Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Cziráki Lajos megyei komplex képzőművészeti tanulmányi verseny díjnyertes munkái a Bezerédj-kastélyban

Az oktató-nevelő munka folyamatában mindig jelentős szerepe volt a diákság tudásszintjének, felkészültségének az összemérése. A Megyei Pedagógiai Intézet minden tanévben meghirdeti a rajz és vizuális kultúra tantárgy egyéni megyei szintű tanulmányi versenyét, melyet Lázárné Verebes Ilona, megyei szaktanácsadó szervez. 2007. március 2-án a tanulók munkáiból összeállított kiállításon és díjkiosztó ünnepségen felvette Cziráki Lajos festőművész és tanár nevét a verseny.
A rendezvényre a megye egész területéről érkeztek diákok 7 éves kortól a középiskola utolsó évfolyamáig. Szaktanáraik, szüleik is elkísérték őket.

Ebben a tanévben az alsó tagozatos diákok illusztráció készítésével versenyeztek.

A 11-12 éves korosztály a „Madarak világa" témát dolgozták fel. A grafikai elemzések, színtani ismeretek, a formák redukciója segítségével kialakított dekoratív felületek után egy, a témához kapcsolható tárgyalkotást is kellett készítenie a versenyzőknek.

A 13-14 évesek feladata „Legkedvesebb tárgyam". Projekttel mutatták be, hogy ők milyen tárgyat terveznének, illetve melyik a legkedvesebb használati tárgyuk. Terveztek hangszereket, autókat, ruhákat különféle megoldásokkal, belső tereket, bútorokat, de az épületeknek, tárgyaknak elkészíthették az axonometrikus és perspektivikus szerkesztett képét. Makettet is alkottak a tárgyról.

A felső tagozatosok választhatták valamelyik tanult művészettörténeti korszak bemutatását is.

Fotók: Szük Ödön
A középiskolás korosztálynak két témát dolgozhatott fel, „A fogalomábrázolás" valamint a „A magyar nép kultúrája régen és ma." címmel. alkothattak projektszerűen vagy egy nagyobb lélegzetű művet.

Mind a négy kategóriában sokféle technikát alkalmaztak a tanulók, ezzel is megmutatták felkészültségüket, tájékozottságukat a vizuális megismerés folyamatában.

A zsűri, Borbély Károly főiskolai docens és Szunyogh Ferenc grafikusművész, értékelte a beérkezett produktumokat. A díjnyertes alkotásokból kiállítás nyílt, melyet Rózsavölgyi László, az OKSTB elnöke nyitott meg. Közreműködött Fehér Szabina és Kovács Ramóna.

A kiállítás március 23-ig tekinthető meg a kastély nyitvatartási idejében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román kamionos tört ki tűzcsapot Töltéstaván - fotó

A sofőr továbbhajtott, de a szemtanúk segítségével a rendőrök utolérték az autópályán menekülő… Tovább olvasom