Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Életre szóló barátságok kötődnek a zene nyelvén

Győr - Többféle érdekességgel is szolgált a hétvégén Győrben megrendezett II. Lengyel Zenei Fesztivál. A színvonalas koncertek mellett az igazi meglepetést Julian Paprocki szerzeménye jelentette: a mindössze 14 éves komponista a magyar fuvolista lányoknak írt művét is most mutatták be.
Hogy a zene nem ismer határokat, sokszorosan is igaz, hiszen a tehetséges, több hangszeren játszó Julian Paprockit tavaly a magyar lányok fuvolajátéka bűvölte el. A fiatalember igazi meglepetéssel rukkolt elő, mégpedig a fesztiválok történetében is egyedülálló módon egy szonatinát komponált a fuvolán tanuló Nagy Alexandrának.

– Rabul ejtett a város, a magyarok vendégszeretete – fogalmazott a kivételes tehetséggel megáldott Julian Paprocki, aki klarinéton, zongorán, orgonán is tanul, ám emellett minden szabadidejét zeneszerzéssel tölti. – Zenei pályán szeretnék maradni, s reményeim szerint jövök még Győrbe.

Az ifjú zeneszerző, Julian Paprocki darabját a hétvégén mutatta be Nagy Alexandra fuvolán, aki megtiszteltetésnek érezte a személyre szóló meglepetést. Fotó: Sz. Ö.
Az ifjú zeneszerző, Julian Paprocki darabját a hétvégén mutatta be Nagy Alexandra fuvolán, aki megtiszteltetésnek érezte a személyre szóló meglepetést. Fotó: Sz. Ö.

Dr. Joanna Walawska elévülhetetlen érdemeket szerzett a nemzetközi kapcsolat, a két iskola közötti hangversenysorozat létrejöttében. Most is ott láttuk a koncerten férjével, dr. Gardó Sándorral együtt.

– Egykor magam is tanultam zenét, de a muzsika ma is jelen van a családunk mindennapjaiban – sorolta a kiváló szemész főorvos, Dr. Joanna Walawska.

– Boldog vagyok, hogy a családi kapcsolataim révén szorgalmazhatom az együttműködést, így az is természetes, hogy a koncerteken itt vagyunk.

A II. Lengyel Zenei Fesztivál sorozatában mindkét ország zeneiskoláinak tehetséges növendékei profitáltak. Egymás országainak zenei kultúrájával megismerkedve tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodtak. Varsóból az idei fesztiválra mintegy ötvenen érkeztek, a növendékek több koncerttel is megörvendeztették egymást, a zeneszerető hallgatóságot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd pártja mindig zöldebb?

Jövőre európai képviselőkre adhatjuk voksainkat, így annak jártunk utána, jelenleg vajon milyen… Tovább olvasom