könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés;
két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat;
hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet;
egy darab előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa;
egy darab hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa;
hátul egy vagy két (nem háromszög alakú) piros színű fényvisszaverő prizma;
legalább az első keréken minimum 1 db borostyánsárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.


Szükséges, hogy a nem gépi meghajtású járművek vezetőit, így különösen a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat a rendőrség folyamatosan és célirányosan ellenőrizze, és az elkövetett jogsértő cselekményt - annak baleseti kockázatának megfelelően - differenciáltan és következetesen szankcionálja.

Tekintettel a fentiekre a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében 2011. április 4-26. között országos fokozott közúti ellenőrzést tart a Rendőrség.

A fokozott közúti ellenőrzés célja: a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

A fokozott közúti ellenőrzés alkalmával elsősorban a kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kell érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagyhatók figyelmen kívül a gépjárművezetők által elkövetett jogsértések sem.
A közlekedési szabályokat megszegő személyekkel szemben a Rendőrség - különös figyelemmel a 2010. január 1-jén hatályba lépett KRESZ módosításra - minden esetben határozottan fel fog lépni.

Az akció során kiemelt figyelmet fordítunk:

a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására;
a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálása.

A büntetési tételek: Amennyiben helyszíni bírságolásra kerül sor úgy 20.000.-Ft-ig terjedő bírság lehet a tétel.

Amennyiben feljelentésre kerül sor úgy az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. Rendelet 54.§.-a alapján -közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt- 30.000.-Ft-ig terjedő, illetve a Korm. Rendelet 42.§. 1.bek. b) pontja szerint -amennyiben nem gépi meghajtású járművet szeszes italtól befolyásolt állapotban vezet vagy hajt- 100.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A lényeg, amit hangsúlyozni kell, hogy az akció nem a kerékpárosok ellen, hanem őértük van.

Az ellenőrzés eredményéről a későbbiek során részletes tájékoztatást adunk.

További hasznos információ érdekében látogasson el a www.baleset-megelozes.eu honlapra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunakaputér - ICOMOS: Veszélyben a világörökség?

Az Arrabona Városvédő Egyesület hivatalos állásfoglalást kért az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságától… Tovább olvasom