Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Drágán ballagnak ma el a diákok

Győr-Moson-Sopron - A korai ballagások sem enyhítették a szülők kiadásait, idén jóval többet fizethetünk a „búcsú napjára". Ez ma akár 90 ezer forintjába kerülhet egy családnak, amiben még nincs is benne az ajándék és a bankett.
Több iskolában is jártunk, rögtönzött közvélemény-kutatást végezve a ballagási szokásokról és költségekről. Amit egyből megállapítottunk, hogy egy szerényebb esküvővel vetekszik egy diák ballagása, akár lányról, akár fiúról beszélünk. Természetesen intézményenként számos eltérő példával találkoztunk: van, ahol az árak a csillagos égig emelkednek, és akad olyan osztály is, akik kevesebből is megoldották az ilyenkor szokásos kiadásokat. A Hild József Építőipari Szakközépiskola 12. a osztályában például a diákok maguk készítették a tablójukat, tízezreket spórolva ezzel.


Öltöny, sminkes, szerenád

– Egy építésztanuló, akinek fantáziája és térlátása van, ne bízza mesteremberre ezt a feladatot – hangsúlyozta az osztályfőnök Sebők Tibor, aki hozzátette: a másik évfolyamon a háromszorosáért – több mint 100 ezer forintért – csináltatnak tablót.

Majd jöhet a többi: kosztüm 20–25 ezerért, öltöny közel 30 ezerért, a tanároknak ajándék és a tablókép több mint 10 ezer forintért. Aztán ismét kinyithatjuk a tárcánkat, a szerenád (busszal) körülbelül 40 ezerbe, a fodrász, kozmetikus, manikűrös és (lányoknak) sminkes (körülbelül) 5–5 ezerbe kerülhet – és, még ajándékokat nem vettünk.

– A ballagási öltönyünk extrább, így fejenként közel 30 ezer forintot fizettünk érte. A lányok háromrészes szaténkosztümben ballagnak, a ruhájukra 20–25 ezret költöttek – mondta el kérdésünkre a Vocational Academy 13. b osztályos végzős tanulója, Köpeczi-Bócz Benjamin.
S hogy ellenpéldát is említsünk: a Kazinczy Ferenc Gimnázium ballagó diáklányai négyezret „áldoztak" a ruhára.

– Iskolánkban mindenkinek matrózblúzban kell lennie, így csak „egyenszoknyára" kellett beruháznunk. A fiúk az öltönyükért 20 ezret fizettek, az inget pedig 5-ért vásárolták – tudtuk meg Kelemen Krisztinától, a 12. a osztálypénzfelelősétől.

A luxuscikkek mellett (autó, utazás, lakás) idén is nagy sláger az ékszer. Fotó: Krizsán Csaba
A luxuscikkek mellett (autó, utazás, lakás) idén is nagy sláger az ékszer. Fotó: Krizsán Csaba

Tetoválás, Kanári-szigetek

Mint minden évben, idén is pénzt, elektronikai eszközöket és ékszereket várnak ajándékként a fiatalok. A Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola végzős diákjai, Kromszián Tamás, Franczia Odett és Markó Zsanett sem számítanak másra: szerintünk a „zöldhasú" vagy a plasztikkártyán kamatozó összegek mindig jól jöhetnek a későbbiekben. Azonban az utóbbi két hölgy személyautó-jogosítványra szeretné fordítani a kapott bankjegyeket. Drágább ajándékokra is volt példa: Soós Melinda többek között egy laptoppal és egy kétszemélyes, Kanári-szigetekre szóló repülőjeggyel lesz gazdagabb. S ez még mind semmi: van, aki személyautót, motort vagy egy lakást tudhat majd magáénak az érettségi megszerzésekor. Ezenkívül népszerűek az ajándék tetoválások, piercingek és a plasztikai műtetek is. Győr egyik felkapott tetoválójánál, Süninél többen megfordulnak ilyenkor: többnyire testvérek, barátok-barátnők állják a beavatkozás költségeit.
– Általában 15–20 ezer forintért szoktak „varratni", a manapság megszokottnak mondható, kisebb motívumokat – mondja.


