Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Céhes emlékek az interneten

Mostantól a világhálón is megtekinthetők a Xántus-múzeum országosan egyedülálló céhes gyűjteményének kincsei.
Az új digitális adatbázis, www.cehgyujtemeny.hu, az általános és középiskolai oktatásban és a helytörténeti kutatásban hasznosítható.

Országosan egyedülálló a Xántus-múzeum céhes gyűjteménye. Alapját a Rómer Flóris által megszervezett hajdani bencés régiségtár darabjai képezik. A tudós szerzetes ugyanis a céhek megszűnésekor – lehetősége szerint – a „letűnt" korszak tárgyi emlékeinek mielőbbi egybegyűjtését szorgalmazta.

– Felhívására kerültek a régiségtárba – többek között – a győri csizmadia-, kádár-, molnár- és szűrszabó céh emlékei. Az ezerkilencszázas évek elejétől a céhemlékek gyűjtését párhuzamosan folytatta a bencés gyűjtemény és a kialakulófélben lévő városi múzeum. Ennek köszönhetően egy-egy céh, illetve társulat dokumentumai, pecsétjei – sok esetben kisebb tárgyai – a városi levéltárba kerültek, ugyanakkor más céhek „utódszervezetei" a teljes tárgyi anyaggal együtt az irattárat is a múzeumra hagyták – idézte fel a gyűjtemény történetét Perger Gyula, a megyei múzeum igazgatója.

A gazdag tárgyi anyagot az elmúlt évtizedekben számos kiállításon – sok más mellett tematikus válogatásokban – bemutatták, mostantól pedig már a világhálón is megtekinthető az a digitális adatbázis, a www.cehgyujtemeny.hu, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

– Az anyagot Nemesné Matus Zsanett történész kollégánk állította össze és írta. A közel kétszáznegyven tárgy bemutatásával – amelynek mindegyikéről részletes leírás olvasható – elsősorban az általános és a középiskolai oktatást célozzuk meg, hiszen a győri céhes anyag szerves részét képezi a helyi tanterv anyagának, de mindemellett kapcsolódik a magyar és egyetemes történelem céhes időszakához is, a középkortól egészen a tizenkilencedik századig. Ezen túl a tárgyak mint művészeti alkotások művészeti-művészettörténeti órákhoz is kötődhetnek – hangsúlyozta Perger Gyula, majd még hozzátette, hogy az oktatási intézményeken kívül az adatbázis – a jó minőségű fényképfelvételek, a hozzájuk kapcsolódó leírások, a tájékoztató jellegű bibliográfia – nagy segítséget jelent a hely- és ipartörténettel foglalkozó kutatóknak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi okozhatta a csatorna kiszáradását?

Tovább olvasom