Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Dog disc: a te kutyád is bevállalná? (VIDEÓVAL!)

Győr - Villámgyorsan rohan a korong után s boszorkányos ügyességgel kapja el a levegőben Fly, „aki" gazdájával indulási jogot szerzett az új keletű sportág világbajnokságán. .
A versenyeken a gyorsaságot, az ugrásokat és az atletikusságot is díjazzák.

Négy border collie – ez a fajta a sportág egyik legeredményesebbje –, négy energiabomba robban egyszerre a dunaszentpáli sportpályán, ahol dr. Heiczinger Judit éppen kedvenceivel gyakorlatozik. Mert a kutyafrizbi, azaz a „dog disc" nem holmi bohóckodás, hanem immár sportág, s bár kis hazánkban csak másfél éve jelent meg, Nyugat-Európában már tíz éve űzik.

Köztük a körülbelül negyven magyar versenyző egyike, dr. Heiczinger Judit, aki kutatóorvosi munkája mellett a sportág szeptemberi világbajnokságára is kijutott.

Hogy a választott kategória, a „distance accuracy" – azaz „távolság és pontosság" – milyen képességet követel kutyától és gazdijától, rögtön demonstrálják is.

Edzés: Dr. Heiczinger Judit kutyái annyira élvezik a frizbizést, hogy gazdájuk szerint képesek lennének a végkimerülésig ugrálni. Fotó: Krizsán Csaba
Edzés: Dr. Heiczinger Judit kutyái annyira élvezik a frizbizést, hogy gazdájuk szerint képesek lennének a végkimerülésig ugrálni. Fotó: Krizsán Csaba


– A versenyen egy percünk van, ebbe kell minél több dobásnak beleférnie. A 45 méteres pályát öt zónára osztják, minél távolabbiban kapja el a kutya a frizbit, annál több pontot kap. Pontozzák a gyorsaságot is, ha pedig úgy kapja el a korongot, hogy mind a négy lába a levegőben van, azért pluszpontok járnak – magyarázza Judit, miközben négylábú versenyzőtársa rögtön be is mutat egy maximumpontos gyakorlatot. A taktika sem mindegy, hiszen több rövid, látványos dobással ugyanannyi pontot lehet elérni, mint kevesebb hosszúval – a kérdés az, az adott kutya éppen miben erős...


Videó a helyszínről: Cseh Róbert


Fly-nak, a család legügyesebb kutyájának nem is kell a korongot, elég a gazdi mozgását figyelnie, hogy pontosan kiszámítsa, hova és mikor érkezik a frizbi. Futását hatalmas ugatás kíséri – a többiek hangosan méltatlankodnak, amiért őket addig megkötik a pálya szélén.

– Erre szükség van, különben olyan elementáris erővel vetnék magukat mind a négyen a frizbi után, ami már balesetveszélyes – magyarázza Judit. Erre egyébként is figyelni kell, a nagy ugrások ugyanis – fejmagasságig szinte helyből felugranak – nem kímélik a kutyák ízületeit.
A másik kategória, a „free style" talán még látványosabb, abban öt koronggal, zenére koreografált mozgással bizonyítja a páros a zsűrinek az atletikusságot, az ügyességet és az összhangot. Utóbbi eléréséhez a gazdinak is edzenie kell – többet, mint a kutyának –, a helyes dobás ugyanis nem könnyű a speciális, hajlékony korongokkal. Az ebeknek pedig vérükben van az apportírozás, amit kezdetben gurítással fejlesztenek.

Az őszi világbajnokságra négy magyar versenyző jutott ki – Judit egyedüli vidékiként –, kiutazásuk azonban egyelőre kétséges, a verseny ugyanis az amerikai Tennessee államban lesz. Dr. Heiczinger Judit reméli, hogy kutyabarát szponzorok segítségével hamarosan az egész világ előtt bizonyíthatják rátermettségüket.

Olvasóink írták

  • 1. JuditandFly 2008. július 16. 21:34
    „Köszönjük a Kisalföldnek a lehetőséget a bemutatkozásra, reméljük mások is kedvet kapnak ehhez a sporthoz. Aki így érzi, keressen nyugodtan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadkender a horgász- tanyán

Győr-Gyirmót - A győri kapitányság felderítő alosztálya nyomozóinak információi alapján fogta el a… Tovább olvasom