Egyszerűbb, ünnepélyesebb

S ha már a szükségszerű kiadásokon túl van a család, akkor jöhet az éttermi számla... A gyors felmérésünkben kiderült, hogy a középiskolás osztályok több mint fele vendéglőben ünnepli a „nagy napot". Jól tesszük, ha legalább 5–6 ezer forintot számolunk egy személyre, tehát egy népesebb családnál 60 vagy akár 150 ezer forintra is rúghat az összeg.
– Nem férünk el otthon, ezért döntöttünk a vendéglő mellett. Egyszerűbbnek és ünnepélyesebbnek tartom – jegyezte meg a Kazinczy-gimnázium 12. a osztályos diákja, Karli Hajnalka.

Szalai Tamástól, a győri Nádor és Szalai vendéglő tulajdonosától megtudtuk: éttermeiben már minden hely foglalt. Jellemzően a ballagás időpontjától függően választanak menüt; a későbbi órákban – a vacsora előtt – az előétel is gyakori.

– Ajánlott fél vagy akár egy évvel korábban időpontot kérni... Ballagási ebédnél, vacsoránál fejenként körülbelül 3–4 ezer forinttal számolunk, ami tartalmaz egy üdítőt is – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 16. orgona 2008. május 04. 23:03
  „Nem ertem miert kell oly nagy dobra verni a ballagast?Gyermekünk befejezi az iskolat,ami igy is sokba kerül a szülöknek!Csak azert mert szokas es egy szep esemeny,na meg üzlet is valahol meg nehogy a szomszedok megszoljanak tehat jol megy a Magyaroknak, mert azert is megmutatom , ha közben mergelödök is de nem mutatom mert ez a szokas!!!!”
 • 15. egy ballagó 2008. május 03. 01:12
  „"Ez ma akár 90 ezer forintjába kerülhet egy családnak, amiben még nincs is benne az ajándék és a bankett." << ha csak a sulis dolgokat vesszük, még akkor se takarta be a 100 ropi! Pedig nem szálltunk el szerintem, a tanárok csokra pl max 2000 ft volt, még ofő is 3000-ért kapott. Aztán még erre jön rá az otthoni ünneplés. Minden házi készítésű volt, és még így is....
  A ruhához csak annyit, hogy ahol a matrózblúz a szokás, ott persze, hogy jobban jönnek ki...
  Még egy utolsó: "tanároknak ajándék és a tablókép több mint 10 ezer forintért" << jóval több, persze fejenként értve.”
 • 14. titus 2008. április 29. 22:46
  „Rohadt mocskos gazdagok vagyunk!
  Lényeg a rongyrázás!
  Ezek életbevágó fontos dolgok!!!!!!!!!!!!!!?”
 • 13. BABA-ROZSA 2008. április 29. 18:30
  „szia *olvaso* ! Teljessen egyett ertek a cikeddel! Szerintem a szuleinket,nagyszuleinket is illo lenne koszonteni,mert minden tiszteletet az ovek! Szerintem a nagyobb daridozas nelkul is lehet unnepelni,otthon,csaladias legkorben! Azokkal ertek egyett,es nem 30-40- ezer forintos kosztum,oltonyokben rivalizalnak! Buta emberek. A legszebb szamomra *matroz bluz*. 70 evvel ezelott ezt hasznaltak europa szerte,es tobb orszag koppintotta le az europaiakrol vilagszerte,amit a mai napig hasznalnak!!!!!! hagyomany!!!!! Ne veszitsuk el!!!!! A legszebb a matrozbluz,egyszeru sotet szinu szoknya,egyszeru tiszta cipo!”
 • 12. Sika 2008. április 29. 17:51
  „A szülőn múlik a dolog. Mert lehet sok játéka és nagy ajándéka egy gyereknek. Ha valaki megteheti miért ne venné meg az ajándékot. Ha jól nevelte a gyereket tudnia kell a világ valós értékeit és ezt akkor is meg lehet tanítani neki törődéssel, szeretettel ha közbe szép ruhákba jár és sok játéka, később felszerelése van a gyereknek. Attól még nem pocsékol, nem követelőzik de mégis elmondja a vágyait, értékes tagja a családnak, érző ember, aki igenis vágyhat dolgokra amiért sokat tesz. De ismerni kell a gyereket és törődni vele. És akkor helyén lesznek a világ értékei a szívében, ez a lényeg véleményem szerint. És nagyon nehéz dolog ez, amikor megveheted neki, persze nem irreális dolgokat de sokmindent. De látni kell azt is hogy attól mert valakinek nincs ilyen nem kevesebb ember, de el is kell fogadni, attól hogy neki van nem kevesebb ember.”
 • 11. alkiv 2008. április 29. 17:47
  „Hogy a szülőket miért nem ünneplik:

