Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Digitális földi sugárzás: a megyében decembertől

Régió - Megyénkben (mint az ország néhány más részén is) már december 1-jétől elérhető lesz a MinDig TV-s földfelszíni digitális szolgáltatás a Kab-hegyi adótoronyról. Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár térsége elérhetőségét tovább fogja javítani a 2009-ben üzembe álló győri és a 2010-től működő soproni adótorony.
Nyakunkon a jövő, jön a digitális televíziózás – írtuk az év elején. Nos, ennek már tapasztalható jelei vannak.

Az ígéret szerint a MinDig TV emblémájával találkozhatunk majd azokon az eszközökön, melyek a digitális vételre alkalmasak.

Hétfőn megkezdődött a Kab-hegyi adótorony rekonstrukciója, ez volt az oka például annak, hogy úgy fél napig nem lehetett fogni az m1, az RTL Klub és a TV 2 műsorát. Ez a három csatorna az (a magyarok közül), amely nem műholdas, hanem földfelszíni sugárzással, egyszerű antennával vagy szobaantennával is kódolatlanul, tehát ingyenesen fogható.


Csak tíz százalék műholdas

Részletes technikai ismertetés helyett csak annyit: a hagyományos analóg és a digitális sugárzás között minőségben szó szerint is ég és föld a különbség. A digitális (DBV-T) műsorszórás elsőként Nagy-Britanniában indult meg 1998-ban. A legtöbb nyugat-európai országban már készítik a terveket a digitális rendszerre való végleges áttérésre és az analóg szolgáltatások fokozatos megszüntetésére. A tervek szerint 2010-re már többségében digitális rendszerek üzemelnek majd, 2015 után pedig csak digitális műsorszórással számolnak az unióban.

Magyarországon földfelszíni analóg sugárzással egy közszolgálati és két kereskedelmi csatorna műsora vehető. A közszolgálati m1 lefedettsége 97%, míg a kereskedelmi TV 2 és RTL Klub egyaránt 86%-os lefedettséggel rendelkezik országosan. A műholdas televíziózás a nyolcvanas évek végén jelent meg hazánkban, valójában a kilencvenes években terjedt el. Ma a háztartások 10%-a rendelkezik műholdas vétellel. A háztartások 53%-a valamely kábelhálózathoz csatlakozik, ami úgy 1,9 millió előfizetőt jelent.


Set top box kell

A magyar tévénézők több mint 20 százaléka, mintegy 800 ezer ember szoba- vagy tetőantennával nézi az adásokat. Felmérések szerint e csoportban többségben vannak az alacsony jövedelműek, az ötven felettiek és a kistelepülésen élők.

A földi sugárzás még mindig tömegek számára jelenti a televíziózás egyetlen lehetőségét. S ha pénzük vagy lehetőségük nincs is a „szupertechnikára", érthető, ha ők is jobb minőséget szeretnének. Kérdés, hogy a digitális műsortovábbításra való átállás milyen helyzetet teremt számukra. A digitális műsor vételére a jelenleg használt antennák alkalmasak, azonban a hagyományos tv-készülékek nem. Azokhoz egy vevődekóderre van szükség, amely az antennára érkező digitális jeleket feldolgozza, és átalakítja a hagyományos tv-készülék számára alkalmas analóg jellé. Ez a set top box, többféle kapható belőle, 5–10 ezer forint közti áron. Kaphatók már olyan televíziók is, amelyek analóg és digitális műsorok vételére és más szolgáltatásokra is alkalmasak, ezek azonban egyelőre még drágák.


Ingyenesek maradnak

A földfelszíni digitális televíziós hálózatok üzemeltetését elnyerő Antenna Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója, Tóth András elmondta: a MinDig TV (mindenhol digitális tévé) elnevezésű digitális földi kereskedelmi szolgáltatás idén december 1-jével indul Budapest, Kab-hegy és Szentes adóállomásokról MPEG-4-es formátumban.

Két úgynevezett multiplexről lehet beszélni. Az „A" jelű multiplexre kerülnek a díjfizetés nélkül fogható műsorok, vagyis a Magyar Televízió nagy felbontású programjai és mellettük a Duna TV, valamint nagy valószínűséggel a Magyar ATV és a Hír TV csatornái. A „C" jelű multiplex jóvoltából lesznek láthatóak minden bizonnyal a szintén „ingyenes" Viasat 3 és a Humor 1 programjai. Az még kérdés, hogy a további lehetséges csatornákon mit és mennyiért sugároznak majd. 2012-től már csak a digitális földfelszíni televíziózás működik, vagyis az analóg sugárzás 2011 végéig teljesen megszűnik, s az év végére két új multiplexen, a „D"-n és az „E"-n megkezdődő műsorsugárzás is nézhetővé válik a lakosság, 96, illetve 95 százaléka számára.

A legfrissebb hír, tudtuk meg Tóth Andrástól: a TV 2 és az RTL Klub is felkerül az ingyenes digitális földfelszíni sugárzású platformra. Ezek kereskedelmi csatornák, de nem akarnak kimaradni ebből a rendszerből, még akkor sem, ha minden bizonnyal a lakosság legszegényebb rétegei választják majd ezt.

Olvasóink írták

  • 1. Vodnyánszky Norbert 2008. október 15. 17:56
    „Éljen! Éljen! Hajrá! Na végre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri sikerek a show-táncok Európa-bajnokságán

Október 2–3–4-én rendezte meg a Nemzetközi Tánc Szövetség (IDO) és a Magyar Divat- és… Tovább olvasom