Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Egyedül élők klubja a magány ellen Téten

Nem sok olyan egyesület működik hazánkban, mint a téti egyedülállók közössége, amely az elmúlt nyolc évben elérte, hogy egy tagja se érezze magát magányosnak. Ma már a kisvárostól távolabb élők és fiatalok is kérik felvételüket a klubba.

– Amikor nyolc éve néhány téti asszony megkeresett az egyedülállók egyesületének ötletével, idegenkedtem a gondolattól, mert erről az embereknek a társkereső klubok jutnak az eszükbe. De beláttam, tényleg szükség van egy olyan közösségre, amely támaszt jelent az özvegyeknek, az elváltaknak.

Ma is az a célunk, hogy ne érezze magát egyik tagunk se magányosnak és eddig ezt sikerült is elérnünk – mondta el az ˝Együtt-Egymásért˝ Egyedül Élők és Nyugdíjas Klub Egyesület születéséről Horváth Magdolna egyesületi elnök.

Az ötven klubtag zöme negyven és hatvan év közötti hölgy. Egy olyan korosztályt képviselnek, amely korából, egészségi állapotából adódóan jobban "hadra fogható", mint az idősebb nyugdíjasok.

A megözvegyült, elvált vagy más okból egyedül maradtak ezért már a kezdetekkor csatlakoztak a téti rendezvényekhez, például palacsintasütést vállalva. Helyi katonasírt is gondoznak.

Így a települést segítik és közben tartalmasan töltik el szabadidejüket.

Az egyedül élők klubjának tagjai advent idején is több közös kirándulást szerveztek.
Az egyedül élők klubjának tagjai advent idején is több közös kirándulást szerveztek.

– Aki még nem élte át, nem tudhatja, milyen, amikor az egyedül élő minden programon azzal szembesül, hogy párok veszik körül. Még ha nem is igaz, úgy érzi, kinézik, úgy érzi, felesleges. Klubunkban azonban mindig mindenki talál olyan barátot, akivel együtt mehet akár színházba, akivel megoszthatja gondjait, akitől tanácsot kap problémái megoldásához. Segítjük azt, aki épp beteg és számos csoportos programot szervezünk, hosszabb kirándulásokat is. Hetente háromszor pedig együtt tornázunk, jobb időben hetente egyszer kerékpártúrázunk is – mondta el a klubvezető és hozzátette: nem sok hasonló közösség működik az országban, csak egy fővárosi özvegyklubról tudnak. Azért választották az egyesületi formát és vették bele nevükbe a nyugdíjas szót is, mert így jobbak a pályázati esélyeik, s tagjaik mintegy fele tényleg nyugdíjas. Honlapjuk mégis már kétszer is díjat nyert (www.egyedulelok-nyugdijasklub.egalnet.hu).

– Életem legnehezebb szakaszában, amikor megözvegyültem, amikor a legnagyobb szükségem volt rá, akkor nyújtották felém segítő kezüket a klubtagok. Meghívtak egy közös nyaralásra. Nehezen mondtam igent, mert úgy éreztem, nem illik ilyet tenni ilyen helyzetben. De életem egyik legjobb döntése volt, hogy mégis elfogadtam. Sokat segített a többiek vidámsága, azoknak a tapasztalatai, akik átéltek hasonlót. Azóta én is járok a heti összejövetelekre, annyira vonzó a légkör, ki nem hagynék egyet se. Torna előtt, után megbeszéljük gondjainkat, élményeinket, így testben-lélekben megújulunk, megkönnyebbülünk. Erőt adó, családias közösség a miénk – mondta el Sinkó Elizabeth.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjel-nappal szabálytalanul parkoló furgon a győri Kassák utcában - fotó

Tudósítónk szerint a fehér furgon három napig bosszantotta a többi autóst a győri Kassák Lajos… Tovább olvasom