Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Csapás a csatornarendszerre

A hétvégi özönvízszerű esőzés következtében több út járhatatlanná vált a megyeszékhelyen. Utánajártunk, milyen okok vezettek a kaotikus helyzet kialakulásához.

A két évvel ezelőtti nagy eső után most először kellett a Pannon-Víznek megnyitni azokat a szelepeket, amelyek – a gyorsabb lefolyás érdekében – egyenesen a Dunába engedik a vizet. Szennyvizet és esővizet egyben, a győri csatornarendszer legnagyobb problémája ugyanis, hogy a város harmada – többek között a Belváros és Nádorváros – alatt még mindig egyesített rendszerű csatorna húzódik.

Az egyesített rendszerű csatorna azt jelenti: ugyanabban a vezetékben folyik a szennyvíz jelentős része és a csapadékvíz. Ez nemcsak az eső elvezetését nehezíti meg, de jelentős többletköltség is, hiszen a szennyvíztisztítóban a szennyvízzel együtt óhatatlanul tisztítani kell az esővizet is...

Szabadi Jánostól, a Pannon-Víz szóvivőjétől megtudtuk, kétféle megoldás van: vagy különválasztják a szenny- és a csapadékvíz elvezetését, vagy bővítik a meglévő csövek átmérőjét. Nagyjából ugyanakkora kiadást jelent mindkettő, méghozzá jó nagyot: a győri csatornahálózat teljes felújítása 3–400 millió forintba kerülne. A szóvivő egyben cáfolta, hogy nem tisztítják megfelelően a csatornákat: évi 150–180 millió forintot szánnak erre a feladatra.

Idén 271 millió felújításra

„Ami a föld alatt van, az nem látszik, ezért az elmúlt évtizedekben senki nem foglalkozott különösebben a csatornarendszerrel" – állítja Németh Zoltán győri alpolgármester. Idén 271 millió forint jut korszerűsítésre, ezt a legsürgetőbb feladatra, a felszíni csapadékvíz-elvezetésre fordítja a város. A Mosoni-Duna egyik zsilipjét már felújították, és megoldották a révfalui Aranyhomok, Áldozat és Duna utca vízelvezetését. Zajlik a szabadhegyi Pannónia utca és környéke hasonló munkálatainak első üteme, s előkészítés alatt áll az újvárosi Esze Tamás utca hálózatának felújítása, amely a város tervei szerint még az idén elkészül. Jelentősen csökkentheti a szombatihoz hasonló botrányos állapotok előfordulásának esélyét, ha a város nyer azon az uniós pályázaton, amelyen a Pannon-Víz közreműködésével indul, valószínűleg több környékbeli településsel összefogva. Ezen akár 6 milliárd forint is nyerhető a csatornahálózat fejlesztésére.

Kétévente özönvíz?

Utoljára tavalyelőtt húsvétkor zúdult ilyen hatalmas eső a megyeszékhelyre, azelőtt két évvel volt hasonló zivatar. 2005 tavaszán több útszakaszt le kellett zárni és el kellett terelni a forgalmat, a Baross híd lábánál kialakult kisebbfajta „tóban" még az autók motorja is leállt.

Sajnos nincsenek jó híreink a jövőre nézve sem: a klímaváltozás miatt egyre több és gyakoribb szélsőséges időjárási jelenség várható hazánkban is – az árvizek gyakorisága már most háromszorosára nőtt...

Segítség Németországból

Éppen Győrben járt üzleti úton a nagy zuhé idején Lucas Lebküchner, a leingarteni Lebküchner-vállalat igazgatója, aki – a tengelyig érő vizet kerülgetve – órákra a város foglya lett. A csatornák kamerás felmérésével és tisztításával foglalkozó cég tulajdonosa az özönvíz láttán azonnal felajánlotta baráti segítségét Győr városának. „Szívesen segítünk a csatornák rendbetételében. A pénz ebben a helyzetben nem elsődleges szempont, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hasonló helyzeteket" – véli az üzletember. A robotkamerás technológiát egyébként, amellyel pontosan megállapítható, hol van dugulás, rozsdásodás, de még a mélyben folyó víz összetétele is pontosan mérhető, a Pannon-Víz is alkalmazza, csak éppen a felújítás ütközik anyagi akadályokba.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyulás az élményfürdőben

Fürdőorvosi szakrendelést tartanak a győri élményfürdőben, így a háziorvos már közvetlenül ide is utalhatja a beteget egyéb kezelésre. Ezzel több hónapot nyer a páciens, hiszen nem kell feltétlenül megvárnia a Híd utcai vizsgálatot. Tovább olvasom