  "Nekem az is elég hogy létezel"”
 • 10. mtt 2008. április 29. 13:34
  „jó a cikk, sajnos minden drága. Mi az otthoni ünneplést választottuk, igaz egyáltalán nem volt olcsóbb, előétel, második fogás, süti, üdítő, kávé, bor, stb. Fejenként kb:3000 Ft/fő lett a kltsg.vetés, ennyi betakarta. De utána még én mosogatttam!!!! Jövőre, ezt a hibát nem követem el, egy szülő, akármennyire is szegény, a gyereke ballagását megünnepli. Ha kell, szerényen, de biztos vhogyan. ( Köztük én is)”
 • 9. olvasó** 2008. április 29. 13:13
  „Szerintem az,hogy egy gyerek eljut idáig,azt a szüleinek is
  köszönheti,mert ők azok,akik megteremtik a szükséges anyagi javakat
  a továbbtanuláshoz.Őket miért nem köszöntik és ünneplik ? Pedig a
  szülők azok,akik a legjobban megérdemelnék az elismerést azért,mert
  becsülettel nevelik gyermekeiket és ők nem várnak
  ellenszolgáltatást,elismerést és legfőképp ajándékokat,mert
  csemetéjük eljutott a ballagásig. Ezt én sokkal többre tartom,mint
  azt,ha valaki elvégez egy iskolát.Van valami ami a legdrágább az
  életben és ezt nem lehet pénzzel és ajándékokkal pótolni,inkább
  abból kapjon szülő és gyermek többet.... .....és ez a SZERETET.”
 • 8. andy 2008. április 29. 12:12
  „Van igazság véleményedben!
  Szerencsére gyermekeim belátóak,nem követelőzőek,nem akarnak versenyezni,hisz tisztában vannak helyzettel,s azzal is mi az mit anyagilag nem engedhetünk meg,mert meghaladja lehetőségeinket,s szerncsére nem külsőségeknek élnek :) Igaz tőlünk sem ezt tapasztalják :) Hidd el mincsenek lemaradva semmiről,s tulajdonképp talán beosztani is könnyebb lesz majd jövedelmüket azáltal hogy ezt ők már megtanulták gyerekkoruktól kezdődően.Nincs ebbe semmi szégyellnivaló!Sem nekik,sem nekünk!Mindig is voltak tehetősek,voltak átlagszinten élők és sajna szegények is.Ez az élethez tartozik.Nem hiszem,hogy boldogabbak azok a gyerekek,kinek anyagilag minden megadott!De ez már értékrend kérdése!Ne akarjunk mások lenni,mik vagyunk s ne vágyódjunk máséra,akkor nincs irigység s felesleges követelőzés sem!”
 • 7. tricse 2008. április 29. 11:58
  „Andy tudod hol van ebben a legnagyobb buktató? Ott hogy az a gyerek akinek a szülei ezt megengedhetik,meg az a gyerek akinek a szülei adóssághegyeket vállalnak be erejükön felül a látszat megőrzése miatt,na ezek a csemeték határozzák meg azt a trendet amit ha a gyereked nem tud jövetni akkor egy olyan kasztba kerül ami ha nem is szégyen,de nem is előny! Na most ezt látni egy szülőnek szívfájdító és még ha nem is követelőző tipus a gyermek akkor is érzed a napi kis elszólásokból,hogy mint szülő "megbuktál"! Sajna a mai világban a pénz és a látszat az uralkodó,adhatsz te szeretetet,törődést--azzal nem lehet menőzni a többiek előtt!
  Megette a fene!”
 • 6. andy 2008. április 29. 11:14
  „Tricse azért van ez így,mert szülők többet akarnak adni anyagilag gyermekeiknek,mit ők kaptak gyermekkorukban szüleiktől,közben ebbe a pénzhajhászos életben viszont pont azt nem sikerül szülőknek gyermekeiknek átadni,mit őt kaptak szüleiktől....Törődést,szeretetet,odafigyelést,emberi értékeket,stb...Vanak olyan szülők,kikre ez nem vonatkozik,azok ne vegyék magukra véleményem :)”
 • 5. tricse 2008. április 29. 09:40
  „persze mindenki ünnepeljen ahogy akar és amire telik

