Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Elégedett győriek, népszerű polgármester

Egy felmérés szerint a győriek többsége sokkal elégedettebb városa, mint az ország helyzetével. Balogh József polgármester jelenleg is népszerű politikus.

Mennyire elégedettek a győriek? Kattintson a képre!
A Jelenkutató Intézet június 16. és 23. között telefonos közvélemény-kutatást végzett Győrben 829 véletlenszerűen kiválasztott helybeli megkérdezésével, akik nem és életkor szerint reprezentálják a megyeszékhely telefonvonallal rendelkező felnőttlakosságát. A felmérésből kiderült: a győriek többsége elégedett városa helyzetével. A „hogyan mennek a dolgok?" kérdésre a megkérdezettek egyharmada jelentette ki, hogy teljes mértékben vagy nagyrészt elégedett, míg fele kismértékű elégedettségről számolt be.

A közvélemény-kutatás szerint a győriek mindössze 15 százaléka egyáltalán nem elégedett városa helyzetével. Az eredmények persze úgy is értelmezhetők, hogy a helyiek többsége szerint még jócskán akad tennivaló a megyeszékhelyen. A megkérdezettek közel sincsenek ilyen jó véleménnyel arról, ahogy az ország dolgai mennek. Magyarország helyzetével csak a lakosok alig egyötöde elégedett teljesen vagy nagyrészt. Kismértékű elégedettséget 55 százaléknyian említettek, míg 22 százaléknyian kifejezetten elégedetlenek.

Balogh József polgármester
A vizsgálat kitért Balogh József személyére is. A harmadik választási ciklusát töltő polgármester továbbra is népszerűnek számít a Rába partján. Rokonszenvindexe 66 pont, ami annak köszönhető, hogy a lakosság 54 százaléka a kedvező megítélést jelentő 4-es vagy 5-ös „iskolai" osztályzattal értékelte őt. (Az átlag akkor lenne 100, illetve 0, ha minden válaszoló a maximális – 5-ös –, illetve a minimális – 1-es – értéket adta volna.)
A kutatás szerint a megkérdezettek többsége elégedett a polgármester tevékenységével is. Balogh József munkáját 51 százaléknyian értékelték jónak vagy jelesnek, míg mindössze 5 százalék „buktatta meg", és ugyanennyien adtak neki elégségest. Ez százfokú skálára vetítve 65 pontot jelent. A legelfogadóbbak a nyugdíjasok, az ő körükben a politikus rokonszenv- és „tevékenység"-indexe 68–70 pont. A legkritikusabb korcsoport a 30–39 éveseké, közöttük mindkét érték „csupán" 62–62 pont.

(A Jelenkutató Intézet felmérése az Informatikai és Hírközlési Minisztérium „eVilág – digitális tartalom és kultúra" című pályázatához kapcsolódott.)

A megyeszékhelyek közül Győrben a legjobb élni

A Népszabadság című napilap nemrégiben egy a megyeszékhelyeket összehasonlító tanulmányt készített. A városokat 32 olyan mutató alapján hasonlították össze, amelyek az emberek életminőségét, hangulatát, közérzetét jelentősen befolyásolják. Ezek között szerepeltek demográfiai, oktatási és infrastrukturális adatok. Az összesített rangsorban Győr a legtöbb pontot, azaz az első helyet szerezte meg, megelőzve Veszprémet, Zalaegerszeget, Székesfehérvárt, Pécset, Szegedet és Szombathelyt. Eszerint a megyeszékhelyek közül jelenleg a folyók városában a legjobb élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémálom az orosz határon

Kálváriává vált az útja annak a tizenkilenc tagú győri csoportnak, amely Örményországba indult… Tovább olvasom