Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Egyetemi botrány: Pécsről Győrbe

A Győri Törvényszék dönt majd a Pécsi Tudományegyetem dolgozóinak sorsáról, akik a gyanú szerint bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket. A tárgyalás várhatóan szeptemberben kezdődik.

Elfogult lehet a Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla a tudományegyetem botrányos beszerzési ügyével kapcsolatban, ezért a Kúria a Győri Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A nagy múltú intézmény volt gazdasági főigazgatója és 26 társa ellen folyik eljárás hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt, az ügy 2010-ben országos vihart kavart, mivel kiderült, a felső vezetőtől induló szálak többtucatnyi egyetemi dolgozót és másokat érintenek a vád szerint.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2010 tavaszán indított nyomozást, ennek során huszonkilenc embert gyanúsított meg azzal, hogy bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötött beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel összesen több mint százmillió forint kárt okozott.

A vád szerint egy cég vagy magánszemély annak fejében, hogy szerződhessen, hajlandó volt fizetni annak, aki az egyetem képviseletében eldönthette, kitől rendeljenek egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást. Ezek részben informatikai beszerzésekkel, illetve szakértői szolgáltatásokkal voltak kapcsolatosak.

A huszonkilenc gyanúsítottból tizenhárom az egyetem volt vagy jelenlegi dolgozója. Többek ellen fegyelmi is indult, de azt a büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztették, s később döntenek arról, hogy megtarthatják-e állásukat.

A gazdasági főigazgatóság öt vezető munkatársától közös megegyezéssel váltak meg, egy másikat felfüggesztettek, a volt gazdasági főigazgatót pedig menesztették. Vele együtt 2010. július végéig tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba, köztük az egyetem gazdasági főosztályának vezetői, beszállító cégek képviselői és a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója.

Ma már csak a fővádlott, a 45 éves I. Gábor van előzetes letartóztatásban, mert bár korábban 30 millió forint óvadék ellenében szabadult, 3 millióért próbált irodatechnikai eszközöket vásárolni az egyetem költségére, ezért újra letartóztatták.

Azzal védekezett egyébként, hogy közalkalmazotti jogviszonya fennállt a cselekmény elkövetése idején, a VIP-kártyát nem tiltották le, így jogszerűen használta.

Dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék bírósági szóvivője elmondta: I. Gábor és társai ügyében ma 27 vádlott érintett 30 vádpontban, a nyomozati iratok 16.222 oldalt tesznek ki.

A büntetőeljárási törvény kiemelt ügyekre vonatkozó szabályainak megfelelően az ügyben az első tárgyalás várhatóan szeptemberben lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába! Végre legyen egy Széchenyink

"A víz egyre nagyobb hatalom, ésszel kellene (ki)használnunk. A Kisalföld népi kezdeményezésének… Tovább olvasom