Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Defibrillátor a tűzoltóknak

Győr - A focigála bevételéből,600 ezer forintból defibrillátort vásárolt a Rotary Club Győr. Az újraélesztésre szolgáló félautomata készüléket a győri tűzoltóságnak adományozta.

A reggeli váltás és az Erőt, egészséget! köszöntés után, de még a felszerelés ellenőrzése, a fékpróbák előtt a garázsukban felsorakozott győri tűzoltók a minap átvehették a jótékony szervezet adományát.

– Napjaink hírességeinek hirtelen szívhalála elgondolkodtatott. Nekünk miért nincs defibrillátorunk? Utánanéztem és kiderült: voltak ilyen kezdeményezések, de hiányzott a pénz. Ezután bárhova bekopogtattam emiatt, mindenhol segítőkészen fogadtak, de érdekes módon meg is lepődtek, hogy nincs a járműveinken ilyen készülék. A Rotary pedig magáénak érezte a nemes feladatot – mondta el a Kisalföldnek Kocsis Imre tűzoltó, akinek ötlete nyomán megvalósult a focigála és az adományozás.

Az első győri Rotary klub tagjai adták át a defibrillátort a tűzoltóknak.
Az első győri Rotary klub tagjai adták át a defibrillátort a tűzoltóknak.

A tűzoltók berendezés nélkül is meg tudják kezdeni az újraélesztést lélegeztetőballon segítségével, de a defibrillátorral a bevetési lehetőségeik szélesednek. Előfordul, hogy előbb érnek oda a baleset helyszínére, mint a mentősök, vagy hogy égő épületből, összeroncsolódott járműből kell kimenteni a bent rekedteket. A géppel életeket menthetnek és saját biztonságukat is erősíti a készülék. Volt példa rá, hogy szolgálat közben a kollégájuk infarktust kapott. Erről Szüts György megyei katasztrófavédelmi igazgató és Tolnai László győri parancsnokhelyettes beszélt.

Kosár Dezső, a Rotary Club Győr Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dombi László, a klub elnöke lapunknak elmondta: az eszköz megvásárlásánál ügyeltek arra, hogy megegyezzen, kompatibilis legyen a mentőszolgálat készülékeivel, így ha megérkeznek az igazán profi elsősegélynyújtók, akkor könnyen átvehessék, folytathassák a sérült ellátását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Császári kövek˝ a lábunk alatt

Győr - A közelmúltban adták át Győr újabb gyöngyszemét – a Széchenyi teret –, melynek… Tovább olvasom