Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csak albérlők lesznek, viszont maradhatnak

A nemzeti eszközkezelő márciustól kezdheti megvásárolni az adósságcsapdába került devizahitelesek ingatlanait, ha azt kérik, s a hitelező bank is jóváhagyja. A korábbi tulajdonos így bérlőként maradhat a lakásban.


Információink szerint eddig több mint háromezren hívták a NET-et (a 06-40/100-444-es telefonszámon), ebből megyénkből 5 százalék alatti az érdeklődők száma.
A nemzeti eszközkezelő (NET) – mellyel a kormány a bajba jutott devizahiteleseken segítene – a tervek szerint 2014 végéig ötezer lakást vásárolhat meg, a forgalmi érték 35–55 százalékán. A lakók bérlőként maradhatnak majd otthonukban. A bank dönthet, melyik ingatlant engedi át, s melyiket viszi inkább végrehajtásra.

Várhatóan a nehezen értékesíthető lakásokat engedik át a pénzintézetek. Az eszközkezelő viszont nem mérlegelhet: aki megfelel a feltételeknek, azt be kell fogadnia a programba. Jelenleg kilakoltatási moratórium van, márciustól válik élessé a helyzet, s kezdheti el az állami intézmény a felvásárlásokat. Néhány héten belül dönthet a kormány arról is, hogy az eszközkezelőhöz kerülő lakásokat továbbadják-e az önkormányzatoknak.
 Nem tudja fizetni:  A mosonszolnoki Vörös Gáborné (felvételünkön élettársával, Sovánszki Józseffel) annak is örülne, ha az eszközkezelő megvenné a házát, s albérlőként benn maradhatna.  fotó: Mészely
Nem tudja fizetni: A mosonszolnoki Vörös Gáborné (felvételünkön élettársával, Sovánszki Józseffel) annak is örülne, ha az eszközkezelő megvenné a házát, s albérlőként benn maradhatna. fotó: Mészely


Török Sándor mosonszolnoki polgármester szerint ez a lehetséges konstrukció – miszerint nem az önkormányzatoknak kell megvásárolniuk a bedőlt hitelesek ingatlanát – kedvezőbb számukra a korábban beharangozott terveknél.

"Az önkormányzat szerepet tud vállalni ezután: helyi irányítással egyszerűbb a bérleti díjak beszedése. Napi kapcsolat lévén talán nem lesznek újabb elmaradások. Használt lakásoknál azonban gondot jelenthet a ráfordítás kérdése, hisz szükség esetén egy öreg lakás tetőcseréje milliókba kerülhet" – mondta.

A településen élő Vörös Gáborné lassan három éve nem tudja fizetni svájci frankban felvett kölcsönét.

"Hogy milyen a helyzetünk? A lehető legsúlyosabb: igaz, még nem árverezik a házat. Ebből az adósságcsapdából azonban nemigen látok kiutat. Jó lehetőség lenne, ha az eszközkezelő megvásárolná a lakásomat, s albérlőként benne maradhatnék" – mondta. Vörösnét – és élettársát – ráadásul a balszerencse is üldözi: néhány hete náluk robbant fel a vegyes tüzelésű kazán, melyben a ház is megsérült.

Információink szerint eddig több mint háromezren hívták a NET-et (a 06-40/100-444-es telefonszámon), ebből megyénkből 5 százalék alatti az érdeklődők száma. Azok jelentkezhetnek, akiknek a lakóingatlanát a bank már kényszerértékesítésre jelölte ki

Olvasóink írták

  • 1. Pistike 2012. január 31. 14:17
    „Nekem forint hitelem van! Én vettem a fáradságot (és pénzt), és hitelfelvétel előtt kikértem egy pénzügyi tanácsadó véleményét. -Nem úgy mint a sok felelőtlen ember, akik mos sírnak, hogy mentsék meg őket.- A tanácsadó kockázatosnak ítélte a deviza alapú hitelt, ezért a forint hitel mellett döntöttem. Most is annyi a törlesztőrészletem, mint amikor felvettem a hitelt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár az elégedett olvasók könyvtára

A megyei könyvtárban végzett elégedettségi felmérés szerint az olvasók többsége hasznosnak ítélte az… Tovább olvasom