  nekem a manikürös,meg a sminkes verte ki a biztosítékot per 5000-ért

  minek?”
 • 4. Accentos 2008. április 29. 09:31
  „Persze,hogy a mai fiataloknak fogalmuk sincs a pénz értékéről,amig anyuka,apuka a feneke alá tolja a dolgokat.majd minden iskola,fősuli,egyetem stb után 24-25 évesen végre eljutnak életük első munkahelyére,és azt gondolják,hú de okosak vagyunk,közben hiányzik némi tapasztalat,értem ezalatt a munkához és az emberekhez való hozzáállást.nem az irigység beszél belőlem,mert 15 éve az én ballagásomat is megünnepeltük.sosem voltunk tehetősek,de a szüleim kitettek magukért:ruha,virágok,ebéd a családnak,tablóra,erre-arra pénz,stb,ez is áldozattal járt részükről.elvégezzük az iskolát.na és? bizonyítani kell az életben,akkor van mit ünnepelni,ha már valamit letettünk az asztalra.tanulni muszály,s a feltételeket a szüleink biztosították.ezért tulzásnak tartok kocsit,lakást,persze mindenkinek más az értékrendje...”
 • 3. egy volt ballagó 2008. április 29. 08:38
  „Én 20 éve ballagtam és már akkor is volt olyan osztálytársam aki autót kapott,sőt volt olyan is aki saját lakásból járt be a középiskolába tanulni.Tehát nem most kezd el kiéleződni az "osztály és a személyi kultusz"."Pénzes zsákosok" mindig is voltak csak akkor az újságok nem írhattak róla ilyen cikkeket.Aki megteheti miért ne bulizna?Ha majd az én lányom ballag,igaz,hogy nem étteremben,de mi is megünnepeljük.Ez a szokás, csak van aki nagyban ünnepel,van aki kicsiben.Én kicsiben,de nem zavar,hogy mások ezt nagyban teszik.SOK SIKERT KÍVÁNOK A BALLAGÓKNAK!”
 • 2. matriné 2008. április 29. 07:49
  „Hát igen az "urhatnám polgárság" ismét kitesz magáért! Ha nem barokk -buli, akkor egyre drágább felhajtást gerjesztenek a pénzes zsákosok! Sokan megtehetik, hisz e rendszer nem ellenőrizteti hatásosan sem a fekete sem a szürke munkaviszonyokat! Sőt az osztalékos rendszer meg egyenesen tetszik nekik, hisz a vezetőink sem a megdolgozott pénzükből aprítják a tejbe valót! Már most kiéleződik az "osztály és a személyi kultusz" azaz a Pénz, Hatalom és a protekciós kasztrendszer kezdete.”
 • 1. tricse 2008. április 29. 07:40
  „kozmetikus,manikűrös,sminkes????

  ááááááááá


  ez fájt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszok, vonatok: egyre kevesebb az utas

Magyarország - A helyi buszokról minden hetedik, a vonatokról és a helyközi buszokról minden… Tovább olvasom