Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Díjat kaptak: Az Audié a legnagyobb magasan csüngő gyümölcs

Győr - Környezeti Megtakarítási Díjakat adtak át kedden délelőtt Budapesten azoknak a cégeknek, amelyek takarékos gazdálkodással hatékonyan részt vettek a környezet védelmében. A három éven túl megtérülő intézkedések kategóriában első díjat kapott az Audi Motor Hungária Kft. és a Bühl Hungária Kft.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Környezeti Megtakarítási Díjakat adott át kedden délelőtt Budapesten, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért éves konferenciáján azoknak a cégeknek, vállalatoknak, akik javulást értek el anyaggazdálkodásukban, csökkentették energia- és vízfelhasználásukat, kevesebb hulladékot termeltek, és ezzel kevésbé szennyezték a környezetet.

„A nagyra törő célok megvalósítását kicsiben kell elkezdeni. A sok kicsi lépésnek többszörös haszna van: egyrészt hozzájárul a környezet védelméhez, másrészt a csökkenő erőforrás-felhasználásnak gazdasági előnyei vannak, harmadrészt, és hosszútávon talán ez a legfontosabb, hozzájárul a szemléletformáláshoz." -mondta el köszöntőjében Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor átadta az amazonit kövekkel díszített fát ábrázoló Környezeti Megtakarítási Díjakat kedden délelőtt Budapesten, a KÖVET XIII. „Innováció a környezetvédelemben" című konferenciáján. A KÖVET Egyesület 2008-ban hetedik alkalommal hirdette meg a Környezeti Megtakarítás Versenyt, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehetett nevezni.

A Környezeti Megtakarítás Díj – melyet 2003 óta oszt ki az egyesület- megalapításának célja annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy a „több környezetvédelem több pénzbe kerül". Ennek alátámasztására a KÖVET 2002 óta az Ablakon bedobott pénz című évente megjelenő esettanulmány-kötetében összegyűjtött 294 olyan megvalósult intézkedést, amelyek egyszerre hoznak környezetvédelmi és gazdasági hasznot. A 294 környezetvédelmi intézkedéssel járó anyagi megtakarítás évente 18,75 milliárd forintot jelent a cégek számára. A vállalatok megspóroltak 730 GWh energiát, 18 ezer tonna kén-dioxid nem jutott ki a levegőbe, és 544 tonna lúg felhasználását váltották ki. Az intézkedések nagy része semmilyen beruházást nem igényelt, szervezéssel vagy a munkatársak környezettudatosabb viselkedésével érték el.

Idén 16 cég indult a pályázaton, összesen 57 környezetvédelmi intézkedéssel. Szabó Imre díjat adott át a „Kisvállalat" kategória győztesének, a G&G Növényvédelmi Kft-nek, a „Legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs", azaz a 3 éven belül megtérülő intézkedések kategória nyertesének, az Axellia Gyógyszervegyészeti Kft.-nek, illetve a „Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs", azaz a 3 éven túl megtérülő intézkedések kategória első helyezettjének az Audi Motor Hungária Kft.-nek és a Bühl Hungária Kft.-nek. A G&G Növényvédelmi Kft. tevékenységének célja növényvédelmi szolgáltatások nyújtása és a vasúti pályák gyomirtása. A cég fejlesztéseinek köszönhetően 36 000 literrel kevesebb vegyszert juttatnak ki évente a környezetbe, ami 100 millió forint éves megtakarítást eredményez. Az Axellia Gyógyszervegyészeti Kft. sok területen egyszerre ért el környezetvédelmi szempontból jelentős javulást. Az egyik leglátványosabb eredményt az oldószer visszaforgatásával tudták elérni. 2004-ben dolgozói ötlet alapján egy addig nem használt készülékcsoport átalakításával és technológiába illesztésével lehetővé vált az oldószerek hulladékból való visszanyerése. Ezzel az oldószer felhasználást éves szinten 5888 tonnával, az elszállítás kiiktatásával üzemanyag felhasználásukat 29200 tonnával sikerült csökkenteni. Az Audi Motor Hungária Kft és a Bühl Hungária Kft. által benyújtott pályázat a két cég gyümölcsöző együttműködésének bizonyítéka. Már 8 éve sikeresen működtetik belső, szelektív hulladékgyűjtési és logisztikai rendszerüket. A technológia bevezetése évi 10,5 millió forintos megtakarítást és 1000 tonna hulladékcsökkentést eredményez. Az „Innovációs különdíjat" idén a Holcim Hungária Zrt. kapta, a díjat a Magyar Villamos Művek Zrt. képviselője adta át a vállalatnak. A cég a 2007-ben üzembe állított filterpor visszaforgató berendezése segítségével a cementgyártás során keletkezett pormennyiséget majdnem teljes mértékben tudja újrahasznosítani, így éves szinten 50 ezer tonna portól mentesíti a környezetet és ezzel évi 40 millió forintot takarít meg. A Környezeti Megtakarítás Díj azon túl, hogy magas erkölcsi elismeréssel jár egyike azon hazai környezeti-vállalati elismeréseknek, amelyekkel a nyertesek továbbjuthatnak az Európai Bizottság „Európai Üzleti Díj a Környezetért" elnevezésű versenyére.

KVVM Sajtóiroda

Olvasóink írták

 • 3. nemtudhatom 2008. október 29. 10:20
  „Valóban szelektív a hulladékgyűjtés az Audiban,de én még életemben nem láttam ennyi papír és műanyaghulladékot mint ott és csak remélni merem,hogy azt a sok fát aminek el kell ezért pusztulnia valahogy újratelepítik!
  Hacsak ki nem találtak valami okosságot és nem fából készítik azt a rengeteg papírt!:)”
 • 2. Mazoratti 2008. október 29. 08:11
  „Horváth úr ezt már megszokhatta volna a kisalföldtől ,hogy a cikkeik 80 százaléka légbőlkapott,agyonkreált,cenzúrázott aminek a sajtószabadsághoz semmi köze.Most adhatnak díjat az Audinak is a megyében a legtöbb embert elküldött cége címén is.”
 • 1. Horváth László 2008. október 28. 22:13
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  A cikk címe nem teljes, a díjat ugyanis az Audi Hungaria Motor Kft. és a Büchl Hungaria Kft. közösen kapta, a közösen benyujtott pályázatra. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi cég is győri, célszerű lenne már a címben megemlíteni, pontosan fogalmazni. A cikk több pontatlanságot tartalmaz (pl. 1000 tonnával kevesebb hulladék kibocsátás), ha pontos információkat szeretnének megírni, a két cég szívesen áll rendelkezésükre.
  Tisztelettel,
  Horváth László”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázra emelkedő ponthatár?

Győr-Moson-Sopron - Az egyetemek nagy részének valószínűleg komoly érvágást jelentene, ha a… Tovább olvasom