Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

El szeretné kerülni, hogy vállalkozását több százezer forintra megbírságolják? Van megoldás!

Bajban vannak a vállalkozások, ha nem ismerik a személyes adatok védelméhez fűződő jogszabályokat: akár több 100 ezer forintos bírságra is számíthatnak.
A kereskedelmet sajnos újra súlyos sarcoknak vetik alá: az újabb adók és átláthatatlan jogszabályok sokak számára érthetetlen büntetéseket eredményeznek.

A telekommunikációs adók körüli káoszban is meglehetősen nehéz volt kideríteni a valóságot, nem beszélve a többi információ-technológiai területről.

Az internet térhódításával pedig felismerte a kormány, hogy szabályozni kell a lassan legfontosabbá váló kommunikációs színteret.

2001-től útjára indultak a szigorú hatósági ellenőrzések

Ma hazánkban több mint 5 millió internet előfizető él és több mint 2 millióan használják a világhálót mobilinternet segítségével.

A kormány jogalkotása tavaly megpróbálta behozni az elmúlt évek lemaradását, bár talán kicsit túl is lőtt a célon.

A jogalkotásról általánosságban elmondható, hogy inkább követi a kialakuló szokásokat mintsem megelőzi azokat.

Már 2001-től útjára indultak a szigorú hatósági ellenőrzések, hatályba léptek az informatikát és az elektronikus kereskedelmet szabályozó törvények.

Bajban vannak a vállalkozások, ha nem ismerik a személyes adatok védelméhez fűződő jogszabályokat 

Napjainkban a legfrissebb adatvédelmi szabály szerint a számítógépünk IP-címe (aminek segítségével a hatóságok azonosítani tudnak bennünket bármikor a világhálón) személyes adatnak minősül.

De vajon tisztában van-e ezzel a vállalkozók többsége, akik az internet őskorában alakították ki a vállalkozásukat bemutató weblapot?

Ha nem, akkor nagy bajban vannak, mert idén január 1-én megalakult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, melynek illetékességi körébe tartozik a személyes adatok védelméhez fűződő jog ellenőrzése.

Akár ötmillió forint is lehet a kiszabott bírság összege 

A hivatal valóban komolyan veszi a munkáját; mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a nemrégiben kiszabott bírságok összege, 800 ezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhetnek ezek.

A hatóság honlapján a határozatok megtekinthetők.

Ráadásul a szóban forgó törvény a kisebb vállalkozásoknak azért is sokba fog kerülni, mivel az informatikát nem használják túl hatékonyan, s többnyire nem veszik igénybe szakemberek szolgáltatásait.

Elemzők szerint a válság okozta kiélezett piaci helyzetben csak olyan vállalkozás maradhat talpon, ahol erős az informatikába vetett hit és az ügyviteli folyamatok támogatottsága elektronizált.

Ezek a vállalkozások ugyanakkor szinte biztosan számíthatnak legalább 100 ezer forintos büntetésre, ha nem elég figyelmesek.

Ha érdekli a téma, ide kattintva a kisalfold.hu szakértőjétől tudhat meg több információt!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Cserháti Tamara nyerte a Miss World Hungaryt - sok-sok fotó!

Cserháti Tamara diadalmaskodott szombat este Magyarország legnívósabb szépségversenyén, így a győri szépség képviseli hazánkat az idei Világ Szépe Választáson. Tovább olvasom