Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Eddig nem vittek vissza tűzijátékot

Győr-Moson-Sopron - Szombaton még vissza lehet vinni a nyakunkon maradt II–III. osztályú tűzijátékokat, holnaptól viszont már 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják azt, akinél ilyesmit találnak. Tippeljük meg, hányat vittek vissza eddig...
A válasz természetesen: egyet sem, legalábbis az biztos, hogy pusztán a jogszabály kötelme miatt nem térnek vissza a vásárlók a kijelölt árusítóhelyekhez. Olyan fordul csak elő elvétve, hogy hibás vagy annak vélt termékkel keresik fel a megye 24 sötétkék konténerének valamelyikét.

Az egyik győri áruház előtti árusítóhelyen például egy tűzijátékos dobozzal tért vissza az a vásárló, aki puskapornak nézte a veszélyes anyagot elszigetelő agyagréteget. A konténereken egyébként feltüntették a félfogadás időtartamát, míg több helyen bent, az adott áruházban kérhetünk segítséget.

Balázs Péter, a megyénkben 8 árusítóhelyet működtető HSW Pirotechnikai Kft. ügyvezető igazgatója szerint a forgalom körülbelül fele volt a tavalyinak, ezt az igazgató a vásárlók anyagi helyzetével, valamint az Ausztriából és Szlovákiából behozott terjesztéssel magyarázza.

A megyei központú cég öt konténert Győrben, egyet Mosonmagyaróváron, egyet Csornán és egyet Kapuváron üzemeltet, ezek közül egyik helyre sem vittek vissza hibás terméket. Az egyetlen reklamáció a társaság kecskeméti telephelyére érkezett. Az pedig már nemcsak fehérholló-ritkaságú, hanem szinte kizárt, hogy a vásárló olyan terméket vigyen vissza, amiért pénzt adott és még működik, vagyis hiábavaló a széles körű propaganda. Gondolkodhatunk persze egy pillanatra az ő fejükkel is: hiszen jogszabály ide vagy oda, egy II. osztályú rakéta semmivel sem veszélyesebb január 6-án, mint december 31-én – hacsak a bírság veszélyével nem számolunk. Az osztályoknál megállunk egy pillanatra, hiszen többször írtunk arról, hogy szilveszterre feloldották a tilalmat a III. osztályú termékekre vonatkozóan, a vásárló mégis azt tapasztalta, hogy ilyesmit nem kaphat legálisan. A jogalkotó sajátos humorérzékével vagy a véletlennel van-e dolgunk: ezt a kormányrendeletet december 20-án léptették életbe, s a forgalmazók jó része – a korábbi szigorúbb rendelkezés ismeretében – csak a II. osztályra kért engedélyt. Így hiába volt az engedmény, nemigen élhettek vele a hangosan szilveszterezők.

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 17 feljelentést tettek rendőrkollégái a közúti ellenőrzések során talált termékek miatt. Mint arról többször is beszámoltunk ugyanis, a hatóanyag mennyisége alapján a II. és III. osztályba sorolt pirotechnikai termékeket csak december 28-tól lehetett Magyarországon tartani, s mindössze 12 órán át indíthatták el őket a szilveszterezők. A petárda más eset: azt egyáltalán nem tarthatnánk magunknál, mégis volt, akinél 5 dobozt találtak a rendőrök. Ugyanakkor a tiltott robbanószer eldurrogtatása miatt nem érkeztek lakossági panaszok az idén – tudtuk meg a hatóságtól. Eljárást kettőt indítottak – sajnos mindegyik közismert az olvasók előtt, hiszen súlyos baleset származott a robbantásokból Sopronban.

Balázs Péter egyébként úgy látja, nem a tűzijáték vagy a rakéta a veszélyes, hanem az emberi fegyelmezetlenség és figyelmetlenség. Ezért szerinte igen időszerű volna egy propaganda-hadjárat ezek használatáról is. Tipikus hiba például, hogy a földbe szúrnak, kerítéshez vagy máshoz rögzítik a rakétát s így az ellenállás miatt az nem tud elszabadulni, s a szemünk előtt robban fel.

Olvasóink írták

  • 2. kru 2008. január 06. 12:13
    „Ja, aztán erről csámcsog napok óta a lakájmédiam, meg a retek klubb....szánalmassak!”
  • 1. titi 2008. január 05. 11:58
    „Az volt egy idióta akinek ez a törvény kipattant abban a barom agyában.
    És 500 évig nem fogják megváltoztatni,sem büntetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kisalföld a vásárlókért

Győr-Moson-Sopron - A vásárlásaikkal, a szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos kérdéseiket,… Tovább olvasom